Търсене:

 

Начало > Инфо > Бременност > Лечение на простуда и грип по време на бременността

Лечение на простуда и грип по време на бременността

С наближаването на зимата и пролетта заплахата от простуда и грип се увеличава. Ако се случи да сте бременна точно сега, лекарите казват, че трябва да сте двойно по-внимателни, защото дори обикновен вирус може да ви накара да се чувствате с много по-запушен нос, с повече болки и неразположения от обичайното.

Една от причините за това са високите нива на естроген по време на бременността, които водят до изсушаване на слизестите мембрани и набъбването им – това кара запушения нос от настинка или грип да се усеща много по-неприятно. С напредването на бременността бебето натиска все по-силно диафрагмата, като намалява обема на дробовете и затруднява дишането. Затова дори лека респираторна инфекция може да изглежда бедствена.

Макар че бременността не увеличава податливостта ви към грипа, ако се разболеете е 5 пъти по-вероятно да настъпят сериозни усложнения – включително пневмония и бронхит. Ако сте като повечето жени, вероятно се колебаете да използвате медикаменти по време на бременността, предвид че дори лекарите предпочитат да се придържат към естествени методи особено през първия триместър. Но в случай, че ви е нужно нещо повече, не се колебайте да се свържете с гинеколога си, тъй като има достатъчно безопасни и ефективни лекарства, които може да опитате.

 Аптечката по време на бременност – какво е безопасно и какво не

  •  Ако имате проблем с раздираща кашлица или задръстен гръден кош, говорете с лекаря си за лекарства, отпускани без рецепта като Робитусин, Робитусин ДМ или обикновен сироп против кашлица на Викс (бел.прев. – активната съставка на Робитусин е същата като на Колдрекс Бронхо сироп или българския Сиракол). Тези медикаменти се считат за относително безопасни за употреба по време на бременност и най-често водят до облекчение.
  • Ако вдигнете температура – особено над 38 градуса, основното правило за защита е Тиленол (бел.прев. – това е американското търговско наименование на Парацетамол). Освен това може да е особено важно да осигурите здравето на вашето бебе. Изследванията показват, че поддържането на висока температура по време на бременност повишава риска от дефекти на невралната тръба при бебето, животозастрашаваща малформация на мозъка и гръбнака. Поддържането на температура от порядъка на 39 градуса или повече през първия триместър може да увеличи риска от спонтанен аборт.
    Макар че препоръчваната доза Тиленол е 2 таблетки от обичайната дозировка на всеки 4 часа, първо се консултирайте с лекаря си. Още нещо важно – продължавайте да взимате пренаталните си витамини, особено докато сте болна. Изследване на 2000 бременни, проведено от Националния център за вродени малформации и проблеми с развитието в Англия установило, че жените, които взимат мултивитамини, богати на фолиева киселина по време на бременността, намаляват риска от вродени дефекти дори ако вдигнат температура.
  • Ако настинката или грипа са придружени от диария, не се учудвайте, ако докторът не ви предпише нищо за първите 24-48ч. Докато поемате голямо количество течности, за да избегнете риска от дехидратация, обикновено е безопасно да изчакате. В случай че се наложи лечение, често се препоръчват лекарства като Донагел или Каопектат (бел.прев. - съдържат каолин, пектин и алкалоиди от беладона; в България има Каопектат). Предвид че те не се абсорбират от организма, не достигат изобщо до бебето.

Какво да избягвате: Новите антивирусни медикаменти против грип. Повечето от тях не са били тествани при бременни. Въздържайте се и от повечето деконгестанти, освен ако не са ви предписани от лекаря.

От всички естествени методи нищо не действа по-добре от глезена почивка в леглото, прием на много течности и в частност, изяжте 1-2 купи пилешка супа. Тя е не само много утешителна, а с изследвания е доказано, че супата спира движението на имунните клетки към местата на възпаление – което помага да се намалят симптомите на кашлица и кихане.

Може да опитате горещ чай с мед, особено ако гърлото ви е възпалено. Парата от горещата течност ще намали запушването на носа, а чаят действа като леко противовъзпалително. Според изследванията медът има леко антисептично действие и помага да се контролира местно растежа на бактерии.

Кога да внимавате:

Въпреки че в повечето случаи може да оставите настинката и дори грипа да минат от само себе си, незабавно се обадете на доктора, ако:

  • Имате зелен или жълт секрет от носа или ако продължава повече от 7 дни – може да развивате синузит, бактериална инфекция, която изисква антибиотик
  • Имате температура, дори ако другите симптоми са слаби
  • Диарията или повръщането продължават повече от 36 часа; ако спазмите от диарията са много силни; ако в диарията или повърнатото има следи от кръв; ако развиете някои признаци на хранително отравяне като температура, втрисане и други подобни на грип симптоми.

По материали на http://www.PamperingMom.com
превод от английски: Христина  Янева