Търсене:

 

Начало > Инфо > Бременност > Облекло и бременност

Облекло и бременност

Грижейки се за външния си вид през бременността, вие ще се чувствате по-добре и за целта можете да избирате от широк диапазон дрехи, без да изневерявате на вашия собствен стил. Правилото за бъдещите майки е носенето на дрехи, които да създават настроение, като в същото време ги карат да се чувстват удобно и комфортно в тях. В повечето случай най-добре е да носите рокля или костюм от две части като пола или панталони с горнище (обикновено се съчетават с по-дълги туники или блузи) – това облекло ще ви улесни при честите посещения в банята (тоалетната) и колкото по-малко закопчалки има по дрехите, толкова по-добре и лесно ще е за вас.

Какво  можете да носите?

Някои от вашите дрехи могат да започнат да ви стягат още през 10 или 12 седмица, но на вас вероятно няма да ви се налага да купувате нищо специално до четвъртия или петия месец. Пуловерите и ризите (заети ви от партньора) често са големи и размъкнати и могат да ви послужат за през нощта. Избирайте тъкани, устойчиви на мачкане, каквито са тези от стреч или памучни тъкани, плетива и материи в пастелни тонове и актуални мотиви.
Вие не трябва да се безпокоите за бебето, ако вашето облекло е стегнато, то е напълно защитено от каквито и да е било стягания или натиск. Недвусмислено, облекло което стяга в кръста ще бъдат крайно неудобно за вас самата.
Направете баланс между комфорт и шик при грижите за вашата талия и гърди, които неминуемо ще нарастват по време на бременността.

 • Свободно падащите рокли с висока талия или тип сукман в традиционен стил вече не са единствената алтернатива за бременните, тъкани от стреч, ликра и техните комбинации позволяват различни стилове за подчертаване отделни части на тялото ви, ако вие искате да покажете на всички вашата красива нова фигура.
 • Свободата и комфортът, които дават пуловерите и фланелките, са чудесна идея за спокойните уикенди или разходки.
 • За работа,  бихте могли да носите екип от панталон с връхна дълга блуза или риза (отново ризите на вашия партньор могат да са ви от полза и вие дори бихте могли да прибавите вратовръзка или подходящо шалче около врата  за забавление и разнообразие). Палтото в прав силует или трапец по време на бременността ви, може да бъде скъпо, но в случай, че ще го носите почти всекидневно три или четири месеца, купуването му може би ще бъде оправдано.
 • Облеклото, състоящо се от няколко слоя може да бъде добра идея за вас. Ако постоянно ви обливат топли вълни, бихте могли постепенно да отнемате поредния слой от дрехи, за да се чувствате комфортно. С този начин на обличане, вие винаги ще имате възможност да прибавяте или отстранявате слой от облеклото си, ще можете да регулирате вашата телесна температура по лесно.
 • Носете панталони (поли), които могат да се отпускат в областта на талията в по-късните месеци на бременността.

Предложенията за комфорта на тялото ви в празничните моменти:

 • Най-лесното решение на вашата дилема между комфорт и елегантност е една добре пасваща на тялото ви черна рокля. Бихте могли да я използвате като основа на тоалета си. Черни чорапи и чифт елегантни, но удобни обувки ще са добавката, от която имате нужда за да изглеждате още по-красиви.  Ако случаят позволява, бихте могли да добавите и цветен акцент под формата на кашмирен шал или коприна, шапка или ръкавици. За да изглеждате перфектно, не забравяйте и бижутата.
 • Избирайте си удобни панталони в прав силует или с цепки в долната си част на крачолите.
 • Подчертайте вашите очи с помощта на очна линия и спирала,  дайте на вашите устни повече чувственост с гланц за устни.
 • Отделете малко повече време за да изсушите косата си с кръгла четка и с помощта на балсам, пяна или лак за коса да и предадете блясък и повече обем.

Обувки

Вероятно ще ви се наложи да замените вашите обувки с по-голям размер след петия или шестия месец на бременността. Подуването на краката (ходилата) вероятно ще ви накара да си купите обувки с по-голям размер, за да се чувствате комфортно и удобно.
Много от бременните предпочитат обувките с квадратна форма, защото те предлагат допълнително място за отичащите ходила. Изборът на обувки с широка пета и с нисък ток също могат да са добре идея. Избирайки обувките, които ще носите през по-голямата част от бременността си вие трябва да имате предвид факта, че глезенът ви има нужда от допълнителна поддръжка.
Много високите токове и обувките с каишки, могат да ви накарат да залитнете или паднете опасно. Избирайте кожа или плат, така че вашите крака да могат да дишат и проветряват. Спортните обувки, с добра опора за вашия свод и пета са подходящи за вкъщи и свободното време.

Избирайки бельо

 • Някои жени намират подходящия за тях размер и модел на сутиена, докато са бременни в шестия месец, другите имат нужда от по-голям размер доста по-рано. Вие бихте могли да регулирате големината на чашките и размера на сутиена с помощта на закопчалките му. Вероятно това ще ви се наложи през първия триместър на бременността. Ако вашите гърди нараснат много, вие можете да се почувствате по-удобно, ако носите сутиен от памучна тъкан денонощно.
 • За да изберете правилно своя сутиен, би трябвало да съобразите възможностите за увеличаване на размера му, нивото на поддръжка на гърдите, особено в края на бременността, възможностите за лесното отстраняване на чашките му за да кърмите, материята му не трябва да дразни допълнително зърната на гърдите ви. Изберете модел, който ще ви позволява да увеличавате размера му в първите няколко дни след раждането, когато вероятно можете да имате нужда от допълнителна свобода на гърдите. Широките презрамки дават повече сигурност и необходимата допълнителна поддръжка на гърдите, отколкото тънките. Не на последно място трябва да се обърне внимание на материята, от която е изработен сутиена – избягвайте дантелата и нейните съчетания – бихте могли да изберете ликра или съчетанието и с памук. При всички случаи трябва да се има предвид и фактът, че сутиена ще се пере често (особено след раждането поради изтичането на коластра и кърма от гърдите).
 • Избирайте панталони или поли, които да носите малко над талията си, защото в противен случай те могат да доведат до различни кожни дразнения на вашия корем. Памучната тъкан и всякакви съчетания на памук с естествени тъкани, са най-добри за жените, които са склонни към образуване на гъбички.
 • Ако вие носите гащеризон за бременни, бихте могли да регулирате ширината му с помощта на презрамките.
 • Избягвайте еластичните чорапи и чорапогащи, които могат да затруднят вашето кръвообращение.

Вашият личен стил

Всяка жена е различна  и всяка бременност - уникална. Вие нямате нужда от това,  да жертвате личния си стил, просто защото сте бременна. Всъщност много жени са изключително горди с по-големите си гърди и закръглено коремче по време на бременността, така че е разбираемо желанието им да ги показват и подчертават постоянно.
Намирайте елементите на вашия стил, които могат да бъдат поддържани през деветте месеца на промени на тяло ви. Концентрирайте се върху детайлите - върху цвят, изрязаните деколтета и ръкави, дължина на полата, свободните силуети и аксесоарите.
 Дрехи като джинсите, еластичните поли  и гащеризоните, които са просто един или два размера по-големи от нормалното, могат да пасват на фигурата ви по време на цялата бременност. Полата, имаща колан с шнур или ластик може да бъде практична и удобна за вас.
Бременността може да ви накара да се чувствате непривлекателни и чужди на вашето собствено тяло, но въпреки това вие не трябва да се чувствате безлични и старомодно облечени. Бъдете верни на вече изградения си стил на обличане и го пригодете към промените на тялото си по време на бременността.

По материали на http://www.womenfitness.net