Търсене:

 

Начало > Инфо > Бременност > Бременност след 35

Бременност след 35

В днешно време все повече и повече жени отлагат раждането на дете, защото учат или градят кариера. Въпреки, че бременността е естествено състояние на организма, за жени над 35 години тя изисква специално внимание. Една по-възрастна жена, която очаква своето първо дете, може да се нуждае от допълнителни лични и медицински грижи за има безпроблемна бременност и здраво дете.

При жени над 35 години по-често се наплюдават усложнения на бременността, особено ако те имат някакви заболявания. Първат бреманност в тази възраст или проблеми по време на предишна бременност или раждане биха могли да повишат нуждата от специално внимание.

Добрата новина е, че за здрава по-възрастна жена има минимално увеличение на риска от появяване на проблеми по време на бременността.

В сравнена с по-млада жена, жената над 35 може да има проблеми засягащи нейната плодовитост, нейното здраве по време на бременността, и здравето на нейното бебе. В средата на 30-те плодовитостта на жената значително намалява. Тя може да не срещне трудност при забременяването или може да се нуждае от помощта на хормони или други техники за увеличавне на плодовитостта.

При по-възрастните жени са по-често срещани здравни проблеми, които оказват влияние на бременността. Диабет, високо кръвно налягане или сърдечни заболявания изискват специално внимание за майката и плода за да се осигури добър резултат. Например, при лошо контрулиран диабет може да се достигне до мъртво родено бебе или прекомерно развит плод и усложнения при раждането. Дозата на приеманите от жената лекарства трябва да бъдат прецизно определени поради нормалните физиологични промени на бременността, или лекарствата трябва да бъдат спрени поради рисковете за развитие на плода.

За всяка жена над 35, която няма диабет или високо кръвно налягане съществува голям риск от т.нар. гестационен диабет или индуцирана от бременността хипертония. Те изискват  специални григи, защото могат да изложат на опастност и майката и плода. Въпреки, че те рядко продължават след раждането, при майката може да се появи увеличвние на риска от такива проблеми за в бъдеще.

В допълнение минали гинекологични проблеми или абдоминални хирургични намеси могат да окажат влияние върху бременността и раждането.

Независимо от възрастта на жената тютюнопушенето е вредно за нейното здраве. Пушенето също така увеличава риска от раждане на недоносено бебе с респираторни проблеми и също така е доказан рисков фактор за синдром на внезапна смърт на новороденото (SIDS).

Нездравословното хранене и увеличената консумация на алкохол са свързани с малформации на новороденото и увеличават риска за преждевременно раждане. Наднорменото тегло на всяка възраст може да увеличи риска от развитие на диабет по време на бременността.

Емоционално жената над 35 има смесени чувства относно прекъсване на кариерата и или промяна на начина и на живот.

Рискът от аборт, преждевременно раждане и различни акушерски усложнения нарастват с възрастта на майката:

 • мъртвородено бебе - раждане на бебе след 20 г.с., което е починало преди това;
 • недоносване - по-ранно раждане на бебето, което е недоразвито и има респираторни проблеми (по-често се наблюдава при жени пушачки);
 • проблеми с плацентата - отлепването на плацентата или по-ранното и отделяне може да усложни раждането или да изложи на опастност бебето;
 • раждане с хирургичека намеса - особено при цезарово сечение се изисква по-дълаг болничен престой след раждането.
 • многоплодна бременност - висок брои на инциденти с близнаци, тризнаци и т.н. многоплодната бременност може да доведе до инциденти, като раждане на бебета с поднормено тегло и преждевременно раждане.

Поради причини, които не са изследвани напълно, рискът от раждане на дете с хромозомни аномалии нараства с възрастта на майката. Уврежданията по рождение могат да се проявят под формата на забевено умствено развитие и/или физически недостатъци на новороденото.

Какви мерки могат да се вземат?

Грижи за пренатеналното здраве. Изследвания и наблюдения на урината и кръвта са препоръчителни за жените във всички възрасти. Посещението при лекаря още преди зачеването може да иденетифицира всички особени рискови фактори. Грижата за пренатеналното здраве започнала в ранните фази на бременността може да помогне за идентифицирането на медицински проблеми, които изискват лечение, а също така и да осигури безопастна и нормално протичаща бременност за майката и бебето.

Тези грижи обикновено включват наблюдение на кръвното налягане на майката и развитието на плода, както и рутинни изследвания на урина и кръв. Особено важни са изследванията за определяне типа на кръвта, диабет, СПИН, венерически болести, шарка и туберкулоза.

Историята на семейните заболявание също е важна.

При някои медикаменти може да се наложи промяна на дозата, замяна с друго лекарство, или прекратяване на приемането поради потенциална опастност за увреждане на плода. Могат да бъдат предписани и други медикаменти за решаване на други здравни проблеви, възникнали по време на бременността. Жената не трябва да спира приемането на лекарства за хронични заболявания без да се посъветва предварително със своя лекар. Идеалното време за провеждане на такъв разговор е още преди зачатието. По този начин тя и нейният лекар могат да определят риска за нея и бебето.

Съществуват и специализирани тестове за диагностика на здравето и състоянието на бебето. При необходимост могат да бъдат назначени и генетични тестове, според чийто резултати очакващата дете двойка може да вземе необходимите рашения.

Какво още може да се направи?

 • Посетете Вашия лекар още преди зачеването, особено ако страдате от хронични заболявания като диабет или ако приемате регулярно лекарства. Вашият лекар би могъл да Ви посъветва по въпроси, свързани с планиране на бременността, плодовитостта или да промени лекарствата Ви преди да забременеете.  
 • Спрете употребата на лекарства, изписвани без рецепта в месеците преди бременността, освен ако Вашият лекар не Ви е посъветвал друго.
 • Спрете алкохола и цигарите, ако е възможно още преди да забременеете. Кандидат татковците също би трябвало да спрат тютюнопушенето, защото пасивното пушене може да увреди развитието на плода и увеличава риска от респираторни инфекции при новородените.
 • Хранете се балансирано преди зачевнето и през бременността. Обърнете особено внимание на калция, фолиевата киселина и витамините - трябва да приемате достатъчно количество от тях. Фолиевата киселина е необходима за намаляване риска от увреждания на плода в първите няколко седмици от бременността, през които често жената все още не е разбрала за своата бременност.
 • Пийте най-малко 8 чаши вода дневно. Нощем спете по 8 часа, дремвайте през деня, ако се чувствате изтощена, особено в късните месеци на бременността.  
 • Ако тренирате, посъветвайте се с вашия лекар за подходяща промяна на тренировките.
 • Направете си всички необходими изследвания и посещавайте редовно Вашия лекар. Добрите здравни навици и подходящите грижи могат да помогнат за една нормална бременност и здраво бебе при повечето жени над 35.

© UCLA Medical Center, CA, USA
Авторските права на този материал са собственост на UCLA Medical Center, CA, USA. Българският Бебе Център публикува тази информация с разрешение от притежателя на авторските права