Търсене:

 

Начало > Инфо > Бременност > Трети триместър на бремеността

Трети триместър на бремеността

Седми месец:

Бебето е с дължина около 38 см. И тежи около 1 кг. То се упражнява като се протяга и се върти. Това движение понякога дори се вижда.
Вие ще продължавате да качвате около 450 гр. на седмица до последния месец, през който ще прибавите около 450 гр. за целия месец. Слабото подуване на краката е нормално за този период, вероятно ще се чувствате по-добре, ако през деня лягате и повдигате крака.
При всяко посещение при лекаря ще бъде измервано кръвното налягане и изследвана урината.

Осми месец:

Бебето е пораснало до около 41 см. и тежи около 1,800 кг. То променя положението си в матката, което се запазва до раждането. Може да продължите да вършите домакинските си задължения с периоди от почивки, но не трябва да вдигате тежки предмети и да се пазете от разтягане.
Гърдите Ви са забележимо по-големи, защото се подготвят да отделят мляко. За да се чувствате по-комфортно, изберете подходящ сутиен. Те биха могли да са и болезнени при допир.
От 32 г.с. лицето на бебето много прилича на това на новороденото. Ако бебето се роди сега, то има добри шансове за оцеляване.
Може би е добре да подготвите необходимите Ви неща за родилния дом.

Девети месец:

36 г.с. бебето е дълго около 48 см. и тежи около 2,700 кг. Теглото на бебето нараства с около 200 гр. на седмица. В 40 г.с. бебето е в края на периода на нормалната бременност и тежи около 3 – 4 кг. Бебето се настанява ниско долу в таза. Може да се чувствате по-комфортно и дишате по-лесно, въпреки, че може да имате нужда да уринирате по- често. Посещенията при лекаря ще са всяка седмица до деня на раждането. Бебето продължава да расте и да се движи, но сега има по-малко пространство. Може да не чувствате движенията му толкова силно, колкото през втория триместър.
Към края на този триместър, главата на бебето най-вероятно ще бъде разположена в таза. Имунната му система все още не е напълно развита и то продължава да получава антитела от Вас чрез плацентата. Тялото на бебето е покрито с фин мъх (лануго) и белезникава субстанция, подобна на крем (верникс), които запазват кожата от амниотичната течност. След 37-та г.с. и двете започват да опадат от повърхността на тялото. Следи от тях могат да останат по тялото на бебето и след раждането.
По време на тази финална фаза от бременността бебето продължава да расте. Към края на бременността би трябвало да сте наддали около 11 – 14 кг., от които 3,5 кг. би трябвало да е теглото на бебето. Дори преди да е родено то може да отваря и затваря очите си и да смуче палеца си.
Контракциите Braxton-Hicks или т. нар. фалшиви контракции са често срещано нормално явление. Матката просто се подготвя за действителната “работа”. Те са безболезнени и нередовни. Не показват начало на раждането. Раждането наистина започва, ако почувствате болезнени контракции в областта на кръста, 4 пъти или повече за 1 час.

По материали на: www.stickysauce.com/freetemplates