Търсене:

 

Начало > Инфо > Бременност > Диабет на бременността

Диабет на бременността – причини, симптоми и начини за справяне с него

Диабетът на бременността или т.нар. гестационен диабет представлява различна по тежест непоносимост към въглехидрати, която започва или бива първоначално диагностицирана по време на бременност. Може да представлява също така и неспособност на тъканите да абсорбират глюкоза от кръвния поток по време на бременност, което се дължи на недостиг на хормона инсулин.

Причини:

Глюкозата е форма на захар, която се съдържа в много храни, включително сладкиши, макаронени изделия, картофи и хляб. Тялото използва глюкозата, за да се снабдява с енергия. Глюкозата се складира в черния дроб, мускулите и мастните тъкани. Панкреасът произвежда хормон, наречен инсулин (хормоните са химични съединения, произвеждани в някоя част на тялото, които се придвижват до други части, за да проявят там ефекта си). Инсулинът е необходим, за да може глюкозата да навлезе в черния дроб, мускулите и мастните тъкани, като по този начин се намалява количеството глюкоза в кръвта. При диабет нивата на кръвната захар остават ненормално високи. При много форми на диабет това се случва защото панкреасът не произвежда достатъчно инсулин. Но при гестационния диабет панкреасът няма вина. Вместо това проблемът е в плацентата. По време на бременност плацентата снабдява бебето с храна. Тя произвежда също така и голям брой други хормони, които оказват влияние върху нормалния отговор на тялото на инсулина. Това състояние се нарича “инсулинова резистентност”. Повечето бременни не страдат от гестационен диабет, понеже панкреасът започва да произвежда допълнително количество инсулин, за да компенсира инсулиновата резистентност. Но когато панкреасът на някоя жена не може да произвежда допълнително инсулин, нивата на кръвната захар остават ненормално високи и се счита, че жената има диабет на бременността.

Повишен риск от развитие на гестационен диабет съществува при жени, които

 • Са с наднормено тегло
 • Имат диабет в семейството
 • Родили са преди това едро бебе с голямо тегло
 • Родили са мъртво бебе или бебе с генетичен дефект
 • Имат голямо количество околоплодни води (защитната течност в матката,която обкръжава развиващия се плод)
 • Са над 25-годишна възраст
 • Принадлежат към етническа група, за която се знае,че е предразположена към гестационен диабет (в САЩ тези групи са американците от мексикански произход, американските индианци, афроамериканците както и хората от Азия, Индия или островите в Тихия океан)
 • Са имали предишни епизоди на гестационен диабет

Симптоми

Повечето жени с диабет на бременността нямат никакви симптоми, по които може да се разпознае състоянието, затова се препоръчва всички бременни да минат на тест за гестационен диабет между 24 и 28-ма седмица от бременността. Симптомите обикновено са слабоизразени и не застрашават живота на бременната:

 • Лесна уморяемост
 • Гадене
 • Повръщане
 • Повишена жажда
 • Често уриниране
 • Замъглено зрение
 • Загуба на тегло независимо от увеличения апетит
 • Чести инфекции на пикочните пътища, вагината и кожата

Диагноза:

Скринигът за гестационен диабет обикновено се прави между 24 и 28-ма седмица от бременността. До това време хормоните от плацентата са достигнали необходимите нива, за да могат да предизвикат инсулинова резистентност. Тестът се състои в изпиването на специален разтвор, съдържащ точно 50 грама глюкоза. Един час по-късно се взима кръв от бременната и се проверява нивото на захарта. По-малко от 140 мг/дл се счита за нормално ниво.
Когато нивата са над 140 мг/дл се прави специален тричасов тест за глюкозна поносимост. Той включва следването на специална диета три дни преди теста. Тази диета е направена така, че да включва най-малко 150 грама въглехидрати на ден. Преди теста пациентката бива инструктирана да не яде и пие нищо освен вода в продължение на 10 – 14 часа. След това се взима кръв за тестване на нивата на кръвната захар на гладно, а после се пие разтвор, съдържащ точно 100 грама глюкоза и се тестват кръвните нива на всеки час в продължение на следващите 3 часа. Ако два и повече от тези резултати са повишени, тогава се счита, че пациентката има диабет на бременността.

Лечение:

Лечението зависи от тежестта на диабета. Целта е да се запазят нивата на кръвната захар в нормалните граници по време на бременността и да се осигури доброто развитие на плода чрез диета, лекарства и упражнения.

Диета

Леките форми могат да бъдат третирани с диета (намаляване приема на захари и мазнини в частност). Общите принципи са да се намали количеството мазнини, обикновени захари и сол и да се увеличи количеството на дълговерижни въглехидрати и храни, богати на фибри. Съвременното ръководство на Американската Асоциация по Диабет съветва, че по-малко от 30 % от дневната доза калории трябва да идва от мазнини. Препоръчват се източници на протеини, които съдържат по-малко мазнини, като например пилешко месо без кожа, риба и крехки меса. Препоръчваното дневно количество е два пъти дневно по около 100гр – това представлява порция месо горе-долу с големината на тесте карти. Не повече от 10 – 20% от общото количество дневни калории трябва да идва от протеини. Около 50 – 60% от дневното количество калории трябва да се дължи на дълговерижни въглехидрати като нишесте и пълнозърнест хляб, като се набляга на тези от тях, които са богати на фибри. Храните, богати на въглехидрати, ни снабдяват с енергия, минерали и витамини. Храните, източници на комплексни въглехидрати и фибри са плодовете и зеленчуците, пълнозърнестия хляб и зърнените храни, сушените бобови растения и грах, леща, шушулковите бобови растения. Храненията трябва да стават по приблизително едно и също време всеки ден.
Използвайте умерено източници на прости въглехидрати като захар, мед, газирани напитки, сокове и сиропи. Концентрираните източници на въглехидрати предизвикват бързо покачване нивата на кръвната захар, затова подхождайте внимателно, когато ядете такива храни. Специалист-диетолог най-добре може да ви помогне да решите как да включите прости въглехидрати в дневното си меню.

Ето някои ориентири:

 • Яжте и пийте най-малко 4 пъти на ден млечни продукти и продукти с високо съдържание на калций, за да сте сигурни, че получавате 1200мг калций дневно.
 • Пийте поне 8 чаши течности на ден.
 • Яжте поне 3 пъти дневно храни, богати на желязо, за да сте сигурни, че получавате 30мг желязо всеки ден.
 • Избирайте поне един източник на витамин С всеки ден.
 • Избирайте поне един източник на фолиева киселина всеки ден.
 • Избирайте поне един източник на витамин на витамин А през ден.
 • Яжте три малки основни хранения на ден и две или три закуски по едно и също време всеки ден. Не пропускайте хранене или закуска.
 • Избягвайте консумацията на алкохол по време на бременност. Алкохолът се счита за причина за  преждевременно раждане и бебета с ниско тегло.
 • Ограничете кофеина до не повече от 300мг на ден.
 • НЕ ПАЗЕТЕ ДИЕТИ и не се опитвайте да смъквате тегло по време на бременност.
 • Яжте разнообразни храни, за да получавате всички хранителни вещества, от които имате нужда.

Упражнения:

Редовната физическа активност понякога се използва да поддържа ниски нивата на кръвната захар, защото свиването на мускулите стимулира транспорта на глюкозата. При липса на медицински и акушерски противопоказания предписването на упражнения може да бъде алтернативна или поддържаща терапия за жени, които имат гестационен диабет. Упражнения, които не включват тежести, като например карането на велоергометър, плуване и упражнения за ръцете може да са най-подходящите за такива пациенти, за да подобрят и да се справят със задръжката на глюкоза. Разходките могат да са друга безопасна алтернатива.
Опитайте да се упражнявате често, 4-5 пъти в седмицата, за да се възползвате от понижаващите захарта свойства на програмата от упражнения. Не пропускайте загряването за около 5 – 10 минути и фаза на постепенно охлаждане пак за около 5 – 10 минути. Винаги спирайте упражненията, ако почувствате болка, световъртеж, задъхване, прималяване, сърцебиене, болки в гърба или таза или усетите вагинално кървене. Освен това избягвайте интензивни тренировки в горещо влажно време или когато имате температура. Важно е да се пазите от обезводняване по време на упражненията, особено по време на бременност. Американската асоциация на акушер – гинеколозите препоръчва пиене на течности преди и след упражненията и ако е нужно, също и по време на упражненията, за да се предпазите от обезводняване. Майчиният пулс не трябва да превишава 140 удара за минута. Едновременно с програмата за упражнения, жените с гестационен диабет трябва да следват балансирана дневна диета от 30 kcal/kg от идеалното тегло за тяхната височина.
Понеже и инсулинът, и упражненията понижават нивата на кръвната захар, комбинацията от тях може да доведе до хипогликемия или ниска кръвна захар. Затова, когато тренирате, имайте подръка захар под формата на твърди захарни бонбони за в случай, че кръвната ви захар се понижи. Ако сте на инсулин, винаги трябва да имате в себе си някаква форма на захар за евентуални епизоди на хипогликемия.

Лекарства:

Ако диетата и упражненията не поддържат нивата на кръвната захар в приемливи граници, пациентът може да има нужда от редовни инжекции инсулин. Затова е необходимо сам да наблюдава нивата на кръвната захар. На пациентите често се налага да измерват редовно кръвната захар. Това става, като се бодва пръста с игличка, наречена ланцет и капка кръв се слага на специална хартиена лентичка, която се поставя в глюкомер – машинка, която измерва и дава резултат за нивата на кръвната захар.

Профилактика:

Няма известен метод на профилактика на диабета, основно защото гестационния диабет се дължи на ефекта от нормалните хормони на бременността. Но ефекта от инсулиновата резистентност може да бъде компенсиран чрез внимателно спазване на диета, избягване на наднорменото тегло през целия живот и поддържането на разумна физическа активност.

По материали на http://www.womenfitness.ne
превод от английски: Христина  Янева