Търсене:

 

Начало > Инфо > Бременност > Втори триместър на бременността

Втори триместър на бременността

Четвърти месец:

Теглото на бебето е около 170 гр., то расте много бързо и e дълго около 22 см. към края на този месец. Пъпната връв продължава да се удебелява за да осигури достатъчно кръв и хранителни вещества на бебето. Сутрешното гадене, повръщането и много други неща, които са Ви тревожили през първите три месеца вероятно ще изчезнат, тъй като тялото Ви се адаптира към растящото бебе. Ще продължите да наддавате, като увеличението на теглото Ви ще бъде най-голямо през този триместър. Въпреки, че установеното средно увеличение на теглото през бременността е от 11 до 15 кг., при Вас може да е повече или по-малко. През този период бельото и дрехите за бременни могат да Ви накарат да се почувствате по-комфортно. Вероятно ще започнете да усещате движенията на бебет, но ако това не стане и в началото на петия месец, трябва да се обадите на лекаря си.

Пети месец:

В началото на този месец бебето тежи около 450 гр. и е с дължина около 30 см. Ще започнете да усещате движенията на бебето по-отчетливо. През този месец ще напълнеете с около 1,5 кг. и да дишате по-дълбоко и учестено. Трябва да посещавате лекаря си на всеки четири седмици по време на този триместър. Той ще следи сърдечните тонове на бебето и цялостното му развитие.Ще бъде проследявано кръвното Ви налягане и изследвана урината.

Шести месец:

Вие вече носите в утробата си напълно оформено мъничко бебе. Кожата му обаче е все още набръчкана и зачервена. Към края на този триместър бебето може да смуче палеца си. Тялото му започва да се покрива с мазен слой, клепачите са отворвни, позволявайки му да развива зрението си. Мозъчната дейност също се увеличава по това време. Ако бебето има коса, тя също расте. В края на петия или началото на шестия месец Вие и бебето ще имате ултразвуково наблюдение. При него се използуват ултразвукови вълни, които обрисуват картина на Вашето бебе в матката. По време на ултразвукът Вие ще имате възможност да видите движенията на бебето и ударите на сърцето му. Лекарят може би ще определи пола на бебето, въпреки, че няма пълна гаранция дали наистина ще е такъв.

Вторият триместър се характеризира с подуване на ръцете и краката, полки в гърба, кръвотечения от носа и високо кръвно налягане.

По материали на http://www.stickysauce.com/freetemplates