Търсене:

 

Начало > Инфо > Бременност > Секс по време на бременност

Секс по време на бременност

Бременността отбелязва началото на много физически и емоционални промени, но е безопасно да продължите сексуалните си контакти, докато сте бременна – при условие, че се чувствате добре и бременността ви протича нормално и ако не сте били посъветвани друго по медицински причини. Всъщност някои хора може да открият, че сексът по време на бременност е по-хубав от всякога. Все пак не бъдете изненадани, ако се случи вие или партньорът ви да изгубите интерес в някакъв момент от бременността.

През цялото време на бременността е съвсем нормално вашето желание и може би дори това на партньора ви да се променя. През първите три месеца може да усещате обичайните симптоми като умора и гадене, които може да намалят сексуалния интерес. Добрата новина е, че през втория триместър може да последва подновено желание, когато се завърне усещането да се чувствате добре, енергична, жизнена и със събудено либидо. Но имайте едно наум, че към края на бременността интересът може отново да се изгуби поради нарасналото тегло и общата липса на желание.

Безопасен ли е сексът по време на бременност?

ДА!
ОСвен ако няма медицински причини да спрете, за повечето двойки сексът по време на бременност е безопасен. Всъщност докато сте бременна в тялото ви са повишени хормоналните нива. Тези хормони предизвикват физически промени, които от своя страна може да усилят физическите усещания. Сексът по време на бременност има потенциалните възможности да бъде прекрасен, като някои жени дори за първи път достигат оргазъм или изпитват многократни оргазми!
В допълнение, партньорът ви вероятно ще се настрои към това, че се наслаждавате на повишената си чувственост и може също да намира новите ви форми и извивки за доста секси. Доста често мъжете имат съмнения или притеснения, че сексът може да нарани бебето. Може да уверите партньора си, че е безопасно и че пенисът му въобще няма да докосне или нарани бебето – то е на сигурно място в амниотичната течност, а входът на матката е запечатан със слузеста запушалка. Все пак не бъдете твърде буйни и ако сексът е болезнен, се консултирайте с лекаря си.
Когато стигнете третия триместър, може да установите, че подготвителните контракции са по-осезаеми след секс или оргазъм. Обикновено това не е повод за притеснение, но все пак следете нещата - просто за всеки случай.

Какви физически и сексуални промени настъпват?

По време на бременност, естрогенът и прогестеронът създават общо усещане за комфорт и увереност и може да имат за резултат сияеща еластична кожа и здрава блестяща коса. Тези обще физически промени се съпътстват от други по-специфични, които имат за резултат фантастична физическа връзка през бременността.
Повишените нива на естроген предизвикват повишено кръвоснабдяване в тазовата област, като причиняват набъбване, което обикновено се появява при възбуда. Зърната на гърдите ви може да станат по-тъмни (което да е привлекателно за партньора ви), а гърдите ви да се уголемят и да станат по-чувствителни и способни да изпитват изключителни усещания при галене и целуване. И с всички тези суперчувствителни нервни окончания се възбуждате по-бързо, а всички усещания – включително оргазма - може да са по-интензивни и дълготрайни.

Кога може да правим секс?

По всяко време – докато няма медицински причини и при условие, че не сте твърде буйни. Няма причина да спрете да правите любов по време на бременност, освен разбира се, ако раждането започне или не ви е до това.

Кои са най-добрите пози по време на бременност?

Каквото ви е удобно. В един определен момент някои позиции – като мисионерската – ще станат неудобни заради промените в тялото ви, така че ще трябва да използвате въображението си и да експериментирате с други пози като странични или седящи – звучи забавно, нали!
Помнете, че всички двойки са различни. Понякога може просто да ви се иска само масаж и прегръдка. Защо не пробвате чувствен или еротичен масаж, а също и орален секс!

Какви са предимствата да продължите да правите секс по време на бременността?

  • Физическа и емоционална връзка между вас и партньора ви – това е важно, защото се подготвяте заедно да поемете по нов път като родители. Колкото по-близки сте, толкова по-леко ще ви бъде.
  • Подготовка на тазовите мускули за раждането – сексът помага да поддържате здравината и тонуса на тазовата мускулатура за извънредното физическо натоварване, което ви предстои и за възстановяването на тазовите мускули след раждането.
  • Удоволствие! Да сте бременна е ново преживяване и няма причина защо да не бъде и ново сексуално преживяване!

А ако сексът не ми доставя удоволствие?

По време на бременността има много физически и емоционални промени. И докато при някои сексуалната връзка се подобрява през бременността, при други може да е в застой или да страда – разбираемо е. Най-добрият подход е да бъдете открити един с друг за своите чувства, потребности и очаквания.
Това може да е идеалната възможност да изграждате своята сексуална връзка, да се изследвате един друг и да намирате нови начини да си доставяте удоволствие. От друга страна, може вместо това да изследвате емоционалната си връзка. Най-добрият начин да преодолеете трудностите е да прекарвате време в говорене. Опитайте се да изградите сигурност и чувство за близост, като се фокусирате върху любовта си един към друг, а не върху сексуалния си живот (или липсата му!).  А колкото по-близки и интимни се чувствате, толкова по-интимно и удовлетворително ще бъде правенето на любов.
Може би сега е времето да се отдадете на нежен, чувствен и еротичен масаж за създаване на подходящото настроение!           

 По материали на https://www.childbirthsolutions.com
превод от английски: Христина  Янева