Търсене:

 

Начало > Инфо > Бременност > Хранене по време на бременността

Хранене по време на бременността

Бременността е уникално време за жената и нейния партньор. Възникнал е нов живот – бебе, което ще се нуждае от меки дрешки и много пелени. Но засега, по време на бременността, най-добрите подаръци, които майката може да направи на бебето са хранителните вещества, които ще му помогнат да расте и се развива.

За някои жени бременността е времето, през което анализират начина си на живот, защото сега това с което се хранят и пият директно засяга някой друг. Храненето  е изключително важно по време на бременността.

Съвременни проучвания показват, че храната на майката оказва влияние върху здравето и неврологичното развитие на бебето. Една здравословна диета освен това дава на очакващата майка и допълнителна енергия по време на бременността.

Нормалното наддаване по време на бременността варира между 9 до 15 кг. по време на деветте месеца, но това е повече или по-малко индивидуално за всяка жена.

По време на тези девет месеца, жената трябва да приеме общо количество от 80000 допълнителни калории за да може да задоволи нуждата от хранителни вещества и на бебето. Това може би изглежда много, но всъщност са само 285 допълнителни калории дневно.

По време на бременността има нужда от увеличаване на хранителните вещества като: калций, протеин, фолиева киселина и желязо. Това предполага, че бременната трябва да избира внимателно храната си. Разнообразието е ключът към правилното хранене. Примерната Ви хранителна пирамида би могла да бъде:

 • 6 – 11 приема дневно на зърнени храни (хляб, ориз и други);
 • 3 – 4 приема дневно на мляко или млечни продукти (прясно мляко, сирене и кисело мляко);
 • 3 – 5 приема дневно на зеленчуци;
 • 2 – 4 приема дневно на плодове;
 • 3 приеме на протеин (месо, птици, риба, яйца и ядки);
 • Ограничен прием на мазнини, масла и сладко.

Някои хранителни вещества са особено важни и трябва и трябва да се консумират по време на бременността.

Бременната се нуждае от допълнително 400 mg калций на ден (общо 1200 mg) за да подпомогне развитието на нервната система и костите на бебето, както и да регулира мускулните контракции и кръвната коагулация на бебето.

Най-богати на калций са млечните продукти като мляко и сирене, но ако по една или друга причина не можете да приемате мляко можете да си осигурите необходимото количество калций от тъмно листните зеленчуци, броколи, сардини и сьомга. Освен това съществуват и обогатени с калций сокове, някои видове хляб и други храни.

Необходимостта от желязо също нараства по време на бременността. То е необходимо както за организма на майката, така и за нормалното развитие на кръвоносната система на бебето. Освен това  и за натрупване на необходимото количество желязо в организма на бебето, което то ще продължи да използва след раждането.

Богати на желязо са червеното месо, черният дроб, обогатен с желязо хляб, боб ,  коприва и спанак. Понякога е препоръчително да се приемат допълнително количество желязо чрез витамини предназначени за бременни и кърмачки за да се посрещне увеличената нужда на организма от него.

Бременната също така би трябвало да увеличи приема на фолиева киселина чрез консумация на зелени листни зеленчуци, пъпеши, портокалов сок и храни, обогатени с фолиева киселина. Тя помага за развитието на тъканите на бебето и предотвратява някои опасни заболявания засягащи гръбначния стълб. Както при желязото понякога е препоръчително приема на фолиева киселина чрез витамини за бременни, за да се осигури адекватно количество от нея. Де факто  трябва да се осигури адекватен прием на фолиева киселина още преди и по време на първите осем седмици от бременността.

Бременната би трябвало да следва препоръките на своя лекар, за да си осигури необходимото количество от посочените по-горе вещества. Особено важно е по време на бременността да не се приемат никакви медикаменти без одобрението на Вашият лекар.

Някои жени страдат от гадене и повръщане през първите три месеца от бременността. Традиционно някои от тях намират, че консумирането на препечен хляб или бисквити рано сутрин, честа консумация на  малки количества “леко” месо, както и ниско маслена диета могат да помогнат.

По време на бременността изпитват непоносимост към определен вид храни. Ако това се случи и с Вас, уведомете Вашия лекар.

Запекът е също често явление по време на бременността, дължащо се на влиянието на хормоните, които забавят работата на червата, както и на увеличаващия се размер на бебето. Около 6 чаши вода на ден, прием на подходящи храни (богати на целулоза и растителни влакна), както и регулярни упражнения могат да облекчат това състояние. Съществуват и витамини за бременни с разхлабващо действие.

Други предложения за бъдещата майка са:

 • Ограничете приемът на захар, сладко и много солени храни, тъй като те съдържат много малка малка част от необходимите Ви хранителни вещества, но са много богати на калории.
 • Избягвайте кофеина в храната и напитките.
 • Избягвайте алкохола.
 • Спрете пушенето.
 • Внимавайте за теглото си. Помислете за времето, когато бебето ще се роди, а Вие ще трябва да възвърнете предишната си фигура.

Хранете се разумно по време на бременността като се стараете да си набавите всички необходими хранителни вещества, като включите мляко, нискомаслени източници на протеин, плодове, зеленчуци и ако е необходимо витамини за бременни във Вашата диета.

По материали на www.firstbabymall.com