Търсене:

 

Начало > Инфо > Бременност > Секс по време на бременност

Секс по време на бременност

За повечето жени и техните партньори бременността внася промени в техния сексуален живот.
Повечето от тези промени са свързани с чувствата на двойките към бременността и свързаните с нея изменения. Бременността може да Ви накара да се чувствате по-женствена и по-желана, но от друга страна тя може да предизвика чувство на тромавост и неатрактивност. Повечето жени имат по-малко сексуално желание през първите 3 и през последните 3 месеца от бременността. В ранната бременност може да страдате от гадене и повръщане, както и напрегнати или болезнени гърди, докато по време на късната бременност големия корем може да се чувствате дискомфортно. По време на втория триместър от бременността, обаче, може да се почувствате изпълнена с енергия и да възстановите интересът си към правенето на любов.

Майката сравнена със съпругата

По време на бременността се променя не само Вашето тяло, но и ново появилите се майчински чувства могат да доведат до комплексни емоционални промени. Внезапно майчинството и сексуалността могат да изглеждат взаимно изключващи се, в резултат, на което може да загубите сексуално желание. Тези чувства обикновено се разрешават от само себе си, след като започнете да изпълнявате ролята на майка. Тревогите относно раждането и многото отговорности, свързани с детето също биха могли да бъдат причинител на стрес по време на бременността, което може да повлияе върху вашия сексуален живот.

Бащата сравнен със съпруга

Много мъже намират променящото се тяло на майката много красиво и желано, докато други имат проблем с адаптацията към промените, съпровождащи бременността. Желанието на таткото за секс може да намалее по време на бременността под влияние на чувствата му към настъпващото бащинство, финансите, брака и разбира се притесненията, свързани с нормалното раждане на бебето.

Взаимни притеснения

Вие и Вашият партньор може да се притеснявате, че сношенията за опасни за Вас или за бебето. В повечето случаи е безопасно да продължите да правите любов по време на бременността – за потвърждаване на това трябва да говорите с Вашият лекар. Двойките са склонни да прекратят сексуалните контакти, ако имате или сте имала течение, когато е болезнено за жената или има признаци за аборт (или преждевременно раждане). Притесненията, че тежестта на партньора Ви отгоре може да нарани бебето или Ви причини дискомфорт, могат да бъдат избегнати като изберете подходяща поза. Друг дискомфорт може да бъде избегнат чрез по плитко проникване на пенисът във вагината. Запомнете, че бебето е достатъчно защитено чрез омекотяващ ефект на амниотичната течност и церквиалната запушалка (тапа).

Някои жени се притесняват да имат оргазъм, защото това може да доведе до контракции на матката. При една нормална бременност не би трябвало да имате такива притеснения. Матката контрахира с т.нар. Braxton-Hick контракции, което е едно съвсем естествено явление по време на бременността.

Използвайте въображението

Вие и вашият партньор може да установите, че с малко въображение и с добро чувство за хумор може да намерите много по-удобни пози за правене на любов. Ако не се чувствате секси по време на късната бременност няколко сексуални приключения биха могли да Ви накарат да се чувствате желана. Оскъдно осветление, горящи свещи и нежна музика могат да помогнат да се почувствате секси и по-малко потисната. Дори ако Вие и партньорът Ви нямате силни сексуални нужди, по време на бременността може да имате повишена нужда от нежно докосване, прегръдки и гушкане. Вие ще искате емоционална близост, а също така и повече време за разговори, споделени чувства и изживяване на бременността заедно с партньора.

По време на тази промяна във Вашият сексуален живот, Вие и Вашият партньор ще се нуждаете от добра комуникативност, разбирателство и търпение за да поддържате чувствата си един към друг.

По материали на www.firstbabymall.com