Търсене:

 

Начало > Инфо > Бременност > Бабини деветини

Бабини деветини

Вероятно бабините деветини са стари колкото самия език. Те са част от нашата устна култура, датират много преди съществуването на мастилото, книгите или филмите, и определено преди Интернет. Защо се осланяме толкова много на подобни приказки, когато става въпрос за здравето или за често срещани заболявания след като живеем в свят на медицински специалисти и доказани терапии и лекарства?

Някои вероятно са оцелели през вековете, тъй като предоставят утешителни съвети за неща, които всички изживяваме и върху които имаме малък контрол и обикновено ни тревожат – такива, каквито са раждането или болестите.

Много от бабините деветини, особено тези относно бременността и раждането, са се доказали като неверни или неефективни благодарение на напредъка в медицината и технологиите. Например сега се използва ултразвук, за да се определи пола на плода вместо люлеене на пръстен на въженце над корема на бременната. Според приказката, ако пръстенът се люлее от една страна на друга – момиченце, ако се люлее в кръг – очаква се момче. Прегледът с ултразвук може да не е чак толкова забавен, но резултатите със сигурност са по-достоверни.

Всъщност някои «бабини деветини» относно болестите и здравето имат някакво основание, докато други, сравнително нови, отразяват някакъв вид технофобия, например тези, свързани с гледането на телевизия. Някои “бабини деветини” са верни, повечето за безобидни, и поне една от описаните тук са опасни.

Приказки за бременността

Ако сърдечният ритъм на плода е под 140 удара за минута, е момче.
Не е вярно. Сърдечният ритъм при момиченцата наистина е по-бърз, но само след началото на раждането. Няма разлика в сърдечния ритъм при момчетата и момичетата, но той варира според възрастта на плода. До около петата седмица от бременността, сърдечният ритъм е близък до майчиния: около 80-85 удара в минута. Той се ускорява до деветата седмица, когато достига 170 до 200 удара в минута и до средата на бременността спада средно до 120-160 удара в минута. Нормалният сърдечен ритъм по време на раждане варира между 120 и 160 за момчета и момичета.

Напълняване в предната част означава момиче; напълняване в бедрата и отзад означава момче.
Не е вярно. Ако жената има къс торс, бебето няма място на къде да расте, освен навън. Дълъг торс означава, че има повече пространство за бебето и това означава по-малка вероятност корема да изпъква много напред. А широкият корем може да означава, че бебето е разположено настрани.

Ако бебето е ниско в корема: момче е, ако е високо в корема: момиче.
Не е вярно. Ако бебето е високо в корема, това вероятно означава, че е първа бременност или че тялото й е в добра форма. Стомашните мускули стават все по-еластични с всяка бременност, така че коремът, който не за пръв път е бременен може да виси малко.

Тъмните зърна на гърдите означават момче.
Не е вярно. Тази промяна в цвета няма нищо общо с пола на бебето – повишеното ниво на прогестерона (стероиден хормон, който се отделя от плацентата и яйчниците), а също така и меланино-стимулиращия хормон (който регулира пигментацията на кожата) подчертават по-тъмните места от тялото при повечето бременни. Зърната, белезите, петната по рождение или бенките могат да изглеждат по-тъмни по време на бременността. Също така може да се появи тъмна линия през средата на корема. Нарича се linea nigra (черна линия), тя започва от пъпа към половите органи. Потъмнелите места обикновено изсветляват скоро след раждане.

Не кърмете голямо дете по време на бременност, защото новото бебе се нуждае от всички възможни хранителни вещества.
Не е вярно. Ако жената е здрава, кърменето по време на бременност няма да навреди на нея, плода, или голямото бебе. (Въпреки това, лекар може да препоръча кърменето да се прекъсне, ако жената е недохранена, ако е с ниско тегло или ако има риск от преждевременно раждане)

Приказки за грижата за бебета и деца

Носенето на обувки ще помогне на бебето да се научи да върви по-бързо.
Не е вярно. В този случай точно обратното е вярно. Ако бебето се оставя босо, това заздравява мускулите и детето се учи да ходи по-рано. След като детето проходи, то се нуждае от удобни обувки, които са по крака – те не трябва да са хлабави. Обувките трябва да следват извивките на крака и да има малко място за растеж.

Проходилката ще помогне на бебето да се научи да ходи по-бързо.
Не е вярно. Бебетата, които прекарват времето си в проходилки, вероятно ще се научат да сядат, пълзят и вървят по-бавно от деца, които трябва сами да се учат на тези дейности, за да обикалят и опознават. Проходилката с широка обиколка и малки отворчета за краката блокира задното виждане, което е толкова важно за бебето, което тепърва усвоява координацията на мускулите. И нещо важно: проходилките са опасни. Около 14,000 деца с наранявания, дължащи се на проходилки, се приемат всяка година в спешните отделения. От 1973 година насам са загинали 34 деца поради проходилки. (данните са само за САЩ, бел. прев.)  Особено опасни са паданията по стълби с проходилки. В едно изявление Американската педиатрична асоциация препоръча да се забрани производството и продажбата на проходилки в САЩ.

Котките крадат въздуха за бебетата
Не е вярно. Тази приказка датира от времето, когато котките са били свързвани с вещество и тъмни сили. Любители на котки, отдъхнете си – физически невъзможно е котка или друго животно да задуши бебе като запуши устата му. Въпреки това, котките и другите домашни любимци трябва да не се оставят без надзор около малки деца и трябва да бъдат представени на бебето постепенно. Не трябва да оставяте котки (същото се отнася и за неща като одеяла или плюшени играчки) в креватчето или люлката на бебето.  

Приказки за храни и напитки

По време на настинка човек трябва да се храни, ако е с температура: да гладува
Не е вярно. И високата температура, и настинката могат да причинят загуба на течности. Поемането на много течности като например вода, плодов сок и зеленчуков бульон могат да помогнат против обезводняване. И при настинка, и при висока температура е хубаво да се яде редовно – пропускането на хранения може само да влоши състоянието.

Трябва да се чака един час след хранене преди да се плува.
Не е вярно. Според Американския червен кръст, обикновено не е нужно вие или детето да чакате един час преди да влезете във водата. Въпреки това, препоръчва се да се почака докато храносмилането започне, особено ако сте яли обилна и тлъста храна и възнамерявате да плувате усилено. Червеният кръст препоръчва да не се дъвче дъвка или храна във водата, тъй като може да причинят задавяне.

Кафето пречи на развитието.
Не е вярно. Кафето не може да повлияе на растежа на детето, но прекалено многото кофеин определено не бива да присъства в детското меню. Той може да попречи наусвояването на калция и други хранителни вещества.

Рибата е храна за мозъка.
Вярно. Рибата е добър източника на омега -3 мастни киселини, които са много важни за функционирането на мозъка. Но някои риби съдържат значителни количества живак. Поради това, Министерството по храните и медикаментите препоръчва на бременните или жените в детеродна възраст да ограничат излагането си на живак като или избягват яденето на риба меч, акула и риба тон или да ограничат консумацията на изброената риба до веднъж месечно.    

Шоколадът причинява акне.
Вярно ... и не вярно. Изследванията показват, че никакви определени храни не причиняват акне. Въпреки това, някои хора могат да забележат, че им излизат пъпки след консумацията на определени храни – и тези храни са различни при различните хора. Например при някои хора пъпките могат да избият след ядене на шоколад, при други шоколадът им се отразява добре, но кафето им причинява пъпки. Ако случаят е подобен с вашето дете, спрете въпросната храна за известно време и вижте дали има разлика.  

Пикантната храна може да причини язва.
Не е вярно. Пикантните храни могат да влошат симптомите при някои хора, но те не причиняват язва. Обикновено причината за язва е бактериална инфекция или прекалена употреба на болкоуспокояващи, напр. аспирин или противовъзпалителни медикаменти.

Яденето на моркови подобрява зрението.
Не е вярно. Тази приказка може би датира от Втората световна война, когато британското разузнаване пуска слуха, че пилотите им имат забележително нощно виждане, защото ядат много моркови. Всъщност те не са искали германците да разберат, че използват радар. Морковите, а и други зеленчуци, които съдържат витамин А помагат за поддържането на добро зрение, но яденето на повече от необходимото количество за деня няма да подобри зрението.  

Приказки за здравето и здравословни проблеми

Ако излезеш с мокра коса, ще настинеш.
Не е вярно. Студеното време, мократа коса или студеното не причиняват настинки. Вирусите причиняват настинки. Хората хващат настинки по-често през зимата, защото болестотворните вируси се разпространяват повече на закрито, където въздухът е сух и има контакти с хора с настинки. Сухият въздух: вътре или вън, може да намали резистентността на човек към инфекции.  

Четенето на недостатъчно осветление ще повреди очите.
Не е вярно. Въпреки, че четенето в лошо осветена стая няма да навреди на очите, доброто осветление предпазва от умора на очите и четенето е по-лесно.  

Прекалено много телевизия пречи на очите.
Не е вярно. Гледането на телевизия (независимо от това колко близо сте до телевизора) няма да навреди на очите, но въпреки това не е добре малките деца да прекарват много време пред телевизора. Изследвания показват, че деца, които редовно прекарват повече от 10 часа седмично пред телевизора са по-склонни към наднормено тегло, агресия и по-бавно запаметяване в училище.  

Ако си кръстосаш очите, те ще останат така.
Не е вярно. Само около 4% от децата в САЩ имат разногледство, болест, при която очите не са еднакви и оставят впечатлението, че гледат в различни посоки. Кръстосването на очите не води до разногледство.

Смученето на палеца причинява криви зъби.
Вярно ... и невярно. Смученето на палеца обикновено започва преди раждането и най-общо продължава до 5 години. Ако детето спре на възраст 4-5, това няма да навреди на челюстта или зъбите. Въпреки това, родителите трябва да насърчават отказването преди 4 години, тъй като по това време венците, челюстите и постоянните зъби започват тяхното значително развитие. След тази възраст има вероятност, че смученето на палец, пръст или залъгалка ще допринесе за изкривяване на зъбите.

Пукането на пръстите причинява артрит.
Не е вярно. Въпреки това, честото пукане на пръстите има вероятност да причини подуване на ръцете, намалена сила на хващане, и в крайна сметка увреждане на функционалността на ръцете.  

Твърде силен шум може да причини загуба на слуха.
Вярно. Само 15 минути слушане на силна бумтяща музика; машина; или други шумове, може временно да причини загуба на слуха и пищене в ушите. Силният шум кара тъпанчето силно да вибрира и може да повреди тънките власинки в ушния охлюв – конусовидна тръбичка в средното ухо, която превръща звука в електрически сигнали за обработка от мозъка. Въпреки че временната загуба на слуха обикновено изчезва за един или два дни, продължително стоене на силен шум може да доведе до трайна загуба на слуха. Например ако детето носи слушалки и околните могат да чуят музиката – тя е твърде силна.            

По материали на http://www.kidshealth.org/
превод от английски: Анелия Донева