Търсене:

 

Начало > Инфо > Бременност > Астма и бременност

Астма и бременност

Бременните жени с астма не са непременно “рискови” пациенти. В действителност астмата може да приеме странни форми по време на бременност. Една трета от жените не забелязват промени в астмата си по време на бременност, други отбелязват подобрение когато са бременни, а трети може да се сблъскат със засилване на астматичните прояви по това време. И понеже няма как да се предвиди по какъв начин ще реагира даден пациент, е необходимо отблизо да се проследява всяка бременна с астма.

Повечето хора добре усещат милионите промени, през които тялото преминава по време на бременност – дори белите дробове минават през интересни и интелигентни изменения, за да се приспособят към развиващото се бебе. В действителност един от най-объркващите аспекти на грижата за бременните пациентки е, че за тях е нормално да се задъхват. Това затруднява преценката дали става въпрос за нормално задъхване или за проблем, който изисква медикаменти.

Бременното тяло

Женското тяло се приспособява постепенно с развитието на бременността. Понеже бременните увеличават теглото си, дробовете трябва да се пригодят към допълнителната работа, която им създава дишането, предизвикано от нарастването на тегло. Бременните жени дишат по-бързо от нормалното, което изобщо не е болестен признак. Тялото повишава честотата на това, което се нарича “минутна вентилация”.

С нарастването на корема той изменя формата на долната част на гръдния кош. Гръдният кош е отделен от корема с пласт мускули, наречен диафрагма, който е жизненоважен и ни позволява да дишаме. С нарастването си корема увеличава натиска нагоре към диафрагмата, като по този начин затруднява дълбокото вдишване и постепенно увеличава честотата на дишане. За да разширят малко гръдния кош, ребрата се разтварят настрани и позволяват на жената да вдишва малко по-дълбоко.

Запомнете:  Само защото вие имате астма не значи, че и бебето ви ще има – в действителност по-вероятно е да няма. Обикновено е възможно да взимате обичайните си лекарства след раждането на бебето, но винаги се консултирайте с лекаря си. Не само, че е безопасно да кърмите бебето си, а кърменето има също така благотворен ефект върху имунната система на новороденото. С възстановяването на тялото ви от бременността и с нормализирането на всички промени, които са се извършили в дробовете и гръдния кош дишането ви ще се върне в нормалните граници.  

Може ли бременността да отключи за първи път астма?

Някои жени развиват астма за първи път по време на бременност. При някои от жените, при които астмата се проявява тогава за първи път, се установява, че са имали някакви астматични оплаквания от по-рано, ако детайлно се разгледат медицинските им картони, но те са били много слаби или периодично проявяващи се, така че не са били забелязани, докато бременността не ги е влошила.

Освен това при около една трета от пациентите астмата се влошава по време на бременност, а някъде една четвърт до една трета от страдащите изпитват подобрение. Теи промени от бременността най-често се връщат в предишните си граници след раждането или най-малкото в първите три месеца след раждането. Така става ясно, че наистина са били предизвикани от бременността.

Предупреждаващи симптоми

Симптомите, предупреждаващи за астма, са същите и по време на бременност както и когато не сте бременна. Ако забележите някои от следните неща, веднага посетете лекаря си:

 • Обичайните дейности ви се струват все по-трудни заради проблеми с дишането
 • Забелязвате, че употребявате инхалатора си по-често от обичайното
 • Будите се от кашлица през нощта
 • Чувате се да хриптите на телефона

Посланието тук е едно – не игнорирайте симптомите и говорете с лекар за всяка промяна в дишането. Докторът може да ви препоръча измерване на дихателния обем. Това става с прост уред, който измерва обема въздух, като издишвате в него и може да бъде важно средство за мониториране на астма. Говорете с лекаря си дали е подходящо за вас.

Бременни жени с нелекувана астма са с повишен риск от маточен кръвоизлив или вагинално кървене. Но най-честото усложнение при майките е състояние, което води до преждевременно раждане или налага предизвикване на раждане понякога още преди бебето да е жизнеспособно.

Рискове за майката при нелекувана астма по време на бременността

Рисковете включват:

 • Повишено кръвно налягане
 • Прееклампсия (токсикоза на бременността) – състояние, при което кръвното налягане бързо и прогресивно се повишава и е придружено с подуване от задръжка на течности
 • Освен това жените с астма могат да имат тежки астматични пристъпи по време на бременността, които да доведат до неблагоприятни последствия за бебето. Усложненията при бебето могат да бъдат повишен риск от преждевременно раждане, ниско тегло при раждането и мъртво раждане.

Насоки за предписване на по-нови медикаменти за лечение на астма по време на бременност

Сборна комисия на Съюза на американските акушер-гинеколози и на Американския съюз по алергии, астма и имунология се събра за да създаде насоки за лекарите за третирането на астма при бременните пациентки, като особено внимание се отделя на използването на по-нови препарати за лечение на астма и алергии. Препоръките на комисията включват:

 • Степенуван подход, като се започва с инхалационни ß2-агонисти за лека и периодично проявяваща се астма, включващ също инхалационен кромолин за леки, но постоянни астматични състояния; инхалационни кортикостероиди за средно тежки постоянни астматични състояния; и инхалационни плюс орални кортикостероиди за тежки постоянни астматични сътояния
 • Използване на беклометазон или будезонит, ако инхалационните кортикостероиди се включват за първи път по време на бременност
 • Обмисляне на терапия с инхалационен салметерол вместо – или в допълнение към – теофилин при астма, която не се повлиява от инхалационни кортикостероиди
 • Избягване на орални деконгестанти през първия триместър

В общи линии, комисията изразява предпочитание към инхалационните медикаменти (защото при тях има по-малко странични ефекти) и към изпитаните от времето лекарства (заради по-големия опит при използването им по време на бременност). Съветват се лекарите да ограничат колкото е възможно повече лекарствата през първия триместър, макар че повечето от противоастматичните медикаменти обикновено не се свързват с вродени аномалии.

Степенувана терапия на хронична астма по време на бременност

Категория

Честота/тежест на симптомите

Дейност на дробовете(без лечение)

Терапия

Леки и периодично проявяващи се пристъпи

Не повече от два пъти седмично;
Нощни симптоми не повече от два пъти месечно;
Кратки пристъпи (няколко часа до няколко дни)
Без симптоми в междинните периоди

Около или над 80 %
Нормална белодробна функция през междинните периоди

При нужда инхалационни ß 2-агонисти

Леки постоянни сътояния

Симптоми повече от два пъти седмично, но не ежедневно и постоянно
Нощни симптоми повече от два пъти месечно
Засягат нормалната активност

80% или повече

Инхалационен кромолин
Продължаване на лечението с инхалационен недокромил при пациенти, които са реагирали добре на него преди бременността; замяна с инхалационен беклометазон или будезонит ако терапията не е успешна

Средно тежки постоянни състояния

Ежедневни симптоми
Нощни симптоми повече от веднъж седмично
Пристъпите засягат активността

60 – 80%

Инхалационни кортикостероиди; ако те се въвеждат за първи път по време на бременността, използване на беклометазон или будезонит; продължаване на терапията с инхалационен салметерол при пациенти, които са реагирали добре на нея преди бременността; добавяне на теофилин и/или инхалационен салметерол при пациенти с недобро контролиране на състоянието при средни инхалационни дози

Тежки постоянни състояния

Непрекъснати симптоми
Ограничена активност
Чести нощни епизоди
Чести остри пристъпи

По-малко от 60%

Терапия като гореописаната плюс орални кортикостероиди (при внезапна проява на активни симптоми; през ден или ежедневно)

Адаптирано по “Използване на по-нови противоастматични и противоалергични медикаменти по време на бременност”, 2000г

Справяне с астмата по време на бременност

Има два основни подхода, които са важни за оптимизиране здравословното състояние на майката. Първо идентифициране и избягване на задействащите пристъпите фактори, които могат да утежнят астмата; в частност това са акарите в прахта, животинската козина и плесените. И след това – понеже повечето пациенти с постоянна астма не могат да отбягват в достатъчна степен тези фактори, така че да е ефективен този начин – идва изборът на подходяща терапия. Това е много важно заради здравето им и заради рисковете за бебето при неконтролирана астма. Нашето изследване подчертава безопасността на инхалационните кортикостероиди, които съвсем ясно се доказват като най-ефективните превентивни медикаменти при астма.

По материали на http://www.womenfitness.net
превод от английски: Христина  Янева