Търсене:

 

Начало > Инфо > Бременност > Косата през бременността

Косата през бременността

И така, вие сте бременна и книгите са пълни с информация, която трябва да знаете в съответствие с новите правила в живота ви. Диета, упражнения и цялото преживяване на раждането са предадени с цялата им дълбочина, но какво остава за това да се погрижите да изглеждате добре? Това е поне толкова важно и косата ви е един от първите поводи за притеснение, така че решихме да се занимаем с някои от митовете, свързвани с косата през бременността.

Прическите по време на бременност

Като най-общо правило за всеки и по време на, и веднага след бременността – избягвайте твърде късите прически. Това е така, защото всяко наддаване на тегло по и около лицето може да бъде смекчено с по-дълги прически, докато по-късата коса често увеличава и подчертава закръглеността на лицето.

След като започнете да сваляте килограми и времето ви стане ценно, тогава може би по-късата коса е за вас. Да не споменаваме и факта, че ви е писнало да откопчвате малки пръстчета от косите си! Помнете златното правило, че по-късо не значи винаги по-лесно и непременно трябва да подчертаете това при обсъждането с вашия фризьор. Освен това обърнете внимание на това как и какво се използва да се оформи новата ви прическа, защото тези две неща са от особена важност, когато се приберете вкъщи и имате само 5 минути да повторите всичко.

Боите за коса и бременността

Има много слухове и митове за ефекта на боите за коса по време на бременността. Основно през първия триместър, когато се оформя бебето, може да съществува много малка вероятност боя, приложена директно върху кожата, да премине през нея, да влезе в кръвния поток и да стигне до ембриона/плода. Всичко това е хипотетично и ефектът, също както с много лекарства, които са включени в списъците да не се използват по време на бременност, просто никога не е бил тестван (нали не бихте искали да тествате каквото и да е върху бременна), а не че съществува някакъв доказан вреден ефект. Това обаче не изключва възможността да се боядисате така, че боята да не влиза в контакт с кожата на главата например чрез използване на на фолио или кичури. Това може да се направи като се използва обичайната ви боя, просто приложена по различен начин. Много е практично за жените с много прораснали корени или посивяла коса.

След като мине първият триместър, има по-малък шанс боя да стигне до бебето и да има някакъв ефект върху него, но ако се притеснявате, придържайте се към новия метод на боядисване. Има и друго, макар и неочаквано предимство на този метод на частично боядисване. Понеже не се прилага върху цялата ви коса, корените не са така видими и може да посещавате салона по-рядко. Това ще е голямо преимущество след раждането на бебето, когато времето ще ви бъде много скъпо!

Ако страдате от гадене, бързо ще разберете – ако вече не сте забелязали – че боята за коса има много силен мирис, също както и много от препаратите, използвани в салоните, така че може да е добре да го обмислите, преди да искате боядисване. Фризьорският салон не е най-доброто място за повръщане!

Къдрене на косата по време на бременност

Хормоналните промени през първия триместър, веднага след раждането или след спиране на кърменето може да накарат косата ви да реагира различно на студеното къдрене. Резултатът може да е къдринът да не хване и да се получат по-малки къдрици, отколкото сте желали или изобщо да изчезнат след няколко измивания. И понеже къдринът влиза в контакт с кожата на главата и мирише силно, спрямо него може да имате същите притеснения както спрямо боите за коса.

Къдренето през втория и третия триместър може да не срещне тези проблеми, но ако решите да поемете риска да се къдрите, помислете да опитате първо на кичур или на част от косата си, за да видите дали резултатът ще е какъвто желаете. 

По материали на http://www.femail.com.au
превод от английски: Христина  Янева