Търсене:

 

Начало > Инфо > Бременност > Бременна на работа

Бременна на работа

Работно време от 9 до 5

Изминахме дълъг път, бебе – поне що се отнася до това да си бременна на работа. Отминаха онези времена, когато се очакваше да връчиш молба за напускане в момента, в който станеше ясно, че си “в положение”. Преминахме и през онези времена, когато от бременните работнички се очакваше да са сражават храбро през целите 9 месеца на бременността, независимо от това колко са уморени или колко им се гади. (При това опитвайки се да се преструват, че всичко си е просто обикновен бизнес, докато същевременно опитът да се натъпчеш в ужасно неудобен бременен бизнес-костюм и чифт  бременни панталони от типа “един размер,който става за някои” превръщаха бременността в 9 и половина месечен маратон за много от работещите бъдещи майки).

За щастие, отдавна вече сме изоставили стратегиите в стил “просто се преструвай ,че не си бременна”, когато трябва да се справим с бременността в работата.  Днешната бременна има доста по-активен подход към всичко, като се почне от обявяването на бременността пред шефовете до справянето с различните болки и оплаквания в работата, както и със съставянето на план, който да помогне на компанията по време на отпуска й по майчинство. Ето какво трябва да знаете, за да се справите с всяко от тези три ключови предизвикателства:

Обявяване на бременността в работата

Както много от бременните, които ще стават майки за първи път, Ерика Джонсън се чувствала повече от леко притеснена, когато трябвало да обяви на работодателя си, че е бременна. Всъщност тя била толкова нервна, че изчакала да стигне до 16-та седмица, преди да седне и да проведе “големия разговор” с продуцента на шоуто, в оганизацията на което била заета. Кое било най-голямото й притеснение? Че трябвало да излезе в отпуск по майчинство около 9 седмици, преди да приключат записите на настоящия сезон на шоуто, което би изисквало нейната колежка да поеме всички задължения за остатъка от сезона и да се натоварят допълнително останалите сътрудници. Както се оказало, колежката й и всички останали я подкрепили напълно – но докато чакала да обяви бременността, си, тя се притеснявала истински за тяхната реакция.
Медицинската сестра Зое напълно разбира тези притеснения. Тя се оказала в неизгодната позиция да трябва да обяви бременността си пред шеф, който имал вече две работнички в отпуск по майчинство и още две току-що били обявили бременностите си. Тя знаела също така, че липсата на сестри в нейния район ще създаде трудности на работодателя й да намери заместници. За щастие, шефът й веднага я успокоил. “Той просто поклати глава и изтъкна, че липсата на сестри не трябва да бъде фактор, който да ми влияе при вземането на жизненоважни решения – а набирането на персонал в отделението било негова грижа, не моя”.
Тези две истории са добра новина, ако очаквате най-лошото от работодателя си. Ако искате да увеличите шансовете си новината ви да бъде посрещната благосклонно от шефа, ето ключовите неща, които трябва да имате предвид:

Съобщете новината рано, но не прекалено рано.

Според Ема Павлов, зам-председател на отдел човешки ресурси и организационно развитие към университета на здравната мрежа в Торонто, повечето жени обявяват бременността си около 3-4 месеца (след като преминат рисковия период за спонтанен аборт). Може ли да кажете прекалено рано? Определено. Има жени, които казват, че са бременни още в третата седмица, чудейки се дали това е подходящото време да съобщят на шефовете си. Но толкова рано това все още никого не засяга.

Направете си равносметка, че може би ще се наложи да кажете по-скоро рано, отколкото късно поради медицински причини или такива, засягащи безопасността ви.
Ако се чувствате твърде зле, за да можете да ходите на работа или сте очевидно и често неразположени, докато работите, ако имате усложнения на бременността и често трябва да ходите на прегледи по време на работа или пък трябва да поискате изменения в работното ви време или място заради вашето здраве и това на бебето ви, може да не сте в състояние да премълчавате за бременността си, докато минат първите 3 месеца. 

Уверете се, че шефът ви ще научи новината първо от вас. Ако чувствате необходимост да споделите с няколко доверени колеги защо не можете да понасяте миризмата на кафе или защо внезапно сте се променили от високоенергиен човек в някой, който има нужда от кратко дремване на бюрото всеки следобед, се уверете, че ще пазят тайната ви, докато ви се удаде случай да кажете лично новината на шефа. И не отлагайте тази среща твърде дълго, тъй като клюкарската агенция във всеки офис си има свой собствен живот.

Не се притеснявайте да искате промени на работното място. Ако работите в компания, където рядко имате възможност да взимате полагаемите ви се почивки, може да се притеснявате, че в следствие на това скоро ще трябва да развеете бяло знаме. Нека това не ви спира да се грижите по подходящ начин за себе си и вашето бебе, казва Даниел, сервитьорка в местен бар, понастоящем бременна в 4 месец с първото си дете. “В бара, където работя, дежурната сервитьорка обикновено не ползва почивки, макар че работим на 10-часови смени. Поговорих с шефа за това и му казах, че не мога да издържа на това темпо, докато съм бременна – че трябва да спирам за да ям и да пия нещо, докато съм на работа. Бях много нервна заради този разговор, но шефът ми ме подкрепи. Каза ми да отивам при него и да говорим всеки път, когато изникне нещо и да му казвам, когато се нуждая от нещо”.

Ако и при вас положението е подобно, планирайте да се срещнете с шефа си веднага щом разберете, че сте бременна, за да обсъдите промените в работата ви:

 • Ако сте изложени на действието на инфекциозни болести, тежки метали, токсични химикали, блажни бои, радиация, упойки или други вредни субстанции
 • Ако работата ви е много напрегната или изисква голямо физическо натоварване
 • Ако работите в извънредно гореща, студена или шумна среда
 • Ако работите на смени или с продължително работно време                                                

Бюро за оплаквания

Макар че някои жени минават през бременността, чувствайки се прекрасно, те са по-скоро изключение, отколкото правило. Повечето от нас обикновените смъртни ни засягат поне няколко от свързаните с бременността оплаквания, което означава, че трябва да имаме стратегия за справяне с умората, сутрешното прилошаване и другите болки и болчици, които могат да засегнат представянето ни в работата.
Комуникацията е ключът, когато става въпрос за това да си осигурите подкрепа в работата. Трябва да сте в състояние да кажете на хората, с които работите от каква помощ имате нужда. Учителката от Ванкувър Кери Хардинг се борела с гадене първите три месеца – труден за преодоляване проблем, когато си изправен пред клас, пълен с ученици. Нейната стратегия била да сигнализира на друг учител, че има нужда от кратка почивка, така че да може да седне и да хапне и пийне нещо. “Имах действително голям късмет, че работя в сплотена група учители, които се подкрепят взаимно в подобни ситуации”, подчертава тя.
И макар че може да се изкушавате да се преструвате, че се чувствате чудесно, най-добре е да се разберете с работодателя, ако не можете да се справите с обичайното натоварване в работата заради състоянието си. “Имаше моменти с първата мибременност, когато просто трябваше да бъда откровена с шефа си и да обясня, че ми се е събрала прекалено много работа и имам нужда от помощ”, признава адвокатката от Торонто Джаки Код.
След като веднъж сте идентифицирали проблема и сте помолили за помощ, трябва да приучите себе си да забавяте темпото, подчертава Код. “Лесно е в такава сиуация да се пресилвате – и да чувствате, че нищо не правите добре. Но тогава трябва да си напомните, че отнема повече енергия да надскачаш силите си, отколкото просто да си дадеш малко почивка. Помнете, че това е временно състояние”.

Ето няколко допълнителни съвета за това как да се справите с дискомфортите на бременността в службата:

Обличайте се удобно. Носете удобни обувки с ниски токчета и свободни дрехи (идеалния вариант е естествени влакна, които са по-комфортни, когато човек лесно прегрява, както се случва с повечето бременни).

Почивайте винаги, когато почувствате нужда. Ако сте прекалено уморена, затворете вратата на офиса или намерете друго спокойно място, където да можете да дремнете 20-тина минути. “Вашето тяло прави точно това, което е нужно да прави”, казва Код. “На моменти просто трябва да се предадете”.

Вземете мерки да избегнете синдрома на карпалния тунел. Ако прекарвате много време на компютъра или правите други постоянно повтарящи се движения, уверете се, че работното ви място е така организирано, че да намалява риска от синдром на карпалния тунел (подуване на карпалния тунел, тесен нервен провлак в китката).

При бременните жени има повишен риск от развитие на това състояние поради хормоналните промени от бременността.

Уверете се, че работното ви място и в други отношения е подходящо за бременни. Вдигайте краката си на столче или на отворено чекмедже, за да намалите например напрежението в долната част на гърба.

Дръжте стреса под контрол и не се страхувайте да помолите за помощ, ако усещате, че се претоварвате. “Последната ми бременност беше наистина тежка”, спомня си Ким Брайтхаупт, инвестиционен съветник от Калгари и майка на три деца. “Понякога след работа просто отивах у майка ми и вдигах краката на високо, докато тя се погрижи за всички нас”.    

Грижете се за здравето си и по време, и след работа. Инженерът Дженевиев Форте, която се очаква да роди първото си дете след няколко седмици, открила, че трябва много да внимава какво яде по време на основните хранения и закуските. Тя се грижи винаги да има със себе си нещо съществено за хапване като например сандвич със сирене, когато излиза. А Алтея Блекбърн-Еванс – редактор на списание в Торонто и понастоящем бременна в третия месец с второто си дете – открила, че да тича до вкъщи три пъти седмично след работа облекчава главоболието, което иначе я карало да се чувства твърде зле.  “Това 45-минутно тичане е единственото нещо, което прогонва бруталното главоболие от бременността ми”, твърди тя.

Планиране на отпуска по майчинство

Разбира се, пред вас стои още едно голямо решение, когато наближи финалната отсечка от бременността – да планирате отпуска по майчинство. В допълнение към планирането на детайлите около отпуска по майчинство (проучване на законовите ви права и дали компанията предлага някакви бонуси, както и решаване от кога да започне отпуска), бихте искали също да направите каквото можете, за да улесните човека, който ще ви замества. Според консултанта от Торонто Нора Спинкс, която  е специализирала в областта на проблемите в работата, това означава да поддържате добре организирани всичките си неща, така че всеки, който трябва да ви замества, да има достъп до ключовата документация лесно и бързо. Може също така да снабдите заместника си със списък на хората във фирмата, които могат да му помогнат в случай на нужда.
В един момент, преди да излезете по майчинство, е хубаво да обсъдите накратко с шефа си доколко желаете да поддържате контакт с фирмата, докато сте в отпуск. Спинкс казва, че ако служителката има желание да поддържа контакт и да е наясно с нещата във фирмата, докато е по майчинство, трябва да й бъде дадена такава възможност, също както и възможността да промени решението си, ако майчинството се окаже по-обременяващо  - или по-очарователно - отколкото бъдещата майка си е представяла. “Контактът трябва да бъде контролиран от служителката”     

Очаквайте неочакваното.

Нали знаете какво казват за най-добрите планове – когато става въпрос да се подготвите за последните седмици на работа, винаги е най-добре да очаквате неочакваното. Плановете на Джоан Хийт-Андраде да продължи да работи като учител по заместване още няколко седмици трябвало без предупреждение да бъдат изоставени, когато синът й се появил месец по-рано. “Трябваше да се обадя в 5 или 6 различни училища и училищни настоятели от болницата”, спомня си майката.

Така че не приемайте за даденост, че времето е на ваша страна и са ви гарантирани още няколко дни или седмици да организирате работата и живота си, преди да превключите на тема майчинство. Денят на раждането може да не е толкова далеч, колкото си мислите. Нормално е да се притеснявате за факторите, които може да засягат здравето на вашето бебе, но е важно да отделите страховете от фактите, особено когато се касае за евентуалните опасности на работното място по време на бременността. Макар че повечето работни места са

съвършено безопасни, може да се наложи да сте извънредно внимателна по отношение на следните неща – ила да помолите за промяна на задълженията си. Ето за какво да внимавате и какво да направите по въпроса:

Химикали

Дългосрочното или повтарящо се излагане на действието на органични разтворители като бензен и тежки метали като олово може да увеличи риска от малформации и дисфункция на мозъчното развитие, казва Гидеон Корен, педиатър и токсиколог и директор на програмата Майки изложени на риск в Болницата за деца в Торонто.

 • Работни места: Фабрики за батерии и бои, автомобилни заводи, газостанции, фирми за превози с камиони и др.
 • Предпазни мерки: Ако не сте сигурни дали химикалите на работното ви място представляват проблем по време на бременност – питайте! Имате право освен това на по-чести кръвни тестове, за да се уверите, че нивата на олово не надвишават определени граници. Използвайте препоръчваните мерки като маски, защитни костюми и  качулки.

Емоционални натоварвания

 • Работни места – събрания и други места, които ограничават чувството, че държите нещата под контрол, професии с високо напрежение като лекари и адвокати.
 • Предпазни мерки – опитайте се да ограничите работния ден до 8 часа и колкото може по-често взимайте 10-минутни почивки. По време на обедната почивка хапвайте извън работното място и ако е възможно, дремнете малко. Разделяйте с някой друг стресиращите задачи или говорете с шефа си да намали отговорностите ви. Победете хормоните на стреса, като използвате техники за релаксация като дълбоко дишане и редовни упражнения. Половинчасова разходка на ден може да направи чудеса!

Инфекции – кръв и телесни течности може да пренасят опасни инфекции за вас и вашето бебе. Но някои обикновено безвредни инфекции (например заушка или рубеола), които могат да бъдат прихванати при нормален контакт носат риск от аборт или забавено развитие.

 • Работни места – клиники по диализа, детски градини, предучилищна, лаборатории, болници и перални, лекарски кабинети.
 • Предпазни мерки – спазвайте внимателно обичайните мерки за сигурност. Ако не сте сигурни дали сте имунизирани срещу заушка и рубеола, говорете с лекаря си.

Радиация, радиоактивни вещества

Излагането на определни нива йонизираща радиация или радоиактивност може да увеличи риска от малформации.

 • Работни места – ретгенови кабинети, лаборатории, ветеринарни клиники, болници, лаборатории по атомна физика
 • Предпазни мерки – Работодателят трябва да ви снабдява с нови дозиметри по-често от нормалното и да се правят по-чести отчитания на фона. Спазвайте стриктно процедурите за безопасност. Помолете някой друг да държи животните по време на рантгенова снимка.

Физическо натоварване (седене, стоене, вдигане на тежки предмети)

Физическите промени може да повишат риска от падания и нараняване. Многочасови смени могат да предизвикат болки в гърба, подуването може да доведе до синдрома на карпалния тунел. Физически много натоварена работа и такава, изискваща дълги периоди на стоене прав може да повиши риска от преждевременно раждане.

 • Работни места – супермаркети, поточни линии във фабрики, банки, ферми, болници и поликлиники, офиси
 • Предпазни мерки – взимайте чести почивки, вдигайте краката на високо, ако сте стоели прави или се разходете, ако работата ви е свързана със седене. Ако сте приковани към гише или каса, попитайте дали може да редувате седене и стоене. Използвайте правилните техники за вдигане и се пазете от неща, по-тежки от 12 кг, особено през втория и третия триместър. Ако получите болки в гърба или китките, консултирайте се с физиотерапевт, който може да ви предложи специални поддържащи гърба колани или нова клавиатура.

Ако имате други въпроси по отношение безопасността на работното място, не се колебайте да питате лекаря или работодателя си, както и да се свържете с организациите по охрана на труда.

По материали на http://www.todaysparent.com
превод от английски: Христина  Янева