Търсене:

 

Начало > Инфо > Бременност > Безопасно ли е през бременността...? Работа и ежедневие, пътуване

Безопасно ли е през бременността...? Работа и ежедневие, пътуване

Безопасно ли е почистването на котешката тоалетна?


Котешките изпражнения могат да пренасят паразит, причиняващ токсоплазмоза, която е опасна за развиващото се бебе. Други носители са някои птици и други животни, какт о и суровото или не добре сготвено месо. Токсоплазмозата е най-опасна за плода, ако жената се разболее от нея през първия триместър.
За щастие шансовете да се разболеете от токсоплазмоза през бременността са малки, а ако сте боледували веднъж, имате имунитет. Ако живеете с котки, има дори по-голяма вероятност да имате изграден имунитет, но експертите препоръчват бременните жени да не почистват котешката тоалетна, а някой друг да върши това ежедневно. Ако се налага да го правите сами, носете ръкавици.
Съществува кръвен тест за болестта. Ако се чувствате застрашени, обсъдете го с лекаря си.

Безопасен ли е контактът с химикали?

Бременните трябва да избягват контакт с тератогени – вещества, които причиняват вродени увреждания – като оловото и живакът например.
Излагане на опасни нива олово може да настъпи при професии и хобита като керамика, бижутерство, стъкларство, електроника, печатане, стъклопис, както и при ремонтни дейности като сваляне на стара боя (старите бои съдържат олово, макар че съвременните са предимно безоловни). Тези дейности трябва да се избягват през бременността. Други източници на олово са чашите от оловен кристал, някои керамични съдове с оловни глазури, както и старите тръби на канализацията – затова използвайте бутилирана вода, филтър за вода или източвайте добре водата от чешмата преди употреба. За готвене използвайте само студена вода, а не топла от чешмата.

Излагането на живак става най-често чрез консумация на замърсена риба. Най-висока концентрация на живак има в едрите риби на върха на хранителната верига – като риба-меч или тон, и в някои сладководни риби като шаран и пъстърва, отглеждани в райони с чести киселинни дъждове. Препоръчва се тези видове риба да се консумират максимум веднъж в месеца. Дребните морски риби се считат за по-безопасни.

Безопасно ли е използването на аерозоли?

Скорошните изследвания сочат възможна връзка между ежедневната употреба на домакински препарати, включително аерозоли, и упоритата кашлица при деца в пред-училищна възраст. Децата, чиито майки са използвали най-много препарати през бременността, са страдали от хронична кашлица два пъти повече през ранното детство.
Предпазните мерки, предложени от изследването, включват намаляване на количеството използвани аерозоли, употребата им само при отворен прозорец и с ръкавици.

Безопасно ли е използването на спрей против насекоми?

Спрейовете против бълхи и другите пестициди са свързани с повишен риск от вродени увреждания при проучванията с животни. Рискът при пестицидите идва от дългосрочната или интензивна употреба, т.е. ако работите с тях ежедневно или редовно. Въпреки това е добре да четете внимателно табелките на препарата, да следвате точно инструкциите и да носите ръкавици.
Ако влезете в контакт с малко количество спрей, било през кожата или чрез вдишване, рисковете за бебето са минимални. Но ако работите  с препарата редовно (например във ветеринарен кабинет) по-добре е да го избягвате поне през първите 12 седмици, когато развиващото се бебе е най-уязвимо за вредните химикали.

Безопасен ли е контактът с химикали за химическо чистене?

Органичните разтворители като перхлоретилен и тетрахлоретилен, използвани в химическото чистене, преминават през плацентата, и се свързват с повишен риск от спонтанен аборт и безплодие при жени, които рутинно ги използват в работата си. Други професии, които излагат бременната на контакт с органични разтворители, са химията и работата в лаборатории, ветеринарната медицина, както и трудът във фабрики или работата на професионалните художници. Най-често използваните разтворители са феноли, ксилен, винил хлорид и алифатни и аробатни въглеводороди.
Ако сте бременна, опитайте се да намалите до минимум контакта си с органични разтворители, ако е нужно помолете временно да ви преместят на друга длъжност.
Напълно безопасно е да носите химически почистени дрехи – остатъчното ниво на химикал по тях е пренебрежимо малко, макар че миризмата е възможно да ви подразни.

Безопасна ли е употребата на електрическо одеяло?

Въпреки че някои проучвания сочат, че повишаването на телесната температура до 38 градуса или повече за продължително време увеличава риска от спонтанен аборт и някои увреждания, много малко вероятно е електрическото одеяло да повиши дотолкова температурата ви. По-скоро е разумно да махнете електрическото одеяло от леглото в последните седмици от бременността, в случай, че водите ви изтекат.

Безопасна ли е работата с бои и лакове?

През бременността имаме повече стимули да направим ремонт, особено на детската стая. Според експертите бременните трябва да избягват контакт с блажни бои, полиуретанови лакове за под, спрей-бои, терпентин и други разтворители. Ако се налага да боядисвате сами, боите на водна основа са по-безопасен избор, и боята трябва да се прилага с четка или валяк, а не със спрей. Доброто проветряване е задължително.

Оловните бои представляват особена опасност. Такива са по-старите бои, ако сваляте такава боя, може да вдишате оловен прах, вреден и за вас, и за бебето. Свалянето на каквато и да е боя или лак определено не се препоръчва. Разбира се, рискът е много по-висок, ако работите с бои, лакове и разтворители редовно. Ако ви се наложи някога да боядисвате, опитайте се да го направите за по-кратко време, при отворени прозорци, и носете ръкавици, дълъг панталон и дреха с дълги ръкави. Не се хранете и не пийте на мястото, където боядисвате, и не спете в прясно боядисани помещения.

Безопасна ли е работата с животни?

Токсоплазмозата, получена през бременността, може да доведе до инфекция у плода и увреждания на очите и мозъка. Възможно е за се заразите от котешки изпражнения, но също и от овцете по време на агнене. Тогава те могат да пренесат и други инфекции като хламидия или листерия. За да се предпазят, бременните не трябва да участват в процеса на агнене, нито да доят обагнени овце. При симптоми, подобни на тези на грипа, трябва да се потърси лекарска помощ
Салмонелата може да се предаде от гущери, змии, костенурки, от кучета и котки, и от птици като папагали, канарчета и гълъби. Възможно е заразеното животно да не показва явни симптоми, затова след всеки контакт с животни ръцете винаги трябва добре да се измиват.

Безопасни ли са горещите вани?

Топлите вани се използват от векове и релаксиращият им ефект върху тялото и ума е добре известен. Няма информация да вредят при бременност.
Внимание обаче изискват горещите вани, тъй като има съмнения, че влияят на потока на кръвта през плацентата и на бебето. Освен това ако водата е твърде гореща, може да ви прилошее или да припаднете и кръвното ви налягане да падне прекалено.
Изпробвайте водата с лакът преди да влезете във ваната, както се пробва вода за къпане на дете. Топлата вана е с такава температура, че можете да се потопите директно цялата без чувство на дискомфорт, а не да влизате малко по малко. Ако водата е гореща, вероятно и кожата ви ще се зачерви и ще усетите, че се потите.

Безопасна ли е работата с монитори?

Няма информация работата пред монитор или телевизионен екран да вреди на плода. Но ако прекарвате дълго време пред компютъра, може да получите болки в гърба. Опитайте се да ставате и да се разхождате по-често. Друга добра идея е да промените позицията, в която седите. Опитайте да вдигнете стъпалата си върху някаква опора или кашонче, и да поставите малка възглавничка зад гърба си.
Ако работите в една стая с пушачи, помолете да ви преместят другаде. Пасивното тютюнопушене намалява количеството кислород в кръвта, което може да навреди на бебето.

Безопасен ли е сексът?

Ако сте имали кървене в ранна бременност, вашият личен лекар може да ви посъветва да избягвате секса до навършване на 14 г.с. При всички други обстоятелства няма физическа причина, поради която да не можете да се радвате на секса с партньора си през бременността. По време на проникването, пенисът на мъжа не може да навреди на бебето по никакъв начин.
С напредването на бременността може да ви стане неудобно да понасяте тежестта на партньора си, затова бихте могли да експериментирате с други пози при които сексът ви е по-приятен. Бъдете нежни и внимателни в късна бременност, иначе може да изпитате дискомфорт. През последните седмици на бременността трябва да имате предвид и друго: правенето на любов освобождава хормона окситоцин в кръвоносната ви система. Окситоцинът спомага за подготвянето на маточната шийка за раждането, и в много напреднала бременност може да предизвика контракции. Такъв ефект може да има и семенната течност, която съдържа простагландини. Това по принцип не е опасно ако бременността ви напредва нормално, но ако имате предишно преждевременно раждане, лекарят ви може да ви посъветва да избягвате секса в последните седмици на бременността.

Пътуване

Безопасно ли е ползването на предпазен колан?

Винаги при пътуване с кола е по-безопасно да сте с колан, но е важно да го носите така, че долната лента да минава над бедрата ви и под корема – а не през средата му. Ако коланът минава през торса ви, натискът, който би оказал при катастрофа може да нарани бебето. Специалистите препоръчват горната лента на колана да минава през рамото и ключицата ви (костта в основата на шията над гърдите), а долната – през бедрата. Никога не го препасвайте през корема.
С напредването на бременността ще ви е неудобно да седите за дълго в колата, затова ако дългото пътуване е неизбежно, спирайте по-често. Възглавничка зад гърба ще ви помогне да избегнете болките в гърба и кръста.

 

Безопасно ли е пътуването в кола с въздушна възглавница?

Въздушните възглавници допринасят съществено за безопасността и на шофьорите, и на пътниците при катастрофи, но някои специалисти изразяват тревога, че самото надуване на възглавницата може да причини травми в горната част на тялото (докладвани са наранявания на лицето, очите, ръцете и гръдния кош). Все още никой не е изготвил официални насоки за ползването на въздушни възглавници от бременни жени, но някои производители препоръчват бъдещите майки да не сядат на предната седалка, ако има инсталирана въздушна възглавница. На всички, които седят на предните седалки, се препоръчва да преместят седалката си максимално назад и леко да я наклонят назад. Избягвайте да се навеждате напред по време на движение и носете добре затегнат предпазен колан. Това ще намали движението ви напред при евентуална катастрофа и ще позволи правилното надуване на възглавницата. За да намалите още повече евентуалния риск, бихте могли да седнете на задната седалка (със сложен предпазен колан), което е най-безопасното място във всяка кола.

Безопасно ли е летенето?

Да, през първия и втория триместър, въпреки че при усложнения като кървене, диабет, високо кръвно налягане или предишно преждевременно раждане, трябва да се консултирате с лекаря си преди да летите. Вероятно ще откриете, че вторият триместър (14 – 27г.с.), когато прилошаването ви е отминало, енергията ви се е възвърнала и рискът от аборт е най-нисък, е идеалното време за пътуване.
Някои авиокомпании отказват да превозват жени след 28 г.с. поради евентуален риск от преждевременно раждане. Консултирайте се, когато резервирате билета си, и имайте предвид на колко седмици ще сте по време на обратния полет.
Бременните не бива да летят на малки самолети при които налягането в пътническата кабина не е контролирано. Летенето по време на бременност може също леко да увеличи риска от разширени вени и тромбоза. Превантивна мярка е носенето на поддържащи еластични чорапи, които е най-добре да се поставят сутрин, преди да сте станали от леглото, и да не се свалят целия ден.
Може би сте чували, че излагането на естествена слънчева радиация при летене може да увеличи риска от аборт или вродени дефекти. Всъщност лекарите са единодушни, че е възможно този риск да е леко повишен при стюардесите или редовните пътници, които прелитат стотици километри годишно, но е пренебрежимо малък при жени, които летят само няколко пъти в годината.

Безопасно ли е мазането с препарати против комари?

Зависи от вида на препарата. Бъдете внимателни с всеки продукт, който съдържа химикала диетил-3-метил бензамид (DEET), който често присъства в препаратите против комари за локално приложение. Известно количество от химикала преминава през кожата в кръвообращението. В големи дози, той може да ви причини сериозни здравословни проблеми. За нещастие няма много информация за възможните му ефекти през бременността  при хората. Във всеки случай, тъй като в достатъчни дози DEET се смята за токсичен, е важно бременните да го избягват или максимално да ограничат употребата му.
Ако търсите естествена алтернатива, опитайте препарат, съдържащ масло от цитронела /лимонова трева/ (Cymbopogon nardus), което се счита за безопасно при бременност.

По материали на http://www.babycentre.co.uk
превод от английски: Анна Иванова