Търсене:

 

Начало > Инфо > Бременност > Здравословни проблеми по време на бременност

Здравословни проблеми по време на бременност

Повечето от промените, през които минава тялото ви по време на бременност са нормални, здравословни и очаквани. Някои ефекти на бременността може да ви причинят временен дискомфорт, но повечето от тези обикновени неудобства могат да бъдат предотвратени или облекчени с прости мерки. Погрижете се да запознаете лекаря си с всяко медицинско състояние като високо кръвно налягане или диабет, с което имате проблем и което може да представлява риск за вас и за бебето. Споменавайте за всеки дискомфорт, болка или странен симптом, които усещате, независимо колко маловажни ви се струват.

Обичайните неразположения

Повечето неразположения по време на бременност не са повод за притеснение, но е добра идея да попитате лекаря си за тях. Обикновено има прости неща, които можете да направите, за да предотвратите или облекчите много от тях.

Болезнени гърди

Подутите болезнени гърди може да причиняват голямо неудобство особено през първите три месеца. Състоянието се предизвиква от повишеното количество женски полови хормони (естроген и прогестерон), които се образуват в тялото. Промените в гърдите са начин да се подготвят за кърменето впоследствие.
Има само едно решение да облекчите болките в гърдите – ХУБАВ ПОДДЪРЖАЩ СУТИЕН още от моента, в който бременността се потвърди. Понякога може да се наложи да го носите и през нощта. Разумен съвет – носете го дори и когато гърдите не ви болят. Много е важно гърдите да бъдат добре поддържани, за да може и в дългосрочен план да изглеждат и да се усещат хубави.
Преди раждането можете да използвате модифициран ланолин (Лансинох) два пъти дневно, за да облекчите усещането за сухота и да подхранвате здравословно кожата.

Кървящи венци

Венците могат да станат по-порести с увеличаване на кръвния поток по време на бременност, което ги предразполага към лесно кървене. Бременните трябва да продължат да се грижат за венците и зъбите си и редовно да посещават зъболекаря. Този симптом обикновено изчезва след бременността.

Как да се справим с кървенето

 • Увеличете дневния си прием на витамин С
 • Плакнете устата два пъти дневно с 1-2 капки екстракт от семена на грейпфрут, добавени в чаша топла вода
 • Използвайте мека четка за зъби
 • Плакнете устата със смес от тинктура от мирта и вода

Гадене и повръщане

Бързото повишаване нивата на естроген през първите месеци на бременността често причинява гадене. Макар че то е обичайно най-вече през първия триместър, при някои жени продължава и през втория. Понеже симптомите най-често се проявяват сутрин, обикновено се нарича сутрешно прилошаване, но всъщност може да се появи по всяко време, особено когато стомахът ви е празен.

Следните мерки може да ви помогнат да избегнете гаденето:                                               

 • Сутрин ставайте от леглото бавно, като първо поседите малко. Оставяйте бисквити на нощното си шкафче и изяжте 1-2 веднага след събуждането.
 • Яжте сухари, кракери или белени ябълки на всеки няколко часа през деня. На някои жени много им помага да смучат резенчета лимон или ментови бонбони, други се кълнат в свойствата на солетите, бананите или зърнените храни за закуска.
 • Между храненията пийте много течности или супи, но избягвайте тези, които са много горещи или много студени. Опитайте чай от джинджифил, като направите извлек от малко настърган джинджифил запарен с вряла вода. Можете да прибавите лимон или мед на вкус и да го пиете топло или студено.
 • Избягвайте храни, които са мазни, пържени или със силни подправки, особено такива, съдържащи черен пипер, люто или чесън. Домашно приготвени по старовремския начин пуканки също може да облекчат гаденето.
 • Не взимайте лекарства без одобрението на лекаря си!
 • Обадете се на лекар, ако гаденето и повръщането станат много тежки. Той може да ви предложи да вземате 50мг витамин В 6 два пъти дневно.
 • Дайте си време за почивка. Да обсъдите нещата с някоя друга бременна може да бъде добър начин да облекчите стреса, който усещате.

Какви медикаменти се използват по време на бременност за това състояние?
Няма лекарствено средство, което да е одобрено за използване по време на бременност от Министерството на здравеопазването. Все пак някои обикновени лекарства против повръщане често се предписват за облекчаване на тези симптоми:

 • Компазин
 • Фенерган
 • Метоклопрамид (бел.прев. – Деган)
 • Драмамин

Рефлукс

Случва се, когато храна и киселини от стомаха се връщат обратно в езофагуса – тръбата, която свързва устата и стомаха. Това често се случва по време на бременност, тъй като повишените нива на хормона прогестерон предизвикват отпускане на мускулите, които нормално предотвратяват това връщане. Растящата матка също може да предизвика връщане като притиска нагоре стомаха и езофагуса. Признаците са киселини, усещане за дискомфорт, пълнота в стомаха или парене, гадене.

От какво са всички тези проблеми?
Лесно е да се разбере – с порастването на бебето то се измества нагоре, увеличавайки натиска си върху буквално всички ваши органи. Натиск върху стомаха води до киселини, натиск надолу върху пикочния мехур ви кара често да посещавате тоалетната. Хемороидите се получават от натиска на матката върху ректума. И цялата допълнителна тежест причинява болки в кръста при повечето жени, които наближават термина.

За да избегнете рефлукса:

 • Хранете се няколко пъти на ден на малки порции, вместо три пъти на ден в по-големи количества.
 • Избягвайте храни, които ви причиняват газове или проблеми със стомаха, включително екзотични плодове.
 • Изчаквайте един час след хранене, преди да легнете и 2 часа, преди да правите упражнения.

Запек и хемороиди                                                                                                                                        

Около половината от бременните получават някаква форма на запек. Хормоните, отделяни по време на бременността, забавят придвижването на храната през храносмилателния тракт. Запекът обикновено е най-проблемен през последните месеци, когато натежалата матка притиска ректума и затруднява изхождането.

Най-добрите начини да избегнете запека са:

 • Богата на фибри диета – поставете си за цел да изяждате купичка богати на фибри зърнени храни за закуска и много плодове и зеленчуци през деня
 • Пийте много течности – поне 8 чаши от 250мл на ден
 • Ако запекът е сериозен, говорете с лекаря си дали да използвате някой натурален продукт, съдържащ фибри
 • Запекът може да оказва нарастващ натиск върху вените на ректума и да предизвика хемороиди. Това са подути вени на ануса, които може да изпъкват и да кървят. Храна богата на фибри и много течности може да помогнат за облекчаване на хемороидите и запека.
 • Не взимайте никакви медикаменти без да се посъветвате с лекаря си.

Пика

Пика е рядко срещано желание за ядене на субстанции различни от храна като пръст, глина или въглен. Това желание може да е признак на недостиг на някое вещество в храната.

Киселини

Често срещан храносмилателен проблем. Появяват се от натиска на матката върху стомаха, което изкарва стомашните киселини нагоре в езофагуса. Отново да се храните по малко и начесто може да помогне. Избягвайте да се навеждате или да лежите. Антиацидни препарати може да помогнат.

Начини да се справите:

 • Яжте по малко и начесто вместо 2-3 пъти на ден
 • Дъвчете бавно, за да може храната да се разгради по-лесно от стомашния сок
 • Пийте на малки глътки топло мляко или горещ ментов чай. Киселото мляко също помага.
 • Много жени намират облекчение в дъвченето на таблетки папая или захаросан джинджифил
 • От помощ може да е да спите повдигнати
 • Дъвчете семена от анасон или ги направете на чай

Странни апетити

По някое време на бременността може да ви се приисква определена храна. Желанието за определени храни подсказва нужда от някой минерал или хранително вещество. Например на много жени им се ядат солени храни, но все пак внимавайте за такива с високо съдържание на мазнини, които може да предизвикат повишено наддаване на тегло, а също и за храни с високо съдържание на натрий, които предизвикват задържане на вода.

Запушен нос и кървене от носа

По време на бременност лигавицата на респираторния тракт е по-кръвоснабдена. Това повишено кръвоснабдяване предизивква усещане за запушване на носа или кръвотечение от носа. В допълнение малки кръвоносни съдове лесно се пукат поради повишеното кръвно налягане и това предизивква кръвотечение.

Виене на свят                                                                                                                                                 

Чест симптом по време на бременност, който се причинява от:

 • Ниско кръвно налягане поради натиска от матката върху големите артерии
 • Ниска кръвна захар
 • Нисък хемоглобин
 • Рязко ставане и изправяне

За да се предпазите от падане по време на епизоди със завиване на свят, бременните трябва да се изправят бавно, подпирайки се на стена или нещо стабилно, за да запазят равновесие.

Умора

Повечето жени се уморяват по-лесно от нормалното по време на първия и третия триместър. Важно е да се наспивате и да почивате когато можете. Умората може да се дължи и на анемия или недостатъчно съдържание на желязо в кръвта. Прост кръвен тест може да потвърди анемията и докторът може да ви предпише железни добавки. Не взимайте добавки по собствена инициатива! Желязото в големи количества е токсично!

Едема или задържане на течности

Често се появява късно през бремнността и рядко е сериозно. Ако имате подуване на ръцете и лицета обаче, това може да е симптом на сериозно състояние, наречено прееклампсия (провокирано от бременността високо кръвно налягане) и веднага трябва да се обърнете към лекар. Прееклампсията трябва да се лекува, за да се осигури нормален приток на кръв към бебето и да се предотврати още по-сериозно състояние, наречено еклампсия (провокирани от бременността гърчове), които може да са фатални за майката и бебето.

Начини за справяне:

 • Яжте храни, богати на протеини, като се опитате да постигнете поне 75 грама протеини дневно
 • Пийте много течности
 • Солете храната си на вкус (НЕ избягвайте солта, както много хора препоръчват)
 • Спете с повдигнати крака и често ги вдигайте нависоко през деня
 • Избягвайте тесни ограничаващи дрехи
 • Взимайте хепатопротективни (предпазващи черния дроб) билкови лекарства като магарешки трън и яжте храни като цвекло, листа от цвекло и артишок

Мускулни спазми

Могат да бъдат много досадни по време на бременност, особено ако ви се случват през нощта. Характеризират се с остра дърпаща болка в прасците. Представляват спазъм в два чифта мускули, което кара крака ви неволно да се изпъва.
Може да са причинени от недостиг на калций във форма, която тялото ви да може да усвоява или от прекомерен прием на фосфор. Лекарят може да ви каже да пиете по-малко мляко и да спрете да взимате добавки, съдържащи калциев фосфат. Вместо тях може да ви предпише таблетки калциев карбонат или калциев лактат. Безалкохолните, снаксовете и полуфабрикатите са храни с високо съдържание на фосфор. Може да се наложи да ги намалите или да се откажете от тях. Разтягането на прасците преди лягане и веднага след събуждане сутрин може да предотврати спазмите. Ако получите спазъм посред нощ, станете и се разходете бавно, докато утихне. Избягвайте да опъвате краката в шпиц сутрин, когато се протягате, понеже това може да предизвика спазъм. Стъпвайте на пета, когато вървите.

Начини за справяне със спазмите:

 • Носете поддържащи чорапи през деня (бел.прев. – като тези за разширени вени)
 • Взимайте топла вана
 • Нека партньорът ви масажира краката ви вечер или когато имате нужда
 • Вземайте парацетамол за болките
 • Допълнителният прием на витамин Е също помага
 • Спете на лявата си страна
 • Използвайте загряващ компрес за не повече от 15 минути на мястото на спазъма
 • Избягвайте шоколада – намалява усвояването на калций
 • Дейностите ви също може да допринесат за появата на спазми. Избягвайте да стоите дълго прави. Не носете тесни или ограничаващи дрехи.

Подути глезени                                                                                                                                             

Много жени установяват, че глезените им се подуват с напредване на бременността. Това подуване се причинява от нарастващия натиск, който матката упражнява върху вените, които пренасят кръвта от краката към сърцето. За да подобрите кръвоснабдяването на краката, опитайте да лежите с повдигнати на възглавница крака по няколко пъти на ден или сядайте с вдигнати крака колкото често успеете. Ограничаване на солта и носенето на поддържащи чорапи също може да помогне.

Кожни промени

Кожата ви може да се промени по много начини по време на бременност. По лицето ви може да се появят тъмни петна, наречени хлоазма или маска на бременността. Това състояние ще избледнее, когато хормоналните ви нива се нормализират. При някои жени се появява тъмна ивица от пъпа до пубиса. Тя също се предизвиква от хормоните и ще избледнее след раждането. С опъването на кожата над нарастващите ви гърди и корем може да се появят стрии – те са постоянни, но при повечето жени избледняват с течение на времето.

Проблеми със зъбите

Хормоналните промени по време на бременност понякога предизвикват подуване на венците. В извънредни случай храненето може да стане болезнено. Затова е важно поне веднъж през бременността да посетите зъболекаря си за преглед и почистване. За да избегнете възпаление на венците и болки, мийте и почиствайте с конец зъбите си поне два пъти дневно. Опитайте са да намалите сладкишите и похапването между храненията, за да намалите образуването на зъбна плака, която съдържа бактерии. Ако венците ви болят или кървят, когато си миете зъбите, се свържете със зъболекаря си. Може да имате нужда от специален вид почистване или лечение на венците. Ако не се лекуват, някои форми на гингивит (възпаление или кървене на венците, обикновено в резултат на инфекция) или периодонтит (инфекция на тъканта, обкръжаваща зъба) може да доведат до ненужни здравословни проблеми.
Зъбните рентгенови снимки се считат за безопасни по време на бременност, но се правят само когато са необходими за специфична цел, например да се изключи някакъв медицински проблем като абсцес (инфектиран джоб, пълен с гной) на венците. Ако трябва да ви бъде направена снимка, коремът ви ще бъде защитен с оловно покривало, за да се предпази плода от излагане на радиация. Зъболекарят ви ще отложи рутинни снимки на зъбите за след бременността.

Високо кръвно налягане

Някои жени имат високо кръвно от преди да забременеят. Това се нарича хронична хипертония. Но много други развиват високо кръвно по време на бременността. Това се нарича хипертония индуцирана от бременността. Тя обикновено отшумява след раждането. Около 8% от жените имат някаква форма на хипертония. Уверете се, че лекарят ви е запознат, ако имате предишна история на хипертония. Систолично налягане над 140 или диастолично над 90 се счита за високо кръвно.
Леките форми на хипертония, които се контролират с упражнения, диета или ниски дози лекарства може да не причинят никакви проблеми през бременността. Скорошно британско изследване предполага, че някои жени с висок риск за хипертония (включително жени, които са развили прееклампсия при предходна бременност) може да намалят риска с вземане на витамин С и Е през втората половина на бременността. Но извънредно високото кръвно, което не се поддава на контрол по време на бременността може да причини проблеми като забавено развитие на плода, прееклампсия (високо кръвно, придружено от задръжка на течности и отделяне на белтък в урината), отлепване на плацентата (случва се, когато нормално имплантираната в маточната стена плацента се отдели преждевременно обикновено през третия триместър) и ниско тегло на бебето при раждането.
В допълнение към по-честите консултации за измерване на кръвното може да се наложат ехографски прегледи за проследяване развитието на плода. Физическият стрес от бременността може да повиши вече високото кръвно при жени с намалена бъбречна функция в резултат от хипертония. Докторът може да предложи по-чести изследвания на кръв и урина по време на бременността за проследяване функцията на бъбреците.

Болки в гърба                                                                                                                                                  

Почти всяка жена има болки в гърба и кръста по някое време на бременността, особено когато коремът нарасне. Може да ви заболи след ходене, навеждане, вдигане на нещо, по-дълго стоене или прекомерни упражнения. Внимавайте с вдигането на предмети – правете го правилно, със сгънати колене и изправен гръб.
Болките в гърба се лекуват с топлина, почивка и аналгетици като ацетаминофен (бел.прев. – синоним на Парацетамол). Коланите за бременни също може да ви помогнат. Дръжте под контрол теглото си и правете леки упражнения като плуване, разходки и каране на велоергометър. Лежете на лявата си страна, когато спите или почивате.
Болките в кръста са чести по време на бременност, но понякога са показател за сериозен проблем като бъбречни камъни. Ако болката е постоянна или много силна, обсъдете нещата с лекаря си.

Разширени вени

Разширените вени часто се развиват по краката, външните полови органи или коремната стена, особено когато имате фамилно предразположение към тези проблеми. Носенето на специални еластични чорапи и вдигането на краката нависоко винаги, когато имате възможност, може да помогнат за предпазване и облекчаване на състоянието.

Главоболие

Хормоналните промени може да са една от причинте за главоболие по време на бременността, особено през първия триместър. Някои жени имат чести главоболия, но се колебаят да взимат лекарства за тях. Може да направите няколко неща, които не включват взимане на лекарства, за да облекчите главоболието:

 • Упражнявайте дълбоко дишане и техники за отпускане
 • Пийте много течности, за да не се обезводнявате
 • Затворете очи и почивайте на тихо място
 • Яжте редовно
 • Избягвайте храни и вещества като например сирене, шоколад и кофеин, които понякога предизвикват главоболия
 • Сложете лед отзад на тила
 • Спете достатъчно
 • Ако главоболието ви не премине с тези техники, може да вземете обикновен Тиленол (бел.прев. – Парацетамол) или такъв с усилено действие. Ако и това не помогне, се обадете на лекаря си.

Ишиасни болки

Някои жени от време на време усещат силни болки ниско в кръста, които се спускат надолу по задната страна на крака. Това се нарича ишиас и може да се проявява често с напредване на бременността.
Ишиасният нерв е разположен зад матката в слабинната област и върви надолу по крака. Счита се, че болката се причинява когато нарасналата матка притисне нерва. Най-добрият начин да се справите с болката е да лежите на другата си страна. Това помага да се премахне натиска върху нерва.

Гъбична инфекция

В следствие на хормоналните промени и повишеното количество вагинална секреция, наречена левкорея (бел.прев. – бяло течение), бременната жена е по-податлива на гъбични инфекции. Кандидозата се характеризира с гъста белезникава секреция от влагалището и сърбеж. Гъбичната инфекция е лесно лечима. Винаги се консултирайте с лекаря се, преди да вземате медикаменти за това състояние. 

По материали на http://www.womenfitness.net
превод от английски: Христина  Янева