Търсене:

Начало > Инфо > Бременност > Бременност и множествена склероза

Бременност и множествена склероза

Множествената (мултипленна) склероза е по-широко разпространена при жени в детеродна възраст отколкото в която и да е друга възрастова група. Когато млади жени получат такава диагноза, те често питат какъв ще ефектът на болестта върху способността им да имат деца и обратното – как ще се отрази бременността върху болестта. Изследвания, проведени през последните десетилетия позволяват специалистите по медицина да дадат някои отговори по тези въпроси.

Ефекти на множествената склероза върху плодовитостта

Няма доказателства, че множествената склероза уврежда плодовитостта или води до увеличаване на риска от спонтанен аборт, мъртво раждане или малформации. Няколко изследвания, проведени сред голям брой жени неведнъж демонстрираха, че бременността, раждането и появата на усложнения не са по-различни при жените с множествена склероза отколкото в контролната група жени без това заболяване.

Ефект на бременността върху множествената склероза

Преди 1950 година повечето жени с множествена склероза били съветвани да избягват бременност поради вярването, че това може да влоши състоянието им. През последните 40 години са направени множество изследвания при стотици жени с множествена склероза  и те показват точно обратното заключение. Изглежда бременността има относително предпазващ ефект при жените с множествена склероза. Броят на обострянията на състоянието намалява по време на бременност, особено през втория и третия триместър. Обострянето на състоянието е внезапно влошаване на симптомите на множествена склероза или появата на нови симптоми, което продължава поне 24 часа и е отделено от предишни такива пристъпи поне с месец.

Ефекти в следродилния период

Броят на пристъпите на влошаване може да нарасне в първите 3 до 6 месеца след раждането и рискът от нови пристъпи в следродилния период се преценява на 20-40%. Но тези пристъпи не изглежда да допринасят за дълготрайни увреждания. В изследванията с дългосрочно наблюдение на жени с множествена склероза, които имат деца, не се открива повишено нарастване на уврежданията в разултат на бременност.
За бременността е известно, че е свързана с увеличаване броя на протеините в кръвообращението, както и други фактори, които са естествени имуносупресанти. В допълнение нивата на естествени кортикостероиди са по-високи при бременните, отколкото при небременните жени. Това може би са някои от причините защо жените с множествена склероза се чувстват добре по време на бременност.

Медикаментозно лечение по време на бременност, раждане и в следродилния период

Жени, които вземат някое от тези лекарства - Avonex®, Betaseron®, Rebif®, Copaxone®, или Novantrone® - трябва да обсъдят плана си за забременяване с лекаря си. Тези медикаменти не се препоръчват по време на кърмене, защото не е известно дали се излъчват в кърмата. Жената трябва да обсъди също така всички други медикаменти, които взема, с невролога и лекаря си, за да се намерят тези, които са безопасни за употреба по време на бременност и кърмене.
Изследванията не показват повишен риск от пристъпи, свързан с кърменето. Жените с множествена склероза обикновено нямат нужда от специални гинекологични грижи по време на бременност. Раждането нормално протича като при другите жени и не е нужно нещо специално. Пълната упойка и епидуралната изглежда се понасят добре.

Употреба на стероидни лекарства

Жените, които използват кортикостероиди при остри пристъпи може да продължат да ги ползват по време на бременност. Употребата на преднизон при кърмачки трябва да бъде внимателно проследявана.

Специфични проблеми на бременните с множествена склероза

Жени, които имат трудности с вървежа, може да установят, че това състояние се влошава късно през бременността, когато натежат и центъра на тежестта им се измества. В тези случаи може да помогне по-честа употреба на поддържащи средства (бастуни и подобни) или инвалидна количка. Проблемите с пикочния мехур и ходенето по голяма нужда, които се проявяват при всички бременни, може да са по-силни при жените с множествена склероза, които имат съществуващи от преди бременността такива дисфункции. Пациентите с множествена склероза също така по-лесно се уморяват.
В общи линии, бременността изглежда не засяга дългосрочното клинично протичане на болестта. Жените с множествена склероза, които искат семейство, могат да се справят успешно с това с помощта на техните невролог и лекар.

Из книгата “Книга на източниците на информация за множествената склероза”,
издавана от Националното общество на болните от множествена склероза
По материали на http://www.womenfitness.net
превод от английски: Христина  Янева