Търсене:

 

Начало > Инфо > Бременност > Фолиева киселина – здрави бебета

Фолиева киселина – здрави бебета

Защо фолиевата киселина е толкова важна?


Фолиевата киселина, позната още, като folate е структура на витамин B, която може да бъде намерена в някои храни и мултивитаминни таблетки. Ако жените имат достатъчно фолиева киселина в тялото си преди да забременеят този витамин може да понижи риска от появяване на увреждания на мозъка на бебето (anencephaly) или на гръбнака му (spina bifida).

За повечето жени един лесен начин да са сигурни, че приемат достатъчно фолиева киселина е да приемат витамини със съдържание на фолиева киселина. Американската Национална Здравна Служба препоръчва всички жени, които планират бременност да поемат по 400 микрограма (0.4 mg) фолиева киселина дневно. Това може да предотврати до 70% от някои сериозни увреждания по рождение. Поради това, жената се нуждае от фолиева киселина преди да забременее. Ето защо трябва да приемате фолиева киселина дори, ако не планирате бременност скоро. Фолиевата киселина се използва, като добавка към някои храни като обогатен хляб, макарони, фиде и други тестени изделия, ориз и готови зърнени (тестени) изделия за закуска.  Няколко от зърнените (тестени) изделия могат да Ви доставят 100% от необходимото Ви количество фолиева киселина.

Никой не очаква непланирана бременност. Но това се случва – всеки ден. Де факто около половината бременности не са планирани. Това е причината поради която трябва да приемате достатъчно фолиева киселина всеки ден, докато има възможност да забременеете, защото когато разберете че сте бременна мозъка и гръбнака на Вашето бебе са вече формирани.

Така Вашето тяло ще бъде готово,за времето когато Вие сте готова.......

Калций и бременност

Калцият и здравите бебета вървят ръка за ръка !

“Изпий си млякото” е едно то онези неща, които бременните жените чуват поколения наред от своите майки, лекари и приятели. Зад този съвет се крие много важна информация, тъй като млякото е чудесен източник на калций, минерал който познаваме, като крайно необходим за костите и зъбите.

Ако Вие сте бременна или планирате бременност, вероятно ще искате да дадете на Вашето бебе най-доброто и най-здравословното начало на което сте способна. За да направите това, трябва да положите специални грижи за Вас и Вашата диета, дори преди да забременеете.

90% от американките не приемат препоръчителното дневно количество калций. Де факто повечето от тях приемат по-малко от половината. Изненадана ли сте? Може би загрижеността ни за калориите ни кара да изключим от менюто си млечните продукти. Каквато и да е причината мнозинството от жените не приемат достатъчно калций за своите кости, да не говорим за развиващите се кости на бебето. Така повечето жени имат недостиг на калций, когато зачеват.

Дневното пренатално (предшестващо раждането) количество от витамини/минерали може би не Ви дава достатъчно калций. Повечето от пренатаналните препарати съдържат от 200 до 300 mg. калций – около 1000 mg. по-малко от ежедневното количество необходимо за Вас и Вашето бебе. Така че проверете етикета на Вашия препарат и говорете с Вашия лекар. Трябва да сте сигурна, че поемате достатъчно калций всеки ден чрез естествени храни и източници.

Кърменето изисква допълнително количество калций. Кърмещите майки продължават да се нуждаят от 1200 mg. калций дневно след раждане на бебето. По време на бременността тялото на майката се опитва да “складира” необходим за образуване на кърмата калций. Когато бебето суче, в организма се засилва необходимостта от калций, за да може да се осигури повече кърма. Вие ще се нуждаете от силно питателна диета. Научете се, кои хранителни продукти могат да Ви доставят необходимия калций по времето на бременността и кърменето. Млякото е един от най-добрите източници на калций. Една чаша мляко Ви осигурява около 300 mg. калций. Други подходящи източници са: киселото мляко, сиренето, къдравото зеле, ряпата, а също така сьомгата и сардините.

След раждане на бебето, приемайте калций за себе си. Не губете Вашия “навик” за дневното количество калций, само защото вече сте родила или сте спряла да кърмите. Помнете, че необходимото Ви нормално дневно количество калций е 1000 mg. До преминаване на 27 – 29 годишна възраст, Вашето тяло продължава да “строи” нови кости. На тази възраст и особено след това Вие се нуждаете от калций за поддръжка на здравината на тези кости, както и за предотвратяване на остеопороза – заболяване изтъняващо костите наблюдавано при по-възрастни жени. Да не говорим за необходимостта от калций за всички жизнени процеси, играещи роля за поддържане на добро здраве.

Вашето още неродено дете ще изтегля необходимият му калций от Вашето тяло. Природата се грижи за развитието на новото бебе, като му осигурява калций от тялото на майката, дори пряко от косите и, ако е необходимо. Вие можете да подсигурите необходимото количество калций, като увеличите поеманото количество. Американския Национален Здравен Институт препоръчва за една не-бременна жена дневно количество калций от 1000 mg. (90% от жените не поемат това количество!). По време на бременността количеството калций, от което се нуждаете, ще нарасне до 1200 mg. дневно.

Последните проучвания показват, че повишаване на поеманото количество калций по време на бременността помага за предотвратяването на сериозни усложнения. Анализ на 14 научни студии, публикувани в журнала на Американската Медицинска Асоциация, показва, че при жени, които приемат 1500 – 2000 mg. калций всеки ден по време на бременността е налице понижен риск от preeclampsia – основната причина за преждевременно раждане. Калция спомага за поддържане на нормално кръвно налягане по време на бременността.

Ако сте бременна или планирате бременност Вие трябва да обмислите много неща. Трябва да сте сигурна, че сте осигурили всичко необходимо за едно здраво бебе, но запомнете, че калция е едно от най-важните доказвани някога от медицинската наука неща за това.

По материали на National Center on Birth Defects and Developmental Disabilities