Търсене:

 

Начало > Инфо > Бременност > Бременна с второ дете

Бременна с второ дете

Щастието и любовта, които е внесло в живота Ви Вашето първо бебе са безкрайни и сега Вие сте развълнувани, че очаквате второ дете. Въпреки, че вече сте минали през бременността и раждането преди, сега имате допълнителни отговорности и решения за да се подготвите за второ дете.
За щастие, подготовката за второ дете може да бъде толкова специална, колкото и първия път. Помагайки на Вашето по-голямо дете да разбере какво да очаква, може да намалите безпокойството за двама Ви. Осъзнаването на промените, свързани с раждането на второ дете е най-добрия начин да се подготвите за това щастливо събитие.

Какво ще се промени?

Вероятно промяната №1, когато се роди второто дете е тоталния недостиг на време. Да имате две деца в началото може да изглежда смазващо, особено, ако вече сте уморена или сте имала трудно раждане. Най-доброто, което можете да направите преди да се роди бебето е да организирате времето и задълженията си оптимално, дори ако това изглежда по-голямо предизвикателство, отколкото е било при първото дете.
Тъй като времето Ви ще бъде ограничено, Вие ще бъдете по заета, добре организираното Ви разписание може да бъде разтеглено до границата. Сънят и храненето ще са непостоянни и ще зависят от възрастта на по-голямото Ви дете.
Също така може да се изморявате по-лесно, дори преди раждане на бебето, тъй като грижите за по-голямото Ви дете докато сте бременна отнемат много енергия. След раждането, първите 6 до 8 седмици обикновено могат да бъдат тежки, защото Вашата основна работа ще бъде да се опитвате да изградите разписание за сън и хранене на новороденото, докато предвиждате нуждите и променящите се емоции на по-голямото Ви дете.
Една позитивна промяна е, че второто дете увеличава увереността Ви в собствените възможности, знания и опит. Така е, нещата които са изглеждали при първото Ви дете - кърменето, смяната на пелените, грижите за него, когато е болно - ще Ви изглеждат като Ваша втора природа, вместо отчайваща криза.

Как ще се отрази това на Вас?

Влизането на ново бебе в дома ще Ви засегне по много начини - някои физически, а други емоционални. Нарастващата преумора и умерено безпокойство са нормални последствия от раждането на дете.
Безпокойството, което Ви обхваща след раждането може да бъде стресиращо преживяване, но Вие не трябва сама да засилвате чувствата на депресия. Говорете с Вашия лекар за симптомите, които имате. Важно е да се направи диференциация между обикновения случай на безпокойство, което обикновено отзвучава за няколко седмици и следродовата депресия, която е сериозно състояние и може да доведе до промяна в настроението и проблеми със съня, ако се остави не лекувана. Ако започнете да се чувствате много депресирана или разтревожена или в главата Ви минават мисли да нараните себе си или бебето, незабавно потърсете помощта на Вашия лекар.
Физически вероятно ще се чувствате много уморена, особено ако сте имала трудно раждане или раждане с цезарово сечение. Това прави всички нощни хранения много тежки за Вас, особено ако сте решили да кърмите детето си.
Ако работите някъде, може би чувствате несигурност относно бъдещето на Вашата кариера. Взимането на решение да се върнете отново на работа е много важно. Включете поддръжката на семейството и приятелите, когато претегляте всички възможности.
Не се изненадвайте, ако се чувствате загрижена за връзката с Вашето ново дете. Може би ще Ви е трудно да разберете, че ще имате толкова много любов за новото дете, колкото сте имали за първото - но Вие ще имате. Проучвания показват, че по някакъв начин любовта на родителите се удвоява при раждането на друго дете.
Ще забележите, че Вие ще имате много малко или никакво време за самата себе си по време на първите няколко месеца след раждането. Безсънните нощи и всекидневните грижи могат да бъдат преуморяващи, така, че времето, което си оставяте само за Вас трябва да бъде Ваш приоритет. Вие и партньорът Ви ще забележите, че рядко прекарвате известно време заедно, така, че бихте могли да определите дата или време само за Вас.

Как да помогнем на първото дете да се приспособи?

Вашето първо дете може да преживее широк спектър от емоции - от ревност до възбуда и дори възмущение. Малките деца не могат да изкажат добре чувствата си и техните обноски могат да регресират след раждането на ново дете. Те могат да започнат да си смучат пръста, да пият от бутилка с биберон, да забравят текущо усвоените от тях умения и да комуникират, използвайки бебешки език в стремежа си да привлекат вниманието Ви.
По-големите деца могат Да покажат своите чувства чрез изпробване на Вашето търпение, лошо държание, разхвърляне или да откажат да се хранят. Тези проблеми обикновено са преходни и една малка подготовка може да помогне много на Вашето по-голямо дете да приеме идеята за братче или сестриче.
Можете да подготвите Вашето дете за появата на бебето , играйте с него ролева игра, в която то изпълнява ролята на по-голямо братче или сестриче. Има няколко неща, които биха Ви помогнали, като:

 • Нека Вашето по-голямо дете Ви помогне при подготовката на стаята за новороденото. Ако децата Ви ще спят в обща спалня, това е особено важно.
 • Намерете специален подарък, който Вашето по-голямо дете би желало да сподели с бебето, като любимата му книга или играчка, или негова снимка за стаята на бебето. Вероятно бихте искали да вземете нещо и за Вашето по-голямо дете, като например специално столче само за него, където то би могло да седи, докато храните бебето.
 • Отделете време само за Вас и по-голямото дете. Това може да включва разходка в парка, пазаруване или просто му прочетете няколко приказки повече. Вашият партньор може да Ви помогне като се грижи за бебето през това време.
 • Играйте с детето ролеви игри или му четете приказки, които ще му помогнат да разбере какво се случва в семейството. Съществуват книги, написани специално за тази цел. Проверете в книжарниците или библиотеката за такива заглавия.
 • Подгответе по-голямото дете какво да очаква, когато се приберете с бебето вкъщи след раждането. Това включва, че бебето плаче, спи и има нужда от честа смяна на пелените. Обяснете на детето, че въпреки, че бебето се нуждае от много внимание, ще остане време и любов за него. Кажете на детето, че то ще бъде батко или кака за бебето и го накарайте да свикне с новата роля. Вземете го с Вас на някой от прегледите или на ултразвуковите изследвания.

Раждането на ново бебе представлява голяма промяна в живота на по-голямото Ви дете, така, че вероятно ще искате да отложите всички други големи промени. Това не е най-подходящото време да започнете да го приучвате да полза гърне, да започнете прехода от биберон към чаша или да го отделите за първи път от себе си.
Каките и батковците играят важна роля в живота на бебето, така, че не оставяйте Вашето първо дете извън процеса на взимане на решения. Толкова голямо внимание (бебешки душ, нови мебели, дрехи, играчки) е проява на извънредна щедрост за новото бебе, като всичко това кара по-голямото дете да се чувства пренебрегнато. Покажете на Вашето дете, че то е толкова специално, колкото и бебето, като му позволите да участва във всичко свързано с подготовката за раждането.

Полезни съвети

Ето някои съвети, които биха могли да Ви помогнат с увеличените отговорности с раждането на второ дете. Някои от тях вероятно са Ви познати от времето на раждане на първото Ви дете.

 • Заредете къщата си със сухи храни или полуфабрикати. Ако трябва да сготвите, направете двойни порции и ги замразете, защото намирането на енергия в края на деня ще бъде трудно след като бебето се роди. Вземете си меню от ресторанти, които предлагат разнасяне на храна по домовете.
 • Реорганизирайте Вашето перално помещение, използвайки по един панер (кофа с капак) за всеки член от семейството или кош за всяко дете, така, че да Ви е по лесно да сортирате и сгъвате дрехите. Прането е най-голямата болка на жената, родила второ дете - изглежда, че там работата се е увеличила четири пъти след раждане на бебето, така, че сега е времето да се подготвите.
 • Ако е възможно, пригответе си под ръка всички неща, които ще са Ви необходими, вместо да се чувствате така, като че ли трябва да излезете навън и купите всичко необходимо. Това ще Ви помогне да спестите време и пари.
 • Купете си няколко видео касети и не ги гледайте, докато не се роди бебето. Това ще Ви помогне при онези късни нощни хранения. Сложете в колата си чанта, в която има всичко необходимо за бебето. Много майки държат в колата чанта с играчки за по-голямото дете и друга с пелени, мокри кърпи и всичко необходимо за бебето. Сложете книжка или играчка, която да Ви е под ръка в спалнята, в дневната и дори в банята или пералното помещение за да задържите вниманието на детето за известно време, ако възникне неочакван проблем.
 • Помолете някой член на семейството да прекара известно време с Вас, веднага след раждането, ако се чувствате достатъчно комфортно. По този начин, той не само ще се радва на бебето, но и Вие ще имате възможност да починете.
 • Използвайте услугите на детегледачка, ако е възможно, която би могла да идва един път в седмицата, за да Ви помага.
 • Не забравяйте да се грижите за Вашите собствени нужди. Глезете сама себе си, дори ако това е нещо толкова просто, като нова прическа или вана със свещи и музика, за да Ви помогне да релаксирате в края на деня.

Веднъж, след като членовете на семейството Ви приемат идеята за друго дете, можете да се радвате на многото позитивни аспекти на едно по-голямо семейство.

По материали на http://www.kidshealth.org