Търсене:

 

Начало > Инфо > Бременност > Многоплодна бременност

Многоплодна бременност

През последната декада (в САЩ) броят на родените близнаци се увеличава с 31%, а броят на тризнаците, четиризнаците и по-нагоре скача с 245%. Повечето от многоплодните бременности възникват след период на стерилитет. Помощните репродуктивни техники съставляват повече от 95 % от тези бременности. Благодарение на повишените грижи към жените с многоплодна бременност в повечето случаи се раждат здрави бебета, но успешното раждане изисква внимателно наблюдение на здравето на майката.

Осигуряване на безпроблемна бременност

Ранното откриване на проблеми е ключа за здравето на майката и бебето. При многоплодната бременност ултразвуковата диагностика се използва за наблюдение на растежа и развитието на всеки фетус. С помощта на други изследвания се установява наличието на генетични отклонения или бебета със специални нужди, които са по-често срещани при многоплодната бременност. Предпазването от преждевременно раждане включва често посещение при наблюдаващия лекар, наблюдение на цервикса чрез ултразвук и следене на контракциите.

При многоплодна бременност, особено при жени над 35 години се увеличава риска от поява на гестационен диабет и хипертония. Тези състояния обикновено протичат без усложнения. Жените с многоплодна бременност трябва да посещават по-често акушер-гинеколога си. Тези жени трябва да бъдат особено внимателни с режима си на хранене. Всеки фетус изисква около 300 калории на ден, което прави около 4,5 кг. над средното увеличение на теглото по време на бременността. Някои вещества, като например калцият и желязото трябва да се консумират всеки ден, като обикновено наблюдаващият лекар предписва допълнително количество за да се осигури необходимата доза. Твърде голямото увеличение на теглото може да бъде опасно, особено при жени с риск за toxemia. Трябва да се консумира балансирана и здравословна храна, като се следи за необходимото количество от необходимите за бременността вещества.

Начин на живот

В зависимост от притежаваната професия повечето жени с едноплодна бременност могат да продължат работа почти до деня на раждането. Жените с многоплодна бременност обаче, трябва да бъдат внимателно наблюдавани за наличие на признаци за преждевременно раждане и често трябва да ограничат активната си дейност и да увеличат почивката в леглото. Въпросите за отпуската по майчинство би трябвало да се уреди по-рано, тъй като жената с многоплодна бременност често трябва да напусне работа седмици или месеци преди терминът и.

Вълненията и очакванията по време на бременността могат да увеличат стреса, особено при двойки преживели период на безплодие или аборт. Промяната на хормоналните нива, други физически промени в следствие на бременността и напрежението от очакване на предстоящото родителство могат да причинят депресия и раздразнителност. Успешното преодоляване на тези проблеми зависи от готовността на двойките да разговарят, да се учат един от друг и да търсят професионална помощ при нужда.

Въпреки, че може да изглежда като цяла вечност, бременността е кратък момент от живота на една майка, като истинското натоварване идва след раждане на бебета. Хаосът от първите седмици евентуално ще се превърне в по-естествен ритъм.

По материали на Pregnancy.org