Търсене:

 

Начало > Инфо > Бременност > Фетален растеж и развитие

Фетален растеж и развитие

Бременността е разделена на три  периода, наречени още триместри, всеки от които е с продължителност от 12 до 13 седмици. Акушер-гинеколозите изчисляват развитието на бременността в седмици (вместо месеци), започвайки от първият ден на последния менструален цикъл. Обикновено бременността протича за около 40 седмици или 280 дни. За първите 8 седмици след оплождането или 10 седмици след първият ден от последния менструален цикъл, Вашето развиващо се бебе се нарича ембрион. По време на този период се формират всички важни органи, като разбира се те са не напълно развити. След ембрионалният период, Вашето бебе се нарича фетус. Въпреки, че делението на бременността на триместри е нещо условно, то има важно значение. Например, ембрионът е най-уязвим към токсините на околната среда по време на първият триместър и това е периодът, в който опасността от аборт е най-висока. От друга страна преждевременно родените бебета, но навлезли в третият триместър от своето развитие имат големи шансове да оцелеят.

През първите 6 седмици от бременността настъпват драматични промени в развиващият се ембрион. От малките зачатъци на крайници започват да се оформят ръцете и краката. Сърцето и белият дроб започват да се формират, като към края на периода има сърдечна дейност. Започва формирането на мозъка. От 6-та гестационна седмица бебето е дълго около 1 см. и тежи по-малко от 30 г.

През следващият месец или 7 – 10 седмица плацента започва да функционира. Ушите, клепачите, пръстите на ръцете и краката са вече добре оформени. Към краят на този период бебето все повече започва да прилича на човешко същество с големината на кашу.

Към края на първият триместър бебето е напълно оформено. Гръбнакът и ребрата на бебето са много меки, а кожата му е почти прозрачна. Вътрешните репродуктивни органи се развиват, но полът на бебето все още не може да се определи по външни белези. Към края на третият месец след зачеването фетуса е с дължина около 10 см. и тежи малко над 30 гр. В този период сърцето на бебето започва да бие и тоновете му могат да се видят с помощта на ултразвуково изследване.

Вторият триместър е време за продължаване на развитието на феталните органи. През 4 месец  фетусът започва да рита, преглъща, а също така и да чува гласа на майка си. Външните гениталии започват да се забелязват. Към краят на този период бебето е с дължина около 18 см. и тежи около 0,5 кг.

По време на третият триместър от бременността феталното развитие продължава в подготовка за живот извън майката. Основните моменти в развитието през този период включват: възможност да отваря и затваря очи, да си смуче палеца, да реагира на светлина и звук и плаче. Протягането на ръцете и краката, както и ритането са перфектни. Към края на седмия месец бебето е дълго около 38 см. и тежи около 1,300 кг. След 34 – 35 седмица бебето наддава с около 0,2 кг. на седмица. По това време повечето бебета са обърнати в матката с главата надолу. С навършването на 37 седмица бебето е достигнало необходимото развитие и е готово да диша и живее след раждането. Между 38 и 40 седмица бебето тежи между 2,8 кг. и 3,5 кг. и е с дължина от 48 до 53 см.

Никога не е твърде рано, дори преди да забременеете да започнете да се грижите не само за Вашето здраве, но и за здравето на бебето. Хранете се балансирано и включвайте разнообразни храни в менюто си. Препоръчително е всички жени, които планират бременност да приемат фолиева киселина. Приемът и трябва да продължи през първият триместър и след това. Почивайте си достатъчно.

Не приемайте лекарства, които не са Ви предписани от Вашият лекар и винаги се обръщайте към него преди да приемате лекарства, които се продават без рецепта. Това включва допълнителни витамини, препарати на билкова основа и медицински кремове. Ако редовно приемате лекарства, поради медицински проблем обсъдете това с Вашият лекар. Ако пушите това ще бъде едно чудесно и подходящо време да откажете цигарите. Обърнете се към Вашият лекар, ако се нуждаете от помощ. Алкохолът и наркотиците могат да увредят фетуса и не би трябвало да се приемат по време на бременността.

По материали на www.firstbabymall.com