Търсене:Баба, дядо и внуче
Независимо дали баба (дядо) са наблизо...

Позитивно родителство
Като родители, основната ни роля е да даваме пример...

Играта: развиващ фактор
В нея и чрез нея главно се усвоява обществения опит...

Как да правим сполучливи фотографии на бебетата и децата
Голямо предизвикателство е да се направят добри снимки на толкова подвижни субекти, като децата...


Инфо - бременност

Да имаш бебе е преживяване, което със сигурност ще обогати и промени живота ви коренно. От самото начало на бременността вашите чувства ще стават все по-променливи и бурни. Подобно на водата, през живота ви  те са определени, непроменливи и изведнъж през бременността те стават интензивни.


повечеПърви триместър
Поздравления, Вие сте на път да станете майка! Тук ще Ви преведем през първия триместър и ще Ви покажем промените, които ще настъпят във Вашето тяло, а също и развитието на бебето през този период.

Втори триместър
През този период бельото и дрехите за бременни могат да Ви накарат да се почувствате по-комфортно. Вероятно ще започнете да усещате движенията на бебето, но ако това не стане и в началото на петия месец, трябва да се обадите на лекаря си.

Трети триместър
Към края на този триместър, главата на бебето най-вероятно ще бъде разположена в таза. Имунната му система все още не е напълно развита и то продължава да получава антитела от Вас чрез плацентата.

Бабини деветини
Много от бабините деветини, особено тези относно бременността и раждането, са се доказали като неверни или неефективни благодарение на напредъка в медицината и технологиите.

Да се родиш жена
Те са млади, влюбени, трогателни, обявяват, че Тя чака де­те, и всички схващат това дете като плод на споделените им желания, приели човешка форма. Първоначално за тях ня­ма значение каква ще бъде тази форма, мъжка или женска.

Странните симптоми по време на бременност
Когато очаквате бебе, очаквате да качите килограми, но не и косата ви да си смени цвета или обувките да ви омалеят. Бременността може да дойде с всякакъв вид дребни странични ефекти, за които лекарят може нищо да не ви е споменал.

Прегледи и изследвания при проследяването на нормално протичаща бременност

Здравословни проблеми по време на бременност
Повечето от промените, през които минава тялото ви по време на бременност са нормални, здравословни и очаквани.

Фетално развитие
През първите 6 седмици от бременността настъпват драматични промени в развиващият се ембрион. От малките зачатъци на крайници започват да се оформят ръцете и краката.

Усложнения през бременността: симптоми, диагноза и лечение
Има различни специфични тестове през първия триместър на бременността и няколко изследвания до края на бременността, които имат за цел профилактика на тези проблеми или ранното им откриване.

Лечение на простуда и грип по време на бременността
С наближаването на зимата и пролетта заплахата от простуда и грип се увеличава. Ако се случи да сте бременна точно сега, лекарите казват, че трябва да сте двойно по-внимателни, защото дори обикновен вирус може да ви накара да се чувствате с много по-запушен нос, с повече болки и неразположения от обичайното.

Бременна на работа
За щастие, отдавна вече сме изоставили стратегиите в стил “просто се преструвай ,че не си бременна”, когато трябва да се справим с бременността в работата.

Ароматерапия и бременност
Бременността не означава отказ от използоването на етерични масла. Напротив, в този период от живота си, жената трябва да се заобиколи от светли и хармонични чувства и с всичко, което й носи наслада и радост.

Безопасно ли е през бременността...? Здраве и лечение, красота и мода
В идеалния случай, бременните би трябвало да избягват всякакви ваксини, особено живите.

Безопасно ли е през бременността...? Работа и ежедневие, пътуване
Ако живеете с котки, има дори по-голяма вероятност да имате изграден имунитет, но експертите препоръчват бременните жени да не почистват котешката тоалетна, а някой друг да върши това ежедневно. Ако се налага да го правите сами, носете ръкавици.

Бременност и лекарства
Рискът от увреждания на плода е най-голям през първите седмици на бременността, когато се развиват главните органи.

Билки и бременност
Билки които да се избягват изцяло по време на бременност

Витамини и бременност

Калций и фолиева киселина
Ако жените имат достатъчно фолиева киселина в тялото си преди да забременеят този витамин може да понижи риска от появяване на увреждания на мозъка на бебето (anencephaly) или на гръбнака му (spina bifida).

Храненето през всеки етап от бременността
В началото на бременността нуждите ви от енергия нарастват много малко, а по-късно едва с около 300 калории дневно. Затова не се изкушавайте да „ядете за двама”, а следвайте апетита си.

Хранене през бременността
Нормалното наддаване по време на бременността варира между 9 до 15 кг. по време на деветте месеца, но това е повече или по-малко индивидуално за всяка жена.

Майчината диета и развитието на плода
Има няколко хранителни вещества, които играят много важна роля върху феталното развитие.

Сън през бременността
Много родители очакващи бебе знаят колко трудно се постига добър нощен сън след раждане на бебето. Но кой би очаквал, че спокойният сън по време на бременност се постига толкова трудно.

Грижи за кожата през бременността
Бременността е време, през което би трябвало да се полагат особени грижи за съхраняването на кожата здрава и нежна.

Облекло и бременност
Правилото за бъдещите майки е носенето на дрехи, които да създават настроение, като в същото време ги карат да се чувстват удобно и комфортно в тях.

Косата през бременността
Като най-общо правило за всеки и по време на, и веднага след бременността – избягвайте твърде късите прически.

Амниоцентезата – начин да научим повече за плода
Амниоцентезата е процедура, която включва вземането с тънка игла на малка порция от амниотичната течност, която обкръжава бебето.

Бременност и множествена склероза
Няма доказателства, че множествената склероза уврежда плодовитостта или води до увеличаване на риска от спонтанен аборт, мъртво раждане или малформации.

Йога и бременност
Практикуването на йога през бременността може да предложи много ползи, но изключително важно е също така да бъдете внимателни.

Фитнес през бременността
Упражненията могат да помогнат за намаляване на някои от неразположенията на бременността, като болките в гърба, запека, умората и отоците.

Техники за релаксация по време на бременност
Ако сте подложени на стрес, напрегнати или притеснени, може да имате проблеми със съня. Опитайте няколко прости техники, за да си помогнете да успокоите ума, да отпуснете мускулите, тялото да отпочине и да заспите.

Цигари и бременност
За бременната тютюнопушенето е източник на редица проблеми, като кървене и спонтанен аборт, раждане на бебета с поднормено тегло, преждевременно раждане, преносване на плода и повишен риск детето да стане пушач.

Подготовка на домашния любимец за очакваното бебе
Ако имате домашен любимец и очаквате дете, много вероятно е да се притеснявате как ще съжителстват двамата. Всъщност много любимци се държат великолепно с бебета и малки деца, но и най-кроткото животно може може да захапе или драска, ако е провокирано.

Бременна с второ дете

Щастието и любовта, които е внесло в живота Ви Вашето първо бебе са безкрайни и сега Вие сте развълнувани, че очаквате второ дете.

Секс през бременността
За повечето жени и техните партньори бременността внася промени в техния сексуален живот.

Секс по време на бременност
Бременността отбелязва началото на много физически и емоционални промени, но е безопасно да продължите сексуалните си контакти, докато сте бременна – при условие, че се чувствате добре и бременността ви протича нормално и ако не сте били посъветвани друго по медицински причини.

Секс по време на късна бременност
Няма вреда от половите сношения в периода на по-късна бременност, освен ако имате кръвотечения, което може да доведе до преждевременно разкъсване на околоплодния мехур или не диагностицирано течение.

Многоплодна бременност
Повечето от многоплодните бременности възникват след период на стерилитет.

Бременност и компютър
Един от най-емоционалните въпроси, обсъждани в последните няколко години е за здравето на бебето и майката при продължителна работата пред екрана на компютъра и може ли да има тя отрицателно въздействие върху бременността.

Бременност след 35
Въпреки, че бременността е естествено състояние на организма, за жени над 35 години тя изисква специално внимание.

Бременност след 40 години
При целия напредък на медицината днес е по-безопасно от всякога за жените в по-късна възраст да забременеят.

Диабет на бременността  – причини, симптоми и начини за справяне с него
Диабетът на бременността или т.нар. гестационен диабет представлява различна по тежест непоносимост към въглехидрати, която започва или бива първоначално диагностицирана по време на бременност.

Астма и бременност
Бременните жени с астма не са непременно “рискови” пациенти. В действителност астмата може да приеме странни форми по време на бременност.