Търсене:

 

Начало > Инфо > Бременност > Усложнения през бременността: симптоми, диагноза и лечение

Усложнения през бременността: симптоми, диагноза и лечение

Ако вие имате някой от следните симптоми, описани в тази таблица, би трябвало веднага да се свържете с гинеколога си за да прецени риска от усложнения. Има различни специфични тестове през първия триместър на бременността и няколко изследвания до края на бременността, които имат за цел профилактика на тези проблеми или ранното им откриване.
Вашият гинеколог ще ви даде препоръчителен график на консултациите, тестовете и изследванията, които трябва да се извършат през бременността. Важно е да следвате този график и стриктно да спазвате съветите за лечение - така ще имате безопасно раждане и силно, здраво бебе.

Симптоми

Потенциални
проблеми

Необходими изследвания

Лечение

Необичайно, не обилно вагинално кървене, което често е с кафеникав цвят; “тъпа” болка в долната част на корема, често от едната страна, която може да бъде последвана от силни болки в таза; болки в раменето; замайване или световъртеж; повдигане или повръщане.

Извънматочна бременност.

Кръвни тестове; вагинална или коремна ултразвукова диагностика (изследване, което използва високочестотни звукови вълни, за да получи картина на фетуса върху компютърен екран); лапароскопия (хирургична операция,при която вътрешните органи се оглеждат директно чрез камера).

Поради фактът, че зародишът при извънматочна бременност не може да оцелее, той трябва да се отстрани хирургически; състоянието може да бъде лекувано и с антираков медикавент, метотрексат, който разтваря бременността

Постоянна и неутолима жажда, глад или умора (но обикновено никакви симптоми). Освен това наличието на завишени стойности на кръвната захар на/над 140 mg/DL или по-високи при извършването на диабетен тест.

Гестационен диабет (форма на диабет, който обикновено се появява във втората половината от бременността).

Кръвен тест обикновено час след пиене на напитка, съдържаща глюкоза (вид захар).

Повечето жени могат да контролират нивото на кръвната си захар с диета и упражнения.
Някой жени с гестационен диабет или жени, които са имали диабет преди бременността трябва да приемат инсулин на инжекции, за да държат под контрол нивото на кръвната си захар.

Симптоми подобни на грип, лека температура, главоболие, мускулни болки и умора; загуба на апетит, повдигане, повръщане и диария; тъмен цвят на урината и блед на изпражненията; стомашна болка; кожата и ирисите на очите са бледи (жълтеница); евентуални проблеми с черен дроб. Също често никакви симптоми.

Хепатит B (може да бъде предаден на бебето).

Кръвен тест.

До 12 часа след раждането, вашето бебе ще се нуждае от инжекция HBIG (специфичен гамаглобулин), заедно с първи прием на ваксина срещу Хепатит B.

Често никакви симптоми, но може да включват: малки пришки или брадавици в половата област; температура; умора; болки; вагинално течение (жълтеникав, кръвенист, зелен, сив, или плътен и бял наподобяващ извара или със силна миризма); парене или болка по време на уриниране; сърбене около полова област; сърбеж или парене във вагиналната област; кожен обрив

HIV или други болести предавани по полов път (може да бъдат предадени на бебето).

Кръвен тест. Физическо изследване с цел откриване на симптоми в гърлото, ануса или половата област. Зрителен преглед чрез разглеждане на кожата за обриви, туморчета или болезнени места,особено в областта около половите органи. Гинекологичен преглед за разглеждане отвътре на вагината (родовия канал) и шийката на матката и да чувствува вътрешни органи за признаци на възпаление или тумори. Изследване на течност или тъкан от влагалището, аналната или половата област за наличието на вирус.

Антивирусни лекарства; може да се наложи раждане с цезарово сечение.

Грипоподобни симптоми с температура, мускулни болки и втрисане, понякога диария или повдигане, което може да доведе до на силно главоболие и болки в тила.

Листериоза (зараза от бактерия listeria monocytogenes, която може да бъде намерена в меките сирена, кашкавали и колбасите).

Кръвен тест.

Антибиотици (често възпрепятствуват развитието на зараза в бебето).

Характерните за грип симптоми или възможно никакви симптоми.

Токсоплазмоза (паразитна зараза, която може да бъде предадена на бебето, може да бъде предадена от изпражненията на котка или почва, или от ядене на сурово или не добре сготвено месо, което съдържа паразита).

Кръвен тест. Ако майката е заразена, плода може да бъде тестван чрез амниоцентеза (тест на амниотичната течност около бебето, за да се определи опасността от вродени аномалии) и ултразвук.

Ако развитият плод не е още заразен, на майката може да бъде даден антибиотик (спирамицин – за да се намали тежестта на симптомите при бебето). Ако развитият плод е заразен, на майката могат да бъде дадени два медикамента, pyrimethamine и sulfadiazine. Заразените бебе са третирани с тези медикаменти след раждането и през първата година от живота им.

Болка или парене при уриниране; болка в ниско в таза,  в кръста или отстрани; втрисане; температура; потене; повдигане, повръщане; често или неудържимо желание за уриниране; силна миризма на урината; промяна в количеството на урината; кръв или гной в урината; болка по време на полов акт

Възпаление на пикочните пътища (ако остане нелекувано, може да увреди бъбреците, което от своя страна може да предизвикат преждевременно раждане или спонтанен аборт).

Тест на урината.

Антибиотици, обикновено от 3 до 7 дневен курс на лечение с amoxicillin, nitrofurantoin, или cephalosporin.

Безболезнено вагинално кървене през втория или третия триместър на бременността. В много случаи никакви симптоми.

Placenta previa (плацентата – или временния орган,свързващ майката и плода – покрива част от цервикалния канал и може да предизвика обилно кървене обикновено към края на втория триместър или по-късно).

Ултразвуково изследване.

Ако се открие след 20-та г.с. на бременността и липсва кървене, изисква намалена активност и повече лежане. Ако кървенето е обилно, се налага хоспитализация, докато майката и бебето бъдат стабилизирани. Ако кървенето спре или е леко, се изисква продължителна почивка в легло, докато бебе е готово да се роди. Ако кървенето не спира или ако започне преждевременно раждане, бебето ще се роди чрез Цезарово сечение.

Вагинално кървене през втората половина от бременността; спазми; коремна болка и чувствителна матка.

Placental abruption (състояние, при което плацентата се отлепва от маточната стена преди раждането, като лишава бебето от кислород).

Ултразвуково изследване.

Когато отлепването е по-малко, почивка за малко дни в леглото обикновено спира кървенето. Умерените случаи може да изискват пълна почивка в леглото. Тежки случаи (когато повече от половината от плацентата е отделна) може да изискват незабавно медицинска намеса и раждане на бебето.

Плодът спира да се движи и да рита. Ако, след 26 г.с. на бременността, вие преброявате по-малко от 10 последователни движения за един ден или ако бебето се движи много по-малко от обикновено, веднага трябва да се обадите на своя гинеколог.

Бебето е в опасност, потенциален риск от мъртво раждане.

Нонстрес тест (NST) (измерва как сърдечната дейност на бебето реагира на всяко движение според показанията на майката или на ехографски преглед); тест с контракции (обикновено се назначава, ако нон-стрес теста покаже наличие на проблем –матката се стимулира медикаментозно с окситоцин да се контрахира и се проследява ефекта от контракциите върху бебето); биофизичен профил (комбинация от нон-стрес тест и изследване на дишането на бебето, движенията му, мускулния тонус и количеството амниотична течност)

Лечението зависи от резултатите от тестовете. Ако тестът показва наличието на проблем, това  невинаги означава, че бебето е в опасност. Това може да е означава просто, че майката се нуждае от специални грижи до раждането на бебето. Това може да включва широко разнообразие от мерки (като почивка на легло и допълнително мониториране) в зависимост от майчиното състояние.

Високо кръвно налягане (обикновено около 140/90); протеин в урината; оток на ръцете и лицето; внезапно наддаване на тегло (500гр или повече за един ден); замъглено зрение; силни главоболия, виене на свят; силна стомашна болка

Хипертония, предизвикана от бременността(прееклампсия, често наричана токсикоза). Обикновено се проявява след 30 г.с. на бременността.

Измерване на кръвното налягане; изследване на урината.

Единственото лечение е раждането, но може да не е най-доброто за бебето. Раждането може да бъде предизвикано ако състоянието е в лека форма и жената е близо до термина (37 до 40 г.с.). Ако майката не е готова още за раждане, нейният гинеколог може да я наблюдава отблизо. Може да се наложи почивка на легло в къщи или в болница, докато кръвното налягане се стабилизира  или до раждането.

Контракции, болезнени или безболезнени, по всяко време на бременността, когато са повече от четири пъти за 1 час или са на интервал от 15 минути; Подобни на менструалните болки, които започват и спират; коремни спазми с или без диария; тъпа болка в кръста, разпространяваща се радиално към корема; втвърдяване  на корема; увеличаване на количеството или промяна в цвета на вагиналното течение; постоянен или от време на време усещан натиск в таза

Ранно или преждевременно раждане (раждане след 20 г.с., но преди 37 завършени г.с. на бременността).

Мониториране на маточните контракции чрез еластичен колан около талията, който прикрепя на корема малък трансдюсер или малък записващ апарат. Може да бъде в лекарския кабинет, болницата или дома.

Лежане с вдигнати крака; пийте 2 или 3 пъти повече от обикновеното вода или сок. Ако симптомите не отзвучат до един час, обадете се на лекаря си. Може да изисква медикаменти наречени токолитици (спиращи контракциите) или магнезиев сулфат, за да спрат контракциите.

Силни чувства на тъга, вина, отчаяние, безсилие, безпокойство, раздразнителност, които могат да намалят вашата способност да правите каквото и да е; промени в апетита; мисли за самонараняване и нараняване на бебето; следродилна депресия, която не преминава след 2 седмици

Следродилна депресия (вид тежка депресия, която изисква медицинско лечението).

Изследвания от лекар.

Може да бъде сполучливо третирано в повече случаи с антидепресанти, психотерапия, участие в поддържащи групи или комбинация от тези методи за лечение.

Болезненост на гърдите или бучка в гърдата, съпроводено с температура и/или грипоподобни симптоми; възможно повдигане и повръщане; жълтеникав секрет от зърното; гърдите се усещат топли или горещи на допир; гной или кръв в млякото; червени червени ивици в тази област; симптомите може да се появят силно изразени и внезапно.

Гръдна инфекция (мастит).

Изследвания от лекар.

Ако симптомите не са облекчат до 24 часа със следващите стъпки, се консултирайте с лекар (може да се нуждаете антибиотик). Облекчавате болезнеността чрез топлина – загряващ компрес (топли мокри кърпи) или малка бутилка с гореща вода върху болезненото място. Масаж на областта, като започнете над болезненото място. Използвайте вашите пръсти и масажирайте с кръгови движения близо до зърното. Кърмете често от засегнатата страна. Почивайте. Носете правилния размер поддържащ сутиен, който не е твърде стегнат.

По материали на http://www.4woman.org
превод от английски: Христина  Янева