Търсене:Баба, дядо и внуче
Независимо дали баба (дядо) са наблизо...

Позитивно родителство
Като родители, основната ни роля е да даваме пример...

Играта: развиващ фактор
В нея и чрез нея главно се усвоява обществения опит...

Как да правим сполучливи фотографии на бебетата и децата
Голямо предизвикателство е да се направят добри снимки на толкова подвижни субекти, като децата...


Инфо - кърмене

Има много ползи от кърмене на новороденото вместо използване на адаптирани млека. Дори ако по една или друга причина кърмите бебето за кратък период от време, имунната му система ще извлече полза от майчиното мляко.повече


Хепатит В и кърмене
Въпросът дали кърменето има значителна роля при предаването на хепатит В се задава от много години. И е много важен предвид жизненоважната роля на кърменето и факта, че около 5% от майките в света са хронични носители на вируса на хепатит В (HBV).

101 причини да кърмите детето си
Човешкото мляко е уникално и превъзходно за хранене на бебето; то е също специфично за човешкия вид. Всички възможни заместители значително се различават от него.

Подготовка за кърмене преди раждането на бебето
Няма най-добър начин да се подготвите за кърмене. Зърната на гърдите не могат да загрубеят предварително, нито можете да предвидите дали и какви проблеми ще срещнете с кърменето. Затова най-важното е да се информирате и подготвите добре предварително.

Сравнение между кърмата и адаптираното мляко

Въпроси и отговори за кърменето
Бебетата на кърма не се нуждаят от допълнително количество вода.

Десет стъпки към успешното кърмене
Ако това е първото ви дете или с предното сте срещнали трудности, помнете, че малко предварителна подготовка може да ви доведе до едно добро начало.

Психология на кърменето

Кърмене и имунна защита
Имунните свойства на кърмата могат да бъдат също толкова важни, клкото и хранителните й свойства. Откъде знаем, че кърмата наистина предпазва от болести?

Как се образува млякото?
Производството на мляко не започва като процес на търсене и предлагане. По време на бременността и през първите дни след раждането, образуването на кърма е хормонално регулирано.

Кърмене - ноу-хау
Кърменето може да бъде чудесно преживяване за бебето и майката. Важно е да не се разстройвате ако имате проблеми.

Кърмене след цезарово сечение
Изследвания показват, че успехът в кърменето на жените, родили с цезарово сечение е също толкова голям, колкото и на майките, родили вагинално, стига да имат нужната мотивация.

Кърмене на близнаци

Предно и задно мляко
Предно мляко (обикновено с по-малко съдържание на мазнини) е млякото в началото на храненето; задното мляко е млякото в края на храненето и то е по-богато на мазнини от предното мляко от същото хранене.

Лесно кърмене
Tака нареченото плоско зърно е разположено наравно с ареолата (по-тъмната кръгова област около зърното) вместо да е изпъкнало навън, както при нормалното зърно.

10 съвета за нощно кърмене
През първата година от майчинството ще прекарате много време хранейки бебето през нощта, така че не е лошо да се настроите позитивно. През нощта имате две цели: да си починете вие самите и да отговорите на хранителните и емоционални нужди на кърмачето.

Необходимо ли е изцеждане след всяко кърмене?
Изцеждането на гърдите след кърмене не може да е процедура, която е постоянно необходима. Кърмещата майка, като всеки бозайник, е така съдадена, че производството на мляко да отговаря на нуждите на бебето.

Ръчно изцеждане на кърмата
Цеденето на ръка работи много добре за някои жени. Това е удобно когато:

Хранене от шише с изцедена кърма
Често се случва майките да хранят бебетата си с шише като използват кърма. Тя може да се изцежда на ръка или с помпа: ръчна или електрическа. Кърмата трябва да се събира и съхранява в подходящи условия, за да не се развият бактерии.

Кърмене и жълтеница
Жълтеницата при новородените е често-срещано явление, тъй като ензимът в черния дроб, който разгражда билирубин е относително незрял. Освен това, новородените имат повече червени кръвни клетки от възрастните, и така повече от тях се разпадат за единица време.

Диета на кърмачката при съмнения за алергия на бебето
Използваният от д-р Сиърз вариант е базиран на хранене с най-малко алергенната храна от всяка хранителна група. Може да се наложи да я спазвате две седмици в чист вид, защото толкова време е нужно да бъдат изхвърлени алергените от вашия организъм и този на бебето. Ето вариантът, който помага на майките да постигнат най-бързо и сигурно облекчение за болката на бебетата.

Кърменето - нищо не може да се сравни с него
Кърменето е изкуство и може да отнеме време за да се научи. Ние ви предлагаме информация за да ви помогне и вашето бебе да започне с кърменето

Хранителен режим  на кърмачката
За да осигуряват достатъчно количество кърма, майките се нуждаят допълнителен от 500 калории дневно (освен ако не са с наднормено тегло).  Когато изготвяте ежедневното си меню, би трябвало да прибавите допълнително около 600-1000 калории на ден.

Отслабването и кърмещата майка
Кърменето може да ви помогне да се възстановите по-бързо от раждането. То стимулира хормони, които помагат на матката да се контрахира и да се върне във формата и размерите си от преди бременността.

Основна грижа за гърдите
Поне веднъж дневно измивайте гърдите си. Опитайте се да не слагате сапун на зърната, ако те са разранени. Сапунът може да изсуши зърната и да причини кървене.

Проблеми с гърдите – запушени каналчета, мастит, абсцес и подутини
Ако усещате в гърдата си болезнено място или бучица, причината вероятно е запушено млечно каналче. То може да е малко или пък да обхваща голяма част от гърдата, която се усеща препълнена и не омеква след кърмене. Кожата над тази част може да почервенее.

Проблеми при кърмене
Някои жени кърмят без проблеми, но при много кърмачки е естествено да се появят не големи проблеми в началото, особено ако кърмят за първи път. Добрата новина е, че повечето от тези проблеми могат да бъдат решени с малко помощ и подкрепа.

Кърмаческа стачка
Бебе, което отказва да суче и не е в процес на отбиване, казват е в „кърмаческа стачка”. Кърмаческата стачка е начин на бебето да ви каже, че нещо не е наред. И вероятно ще трябва да проявите малко детективски подход, за да откриете проблема.

Получава ли бебето ми достатъчно мляко?
Кърмещите майки често се питат как да разберат дали бебетата получават достатъчно мляко. Гърдата не е като бутилката и не е възможно да видиш колко унции или милилитра мляко е изпило бебето.

Наистина ли кърмата ви недостига?
На първо място – наистина ли не стига кърмата ви? Често майките си мислят, че кърмата им е намаляла, когато в действителност не е. Ако бебето ви добре наддава само на кърма, това значи, че нямате проблем с количеството кърма.

Има ли запек моето кърмeно бебе?
Количеството мръсни и мокри пелени на кърмачето е много важен показател за неговото здраве. Вариациите на нормата за консистенция (плътност) и честота на изхожданията са много широки.

Кои грешки трябва да отстраним, за да се увеличи количеството кърма?
Една от най-честите причини за недостига на мляко е безболезненият вариант на неправилното слагане на гърда, когато майката, която не дава на бебето шише или залъгалка, кърми го на поискване и е уверена, че бебето е правилно сложено, понеже не усеща неудобство, в действителност го слага неправилно и гърдите не получават достатъчна стимулация. И така независимо от честото кърмене и нощните хранения млякото не достига.

Увеличаване и поддържане на кърмата с помощта на билки
Един от най-лесните за решаване проблеми е липсата на достатъчно мляко. Първо е важно кърменето да става на сигурно и комфортно място, където и майката, и бебето да се отпуснат. Второ, опитайте да включите в менюто си една или повече от тези билки и храни, които са добре познати лактогонни средства и са в състояние да увеличат произведеното количество кърма.

Колко ще наддаде кърменото ми бебе?
Кърмените и хранените с формула бебта имат различни темпове на наддаване. В общи линии, кърмените бебета са по-слаби, което е по-здравословно, особено в дългосрочен план.

Влияние на околната среда върху кърменето
Вашият начин на живот включително и начинът Ви на хранене и други фактори, могат да повлияят на майчиното мляко, а следователно и на бебето. Важно за всички кърмачки, да се грижат за себе си за да могат да осигурят най-добрите грижи за техните бебета.

Влияние на цигарите, алкохола и лекарствата върху кърменето
Пушенето оказва неблагоприятно влияние върху общото здравословно състояние и може да намали количеството кърма, което произвеждате.

Да си мама на двама (или повече)
Едва сте се настанили да кърмите бебето, когато изведнъж чувате „Мамо! Мамо!” от по-голямото си дете, което ви дърпа за ръкава и иска да му обърнете внимание. Какво да направи кърмачката?

Кърмене и фертилност
Докато кърмят денонощно, повечето майки нямат овулация и не им идва менструален цикъл. Това означава, че не могат да забременят, е, поне за известно време.

Съпругът и кърменето
Колкото и странно да ви звучи: вие и вашето бебе не сте единствените, които имат отношение към решението ви да кърмите – тук трябва да включим и вашия съпруг. Когато той се включи, неговото влияние е от много голямо значение.

Кърмене на осиновено бебе
Всъщност целите ви са две: първата е да накарате осиновеното си бебе да суче, а втората е да произвеждате мляко. Важно е да поставите очакванията си на разумно ниво.

Алтернативи за работа на кърмещите майки
Често най-добрите решения на предизвикателството за комбиниране на кърмене и работа са осъществените. Премислете тези алтернативи за прекарване на целия ден далеч от вашето бебе.

Приучаване на бебето да пие от шише
Някои бебета не приемат нищо освен гърдата. Не изпадайте в паника. Това е проблем, който може да бъде разрешен. Не трябва да променяте плановете си за започване на работа. Нито да оставяте бебето гладно докато се примири (това в никакъв случай не е добра идея).

Хапане при кърмене
Бебетата хапят гърдата, която ги храни. Още щом перленобелите млечни зъбчета започнат да дразнят венците (това може да започне още през третия месец), детето естествено се обръща към любимата си залъгалка – мама.

Кърмене навън
Няма нужда да стоите в къщи само защото кърмите. Майките кърмят бебетата си навсякъде и по всяко време, и вие можете да се научите, нали?

Кърмене на бебе над 1 година
Въпреки, че има малко изследвания, правени върху деца, които са кърмени над 2 години, наличната информация посочва, че кърменето продължава да е ценен хранителен източник и предпазва от заболявания докато кърменето продължава.

Отбиване
“В общества, в които на детето се позволява да суче “толкова дълго, колкото то желе”, децата се отбиват естествено на възраст между три и четири-годишна възраст, без борби или емоционални травми. Най-ранната предвидима възраст на самостоятелно отбиване е две години и половина, а най-късната: седем години.”