Търсене:

 

Начало > Инфо > Бременност > Чувствата през бременността

Чувствата през бременността

Да имаш бебе е преживяване, което със сигурност ще обогати и промени живота ви коренно. От самото начало на бременността вашите чувства ще стават все по-променливи и бурни. Подобно на водата, през живота ви  те са определени, непроменливи и изведнъж през периода на бременността те стават интензивни, променят се често, много пъти сякаш безпричинно. Затова, когато си почивате и се отпускате във вода, ще ви бъде по-лесно да изразите тези бурни емоции и да откриете спокойствие и утеха дори и при най-голямото вълнение, трудност или конфликт. Водата е женски елемент, който ще ви помогне да се освободите от рационалните мисли и ще позволи на интуитивния ви майчински инстинкт да се развие.

Способността да приемете и да се отдадете на бурните си емоции е ключът към успешното превръщане на жената в майка. В края на краищата ще преминете през изключителния преход от възрастен към родител – един от най-значимите моменти в живота на човек. Драматичните емоционални и физически промени, които ще изживеете заедно с вашите близки, справянето с тях и с новите ви отговорности, са основна част от вълнуващото предизвикателство да имаш бебе. Бременността предизвиква огромна гама от емоции –  от голяма тревожност, гняв и страх до вълнение, радост и нетърпеливо очакване. Повечето жени са изумени от силата на  новите чувства, които се надигат в тях през този период.

Вие също може да откриете, че стари тревоги и страхове, болка или вина от детството, с които сте мислили, че отдавна сте се справили, е възможно да се появят и изплуват в съзнанието ви. Това е времето да изследвате отново тези спомени от вашия по-ранен живот, да се справите с потиснатите или изтласкани чувства и да се опитате да разрешите каквито и да е конфликти в настоящето. Да имаш бебе може да бъде невероятно оздравяващо и пречистващо изживяване, което да ви отвори нови врати и да ви помогне да се отърсите от нещата от преди, ако го желаете.

Лице в лице със страховете ви

Много жени се страхуват ужасно от това какво ще им се случва занапред през този период и това е напълно нормално, тъй като те ще преминат през толкова силно и бурно преживяване –  бременността и дори опасно – самото раждане. Да си признаеш страха е първата и вероятно най-важна стъпка да приемеш бременността и последващото раждане. За някои мъже и жени това е много лесно и естествено по пътя към родителството, докато за други страхът е толкова сложно преплетен с тяхно предишно преживяване, че им е трудно да разграничат настоящето от миналото. Ако това е ваше преживяване, тогава е много важно да изследвате и изразявате чувствата си през пред себе си или пред собственото ви семейство и приятелите ви или дори да потърсите професионална помощ и консултиране.

Бременността е периодът, през който много жени са готови на промяна. Чувствата са по-достъпни и могат да бъдат приети по-лесно. Вие може да имате особен страх от вода, идващ от вашето минало или пък поради липса на опит с вода през детството ви. Това може да предизвика конфликт с желанието ви да използвате вода при раждането. Всъщност може да имате страх от удавяне. Важно е по време на бременността да достигнете до тези чувства, така че да може да ги осъзнаете и да ги приемете. Това ще ви предпази да не предадете страха си от вода на бебето ви след раждането. Може да се притесните, че така наречените негативни емоции и потискани чувства биха увредили вашето развиващо се бебе. Това е малко вероятно, тъй като те вече са част от вашата действителност и достигането, осъзнаването и приемането им ще ви даде нова сила да приемете вашето бебе.

Чувствата на бащата

Мъжете са различни в желанието си да се включат в процеса на бременността и раждането на партньорката им. Някои се радват да споделят събитията в тези процеси и са доста активни в отглеждането на бебето, докато други предпочитат да помагат по друг начин. На някои мъже им е трудно да се справят с отговорностите и предизвикателствата, когато станат бащи. Затова е важно да се осъзнае, че и бащата може да бъде “бременен”. Той може да има определени представи за това как децата му трябва да бъдат родени, отгледани и възпитани. Това са неща, които трябва да бъдат обсъждани през бременността, така че вие и вашият мъж да бъдете единомислещи и подготвени да задоволявате най-добре и на време нуждите на бебето ви. Като родители е изключително важно да можете да общувате свободно помежду си, да използвате времето си както за споделяне, така и да изслушване.

Някои бащи може да са преживели трудности самите те, когато са били родени, или може да познават  жени, приятели и семейства, които са преживели усложнения при раждане.

При такава ситуация тревогите и страховете може да изплуват по време на бременността и/или раждането и може да повлияят негативно върху способността на майката да се възстанови. Ако не се разпознае подобна ситуация, много е важно бащите да се подготвят емоционално за раждането и бащинството.

Вашето бебе през бременността

През месеците, които прекарват в утробата на майката, бебетата се развиват както физически, така и емоционално. От най-рано те са изключително чувствителни към емоциите около тях.

Докато сте бременна, вие ще усещате доста неща, които говорят за  развиващата се индивидуалност на вашето бебе – периодите му на будуване и сън, начинът, по който се мести. Умствените му способности се развиват още в корема ви и има доказани периоди на бързо движение на окото (REM) по време на сън, което се свързва с процеса на сънуване. През късната бременност до 80% от времето, през което бебето спи, то сънува, докато в реалния живот периодите на сънуване прогресивно спадат.

На психологическо и психическо ниво вече съществува дълбока вътрешна връзка между вас. След раждането вашето бебе може да разпознава гласа ви, а също и различни звуци и музика, които е чувало в утробата. От самото начало вашето бебе е уникално със своите собствен режим, навици, харесвания и нехаресвания.

Комуникация ви с бебето е изключително важна част от бременността, тъй като тя ви подготвя за вашата връзка след раждането. Всекидневният му режим, развит преди раждането, продължава непосредствено и след самото раждане. С изненада ще откриете, че вие познавате своето бебе, както и че то познава вас именно от времето, което сте прекарали заедно през бременността. Връзката след раждането, има своите корени именно в тази ранна комуникация, която се реализира на множество нива и започва скоро след зачатието, като става все по-интересна през развитието на бебето.

Някои от най-ранните възприятия на бебето възникват от стимулацията на околоплодната течност върху чувствителните нервни окончания на кожата. Не е чудно, че през съзнателния си живот много от нас усещат спокойствие и защитеност при потапяне в топла вода, сякаш всеки път, когато се къпем, се връщаме в първоначалната сигурност на утробата. В корема ви бебето чува много звуци, спи, сънува  и отговаря на движенията и ритмите на вашето тяло. Химическите промени в хормоните, които се пресичат в кръвта ви, както и туптенето на сърцето ви влияят на бебето, така че то разпознава вашите чувства и настроения. То усеща също движението на храната през вашата храносмилателна система, като получава хранителни вещества от това, което ядете чрез кръвта ви. Бебето се опитва да диша, смуче си ръцете, глътва от околоплодните води, хълца и пишка в тях, като по този начин играе активна роля в поддържането на плътността им. То упражнява своите мускули, движейки глава, въртейки се, удряйки и ритайки в утробата. През късната бременност бебето изпълва матката и кожата му е много близо до маточната стена, като обемът на околоплодната течност доста намалява. На този етап бебето може да усети вашите ръце, когато го докосвате и масажирате, а също усеща и контракциите на матката ви, които стават все по-чести и силни с настъпването на раждането. Подводния масаж в банята или басейна е приятен начин да общувате с вашето бебе.

По материали на http://www.activebirthcentre.com
превод от английски: Гинка Петкова