Търсене:

Начало > Инфо > Бременност > Бременност след 40 години

Бременност след 40 години

При целия напредък на медицината днес е по-безопасно от всякога за жените в по-късна възраст да забременеят. Все пак съществуват известни повишени рискове, които се свързват с възрастта на майката и за които трябва да сте информирани, ако спадате към тези майки.

Фактите

Стандартната медицинска наука посочва по-висок риск за усложнения на бременността при жени над 35 години. Тези усложнения могат да бъдат категоризирани както следва:

 • Медицински заболявания, засягащи майката и плода
 • Генетични аномалии и дефекти
 • Загуба на бременността
 • Усложнения при раждането

Колкото по-нагоре от 35 е възрастта ви, толкова повече нарастват и тези рискове. Независимо от това подходяща подготовка преди забременяването и добри пренатални грижи ще помогнат да си осигурите най-добрия резултат.

Болести при майката и детето

Определени медицински състояния се появяват по-често при майки над 40 години и включват диабет, високо кръвно налягане и тиреоидни смущения. За щастие тези състояния могат да бъдат диагностицирани и контролирани преди забременяването и много от лекарствата, които се използват за лечението им, са безопасни за употреба по време на бременност.

Ако вземате някакви лекарства и планирате бременност, говорете с лекаря си. Може да е необходима промяна на медикамента или на дозата.

Ако не се лекуват по подходящ начин, болестите на майката могат да засегнат плода.

 • Еклампсията е сериозно усложнение, което се проявява по време на бременност. Тя може да предизвика високо кръвно налягане, подуване на лицето и ръцете и отделяне на белтък в урината. Като последствие може да увреди нервната ви система и да предизвика гърчове, инсулт и други сериозни усложнения.
 • Неконтролираното високо кръвно налягане може да попречи на правилния растеж на бебето и в тежките случаи да доведе до мъртво раждане.
 • Недиагностицираният диабет носи със себе си по-висок риск от аномалии, а неконтролираните нива на кръвната захар по време на бременност могат да доведат до ненормален растеж на бебето.

Добри пренатални грижи и разумната употреба на медикаменти могат значително да намалят тези рискове.

Генетични дефекти

С остаряването на жената яйцеклетките губят от способността си да се делят правилно и може да възникнат генетични проблеми. Най-често срещаният е синдромът на Даун. Той се причинява от присъствието на допълнителна хромозома, която предизвиква умствено изоставане и сърдечни и други дефекти. Макар че рискът е относително малък, той значително нараства при жени над 35 години.
Докато за общата популация жени в детеродна възраст рискът от раждане на дете с аномалии е 3%, над 40-годишна възраст този риск се увеличава да около 6 – 8 %. Вероятността от раждане на бебе със синдром на Даун е приблизително 1 на 365 на 35-годишна възраст. Но се увеличава до 1 на 100 на 40 и 1 на 40 на 45-годишна възраст.
Има два теста за сравнително ранно откриване на хромозомни аномалии по време на бременност – амниоцентезата и хорионбиопсията. Тези тестове носят леко повишен риск от спонтанен аборт. Ако изберете да направите тестовете и се открие аномалия, ще трябва да решите дали искате да продължите или да прекъснете бременността.

Загуба на бременността

Опасността от загуба на бременността също нараства с нарастване на възрастта. Приблизително 50% от ранните аборти (през първия триместър) се дължат на генетични аномалии при плода. Като общо, 15% от бременните жени изживяват спонтанен аборт. Над 40-годишна възраст тези цифри се удвояват. Също така има умерено нарастване на броя на мъртвородените деца при жени над 40, което се дължи на комбинацията от медицински състояния, засягащи бременността и летални дефекти при бебето.

Усложнения при раждането

Усложнения по време на раждането, които са по-често срещани при жени над 40 години, са:

 • Преждевременно раждане
 • Преждевременно отлепване на плацентата и последващ кръвоизлив
 • Плацента превия
 • Изхвърляне на мекониум в околоплодните води
 • Кръвоизливи след раждането
 • Проблеми с положението на бебето в утробата
 • Многоплодна бременност

Честотата на бременностите с близнаци и тризнаци нараства при късните бременности дори без употребата на лекарства срещу безплодие. Многоплодните бременности се водят рискови.
В резултат на тези усложнения нивата на раждането с цезарово сечение са значително по-високи при тази възрастова група.

Намаляване на рисковете

Макар че рисковете, свързани с бременност над 40 годишна възраст са многобройни и понякога не могат да се избегнат, има няколко стратегии, които може да се използват за намаляването им:

 • Консултирайте се с лекар
 • Първо и преди всичко си определете час при лекар, ПРЕДИ да забременеете. Тази визита ще му даде възможност да диагностицира и лекува всеки проблем, който иначе би останал неоткрит преди първата ви консултация като бременна
 • Подробна оценка на състоянието ви преди да забременеете ще даде на лекаря възможност да ви даде представа за индивидуалния риск конкретно при вас. В някои случаи не се препоръчва забременяване. Но все пак при повечето бременни над 40-годишна възраст ранните пренатални грижи и добрите здравословни навици имат за резултат здраво бебе и щастлива майка.
 • Погрижете се за здравето си. Идеята е да сте толкова здрави, колкото е възможно още ПРЕДИ да забременеете. Това включва:
 • Ако пушите – спрете
 • Избягвайте алкохола – той може да увеличи риска от определени аномалии и да наруши правилния растеж на бебето
 • Избягвайте кофеина – дори умерената му употреба може да увеличи риска от аборт
 • Яжте добре балансирано. Това означава диета богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и нискомаслени млечни продукти и други източници на протеини. Ако имате нужда от помощ, помолете лекаря си да ви препоръча специалист-диетолог.
 • Започнете да взимате пренатални витамини преди да забременеете и ги вземайте постоянно. Фолиевата киселина в тях намалява определени дехекти при плода, а железните добавки се борят с анемията.
 • Спортувайте редовно, но умерено. Упражненията са добри за тонизиране на мускулите и ставите, като по този начин намаляват обичайните болки и неразположения, свързани с бременността. Ако иначе не спортувате, консултирайте се с лекаря си преди да започнете спортна програма.

Направете си тестове

Ако се притеснявате за риска от генетични дефекти, говорете с лекаря си за тестовете, които могат да помогнат да се идентифицира този тип проблеми. Има кръвни тестове, които скенират за определени генетични нарушения; тройният кръвен тест оценява риска от дефект на невралната тръба (спина бифида) и синдром на Даун. Амниоцентезата и хорионбиопсията рутинно се предлагат на жени над 35-годишна възраст. Амниоцентезата обикновено се прави през 3 или 4-тия месец на бременността и представлява взимане на амниотична течност от утробата за извършването на генетични тестове. С тази процедура е свързан минимален риск от аборт (0,5%). Но този риск се превишава от малко по-голямата вероятност за недиагностициране на аномалии. Хорионбиопсията може да бъде направена по-рано през бременността и представлява вземането на малка проба от плацентарната тъкан, която после се изследва за генетични дефекти. Обсъдете с лекаря си рисковете и ползата от тези тестове отрано, така че да имате достатъчно време да вземете информирано решение.

По материали на http://www.womenfitness.net
превод от английски: Христина  Янева