Търсене:

 

Начало > Инфо > Бременност > Бременността и Вашия компютър

Бременността и Вашия компютър

Един от най-емоционалните въпроси, обсъждани в последните няколко години е за здравето на бебето и майката при продължителна работата пред екрана на компютъра и може ли да има тя отрицателно въздействие върху бременността.

Много надеждни епидемиологични проучвания бяха проведени в световен мащаб върху дългогодишно работещи пред компютъра хора и не доказаха връзка между абортите или вродените дефекти и работата пред монитора.

Комитетът за национална рентгенологична защита смята, че радиацията от компютърните монитори не излага на опасност неродените деца (бебета в майчината утроба.

Някои бременни жени биха могли все още да са загрижени и с неохота да приемат рисковете от работа пред монитора, но в същото време да са способни да приемат рисковете от пресичане на пътното платно, от шофирането на кола или дори пушенето на цигари през бременността. Независимо от всичко това, смяната на работата пред монитора с друга е не само нереалистично в много организации, но може всъщност да бъде неефективно и да създава допълнително тревога. Няма гаранция, че каквато и да е друга работа, към която бременната жена може да се прехвърли щеше да представлява по-малък риск за нея и бебето. Вдигайки тежки предмети, продължителният и престой като безработна могат да бъдат по рисковани за бременността.

Много жени трудно осъществяват своите нормални задължения през бременността и отговорените работодатели би трябвало да им бъдат полезни, да влизат в деликатното им положение и гъвкави по отношение на безопасните условия на труд през бременността. В някои случаи смяната на работното място може да бъде правилното решение, но проблема е да се отговори на изискванията на бременността, а те не показват работа на екран за противопоказна. Жени , които са бременни или тези, които планират да имат деца и са разтревожени от работата пред компютъра трябва да имат възможност да дискутират вълнуващите ги въпроси със някой, който е адекватно информиран по въпросите и научено обоснован.

Бременността носи със себе си разнообразие от телесни и емоционални промени, които от своя страна могат да доведат до физически проблеми: от болки в гърба до подути глезени. Как Вие би следвало да организирате работа си пред екрана на компютъра за да минимизирате неудобството?

Първо, нека да прегледаме обикновените грижи за здравето.

Проблеми с гърба

Много жени обикновено изпитват болка в гърба (кръста) през бременността - дължима на много фактори. Формата на гръбначният стълб се променя по време на бременността. Увеличената крива може да причинява повече напрежение, което ще бъде поето от прешлените на гръбначния стълб и това може да доведе до доста специфична болка в кръста. Всичко това рефлектира върху сухожилията на гърба. Отпускането на сухожилията на гръбнака има склонност да завършва с увеличено напрежение на мускулатурата в лумабардната област, което мускулите опитват да компенсират.

Доброто положение на тялото е съществено при опита за намаляване на риска от проблеми в гръб по време на бременността. Това се отнася не само до разбирането как да сядаме и издържаме, но и как да извършваме всекидневните движения по начин, който намалява напрежението. Има доста начини да работите върху правилото си положението (стойката) включително йога, упражнения с тояжка и др. Много често този въпрос се разглежда и в курсовете за бременни жени.

Изтръпване и вцепененост в китките и ръцете

Промените в обема на кръвта в тялото през бременността могат да доведат до увеличено налягане в областта, известна като "карпален тунел". Това е тесният канал при китката, където минават много от нервите, сухожилията и кръвоносните съдове в ръката. Ако натискът в този тунел е увеличен, той може да причини притискане на нервите, предизвикващо от своя страна изтръпване и вцепененост на ръцете. Това най-често се забелязва сутрин и може да бъде облекчено с вдигане на ръцете над главата или с елементарни вълнообразни упражнения за рамо.

Разширени вени

мекването на свързващата тъкан по време на бременност засяга стените на кръвоносните съдове. Клапите на сърцето могат да се затруднят със задвижването на увеличения обем на кръвта обратно към краката. Всички позиции, които биха могли да намалят притока на кръв към краката е желателно да се избягват: например, сядането с кръстосани крака, стегнати чорапи и др. За да подобрите кръвообращението и да подобрите притока на кръв бихте могли да правите масажи, редуването на студени и топли бани, да оставяте краката да си почиват, повдигнати върху възглавница, стол и др.

Средства, които могат да минимизират болките:

 • Ако облегалката на стола Ви пред компютъра не предоставя достатъчно добра поддръжка на гърба, може да бъде подходящо да използувате възглавница в тази област.
 • Опитайте се да гарантирате, че допълнителната поддръжка (възглавница) не пречи на останалата част от гръбнака да има контакт с облегалката. Променете ъгъла на облегалката и ъгъла на седалката, ако е възможно, от началото до края на деня това би могло да Ви помогне да намалите напрежението в мускулатурата.
 • Използувайте поставка за крака - за да пази бедрото и коленните стави. Това също ще намали налягането под бедрата от ръбът на седалката и намалява вероятността от кръстосване на краката или глезените.
 • Увеличеният кръвен обем по време на бременността оказва влияние и върху очите и може да доведе до промени в зрителната способност. Опитайте се да увеличите размерът на шрифта на екрана или увеличите документа за да намалете риска от навеждане.
 • Не опирайте китките си на бюрото по време на набиране на текст, защото това може да причини налягане в областта на "карпалния тунел". Вместо това, използувайте мека подложка за китката така, че докато пишете да намалява риска от компресия и помага да запазите китките в неутрален ъгъл.
 • Дръжте мишката и клавиатурата толкова близо до вас, колкото е възможно за да предотвратите напрежението, работейки с опънати ръце. По време на по-късните етапи от бременността размерът на корема ще увеличава разстоянието между Вас, клавиатурата и мишката и вероятно можете да забелязвате повече напрежение в мускулите на рамото в края на деня.
 • По време на бременността дори е по важно да правите обикновени прекъсвания далеч от екрана, когато рисковете от мускулна и зрителна умора са по-големи.
 • Носете по-плоски обувки от обикновено по време на бременност за да намалявате напрежението в кръста.
 • Пазете се от вдигане и носене на тежести до минимум. Минимизирайте чантите, които носите към и от работа и ако естеството на работата Ви е свързано с преместване и вдигане на тежки предмети, говорете с Вашия работодател или лекар за да гарантирате безопасността си и, че товарите са подходящи за Вас.
 • Продължавайте с упражненията по време на бременността, защото те подобряват кръвообращението, тонизират мускулите и всички главни органи.

Десет съвета за удобна работа пред компютъра през бременността

Следващите десет съвета са за да Ви помагат да инсталирате Вашата работна станция правилно и да увеличите комфорта си, да защитите здраве и безопасността си, докато работите през време на бременността с Вашия компютър.

 1. Нагласете височината на стола си, така, че Вашите ръце да са на нивото на клавиатурата и по този начин, когато пишете китките Ви ще са в неутрална позиция.
 2. Уверете се, че Вашите очи са на височината на екрана.
 3. Използувайте поставка за крака - за да пази бедрото и коленните стави. Това също ще намали налягането под бедрата от ръбът на седалката и намалява вероятността от кръстосване на краката или глезените.
 4. Намирайте клавиатурата и ловете мишки близо до вас за да предотвратявам разтягане за да достигам тези елементи.
 5. Оставете си достатъчно свободно пространство пред клавиатурата за да можете там да подпирате ръцете си, когато не използувате клавиатурата.
 6. Поставете екрана и клавиатурата в най-добрата позиция за изпълнение на Вашата задача. Това може да бъде направо, като ги поставите пред вас или леко в едната страна.
 7. Уверете се , че седалката на стола е достатъчно къса за да Ви позволява да правите контакт с облегалката. Нагласете височината на облегалката с цел да предоставите добра поддръжка за гърба и се уверете, че използвате пълноценно седалката при всички случаи.
 8. Махнете всичко излишно под бюрото за да си гарантирате, че имате достатъчно свободно място за краката.
 9. Ако вие набирате текст от документ, бихте могли да инвестирате в поставка за документа(книгата) за да намалите до минимум движението на погледа между документа и екрана.
 10. Задължително правете почивка от работата с компютъра на всеки 45 минути и редовно променяйте фокуса на Вашите очи с наблюдение на далечен обект.

По материали на http://www.system-concepts.com