Търсене:

 

Начало > Инфо > Бременност > Първи триместър на бременността

Първи триместър на бременността

Поздравления, Вие сте на път да станете майка! Тук ще Ви преведем през първия триместър и ще Ви покажем промените, които ще настъпят във Вашето тяло, а също и развитието на бебето през този период.

Първи месец:

През първите 6 седмици бебето се нарича ембрион. Сърцето, белия дроб и мозъка са започнали да се развиват и малкото сърце ще започне да бие от 25 ден. Ембрионът е обграден от течност в околоплоднен мехур, за да е предпазен от удари и налягане. Бебето ще расте в този мехур докато се роди. По време на този период, теглито Ви ще нарастне, бюста също, като може би ще го чувствате болезнен. Вероятно ще се появи гадене и повръщане.

Посещението при лекаря е много важно през този ранен период. Той ще извърши редица изследвания, за да установи, както Вашето здравословно състояние, така и това на бебето. Той ще може да отговори на въпросите, които имате и ще Ви каже какво да правите, за да протече бременността Ви безпроблемно.

Втори месец:

През този месец ембрионът се превръща във фетус (зародиш). Той има ръце със малки китки и пръстчета. Краката, зачатъците на колена, глезените и пръстите на краката са почнали да се формират. Органи като стомах и черен дроб, гръбначен стълб и централната нервна система също започват да се развиват. Формирани са вдлъбнатини, които ще се превърнат в очите и ушите на бебето. Вероятно ще се уморявате по-лесно и уринирате по-често. Възможно е гаденето и повръщането ще продължат.

През този период е много важно да се храните правилно, защото Вие и бебето се променяте и нараствате всеки ден, така че и двамата имате нужда от питателна храна.

Трети месец:

В края на този триместър бебето тежи около 30 грама и е с дължина около 8 см. като започват да се проявяват и първите признаци за пола. Ноктите на пръстите на ръцете и краката започват да се развиват. Лицето е добре очертано, с изразена брадичка, нос и чело. Очите са напълно формирани, като клепачите започват да се развиват. Бебето започва да движи ръце, крака и глава, движения, които ще започнете да усещате. Теглото Ви може да нарастне с около 1, 200 кг.

Първият триместър се характеризира с гадене, повръщане, болезненост на гърдите, прием на много течности и болки в гърба.

По материали на http://www.stickysauce.com