Търсене:

 

Начало > Инфо > Бременност > Амниоцентезата – начин да научим повече за плода

Амниоцентезата – начин да научим повече за плода

С напредъка на медицината докторите и техните пациенти могат да научат много неща за развитието на плода в утробата и едно от средствата, които се използват за целта, е амниоцентезата.

Околоплодният мехур е изпълнена с течност структура вътре в матката, където живее бебето. В този мехур свободно се движат клетки от плода, протеини и отделената от бебето урина.
Амниоцентезата е процедура, която включва вземането с тънка игла на малка порция от амниотичната течност, която обкръжава бебето. Но за генетични дефекти, инфекции и ако е необходимо, за зрялост на плода, се изследва не самата течност, а клетките, които се съдържат в нея.
Критериите за провеждане на амниоцентеза са възраст, предишна история на заболявания, някаква нередност с плода, забелязана при ултразвуково изследване или ненормален троен тест.

Какво включва процедурата:

Тестът включва първо локализиране на околоплодния мехур. Коремът на пациентката се подготвя и дезинфекцира, а после през коремната стена се вкарва тънка дълга игла под наблюдение на ултразвук. Това може да стане с или без местна упойка. Някои лекари използват местна упойка, но повечето го правят без. Докато наблюдават на ултразвука движението на иглата, проникваща в мехура, всмукват около 30 мл от амниотичната течност – това представлява количество колкото две супени лъжици. Количеството е незначително, защото на този етап от бременността в мехура има около 300 мл течност. Бебето не усеща загуба, а освен това количеството регенерира и действително няма проблем от вземането на толкова малко течност. Ултразвуковото наблюдение помага да се насочи иглата на точното място.

След това течността се слага в контейнер – обикновено 3 различни контейнерчета. На цвят е прозрачна до жълтеникава. С просто око не могат да се видят клетките от плода в нея. Контейнерчетата се отнасят в лабораторията и се слагат в центрофуга, която се върти много бързо. Клетките, понеже са по-тежки, отиват на дъното и там се оформя малко бяло топче. Тези клетки се изваждат и се слагат в малки чинийки с хранителна култура, която им помага да растат и да се делят, защото хромозомите се виждат само в делящи се клетки. После клетките се прехвърлят на предметни стъкла, оцветяват се и се гледат под микроскоп.

Алфафетопротеинът (АФП) е протеин, образуван от черния дроб на плода, който покачва нивата си, ако бебето има проблем. Повишени нива на АФП може да са показание, че плодът страда от спина бифида – дефект на мозъка и невралната тръба. От друга страна, ниски нива на АФП може да са показател за синдром на Даун. Когато се установят ненормални стойности на АФП е необходимо по-нататъшно изследване с ултразвук и амниоцентеза, за да се провери за вродени дефекти и хромозомни аномалии.

Когато амниотичната течност е налице, може веднага да се измерят нивата на АФП и да се получи отговор дали има спина бифида. Но хромозомите и всеки друг тип генетичен тест, който е свързан с изследване на ДНК, изисква клетките да бъдат оставени да растат в лабораторията. Затова отнема около седмица до 10 дена, за да се получат резултатите от хромозомни изследвания. ДНК-тестовете отнемат малко повече време, може би още няколко дена или дори 1-2 седмици по-дълго.

Амниоцентезата може да бъде използвана за:

  • Диагностициране на голям брой генетични и хромозомни аномалии при плода. Тестовете за болестта на Тай-Сакс, за кистофиброза, сърповидно-клетъчна анемия и други наследствени заболявания могат да бъдат направени чрез взимането на проба от амниотичната течност
  • В допълнение амниоцентезата помага за диагностициране на тежестта на Rh-несъвместимостта

Резултати
Хромозомен анализ – проби от генетичния материал се анализират в търсене на хромозомни аномалии. Този тест показва наличието на една допълнителна хромозома номер 21, което показва, че плодът страда от синдром на Даун.

  • Зрелост на белите дробове – тестването на амниотична течност за зрелост на белите дробове може да помогне на лекарите да вземат решение относно раждането, когато се касае за преждевременно започнало раждане или за жени с диабет или друго състояние, което изисква спешно родоразрешение.
  • Дефекти на невралната тръба като спина бифида
  • ДНК-тестове за голям брой заболявания

Консултирайте се с лекаря си или генетичен консултант, ако имате въпроси относно точно определено заболяване.

Рискове:

Има малък процент риск от инфекция или нараняване на плода. А също така и малък процент възможност за аборт. Но амниоцентеза по принцип се извършва, когато има подозрение за някакъв проблем, така че в тези случаи ползата е по-голяма от възможната вреда.

По материали на http://www.womenfitness.net
превод от английски: Христина  Янева