Търсене:

 

Начало > Инфо > Кърмене > Хранителен режим на кърмачката

Хранителен режим  на кърмачката

След раждането, всички майки се нуждаят от здравословна и питателна храна така, че да бъдат здрави, активни и способни да се грижат за тяхното бебе. Храните,  необходими на майката през периода на кърмене трябва да задоволят нарасналата и нужда от енергия, витамини, минерали и вода.
През първия месец от живота на вашето бебе освен, че ще трябва да приемате достатъчно храна, ще имате нужда и от сън за да се възстановите.  Бъдете търпеливи с вашето тяло и не пренебрегвайте фактa, че вашето бебе не може да остане на заден план. След като прекратите кърменето на бебето, ще имате време да възстановите предишните си килограми.

Храната на кърмачките

За да осигуряват достатъчно количество кърма, майките:

 • Се нуждаят допълнителен от 500 калории дневно (освен ако не са с наднормено тегло).  Когато изготвяте ежедневното си меню, би трябвало да прибавите допълнително около 600-1000 калории на ден. Приеманото общото количество калории при кърмене на едно бебе е около 2300-2500 дневно и 2600-3000 калории за близнаци.
 • Да пият повече (безкофеинови) течности.
 • Да приемат допълнително количество калций.  Нормалният, препоръчителен, всекидневен прием на калций е 700 - 800 мг, но по време на кърмене е необходимо да нарасне до 1,250 мг  – за да си осигурите нужното количество е желателно да изпивате например около литър прясно мляко или да ядете около 600-800 г кисело.
 • Трябва да се уверят, че в приетото от тях количество храна има достатъчно желязо, цинк, магнезий, витамин D, витамин E и фолиева киселина. Цинкът се съдържа в месата, яйцата и зърнените храни. Магнезият - в зърнените храни, фасула и ядките(орехи, лешници, фъстъци). Витамин E - в пшениците зародиши, ядките, слънчогледовите семки. Месото, яйцата, пълнозърнестият хляб, житните и пшенични зародиши са богати и на желязо.
 • Да ядат пет или шест пъти дневно (помалко количество храна) -  препоръчва се прибавянето на две леки закуски през деня, вместо обилно три пъти дневно хранене.
 • За времето през което кърмят, би трябвало да отбягват или минимизират тютюнопушенето, алкохола и кофеина.
 • Преди всеки прием на медикаменти с или без рецепта трябва първо да се консултират с лекаря си.

Идеалният вариант е необходимите ви хранителни вещества да приемате чрез храната си, но ако вие не сте сигурна в това, че вашата диета е хранителна и здравословна, е по-добре да вземате и хранителни добавки към нея. Помнете, че трябва да ядете доброкачествена и здравословна храна.

Ако вие не ядете месо – трябва да се уверите, че приемате достатъчно количествокалории, протеини, витамини, минерали и калций всеки ден. Тези вещества съществуват в точно определени храни и е необходимо да сте много добре осведомени за избора на храна и важността да ядете през деня растителни храни, богати на протеини.

Повечето експерти по кърмене препоръчват кърмещите майки да ядат когато са гладни. Но много от тях могат да бъдат толкова уморени или заети с грижите за бебето, че да забравят или пропускат приема на храна. Планирайте по-чести и със здравословни храни яденета, които включват избор от всички препоръчвани групи на хранителната пирамида.

Количеството кърма

Докато вие кърмите, не би трябвало да увеличите своето тегло, но ако вие слабеете бързо, то това означава, че не ядете достатъчно.  Колкото по-често вие кърмите вашето бебе и то енергично се храни, толкова повече мляко вие ще произвеждате. Избягвайте енергичните упражнения, понеже претоварването ви може да засегне качеството и количеството на кърмата, и ако вие сте много ангажирана през деня и не си почивате, тя ще намалее или спре.
Осигурете си край вас чаша с напитка всеки път, когато кърмите. Водата е най-добрата течност за жена във вашето положение, въпреки че плодовите чайове, сокове, бульони, супи или дори обезмаслено мляко също  са подходящи за вас.  Избягвайте пълномасленото мляко – бихте могли успешно да го замените с обезмаслено.  Избягвайте или ограничете приема на кофеин, който може да обезпокои бебето ви.  В случай, че урината ви потъмнее, желателно е да увеличите приема на течности.

Храни, които би трябвало  да отбягвате

Ако вие или член на вашето семейство нямате хранителни алергии, тогава повечето храни, които консумирате чрез кърмата няма да създадат проблеми на вашето бебе.  В случай, че има във фамилията някой с хранителна алергия, възможно е някои храни да засегнат неблагоприятно вашето  бебе - да предизвикат появата на колики, екзема или хрипове. Кравето мляко е най-честият виновник за появата на алергични реакции, както и цитрусовите плодове, доматите, яйцата, пшеницата и фъстъците. Това трябва да имате предвид, когато консумирате горепосочените храни и е желателно приемът им от вас да става в интервал от четири до шест часа преди времето за кърмене, за да не оказват влияние на вашето мляко. Бихте могли да установите влиянието на приеманите от вас (определени) храни върху бебето, като за целта можете да ги изключите/включите в менюто си за около седмица.

Кърмене и  упражнения

 • Избягвайте силовите упражнения и натоварвания, докато не минат поне шест седмици от рождението на вашето бебе и докато вие не се  уверите, че имате вече достатъчно количество кърма.
 • Преди да започнете упражненията, изцедете млякото от гръдите си, защото енергичните движения могат да предизвикат изтичането му.
 • Избягвайте да използвате услугите на гимнастическите салони поне два месеца след раждането, защото рискът от зараза е по-висок, когато изпълнявате някаква физическа дейност или упражнения.
 • Плуването е препоръчително: чрез него се поддържат в добра форма гръдите и тазовото дъно.
 • Избягвайте натоварването на краката, когато плувате бруст: това може да доведе до напрежение  в областта на таза, който е уязвим през следродилния период.

Лекарства, които могат да бъдат приемани от кърмачката докато е болна

Някой лекарства могат да бъдат приемани от кърмачката, когато е болна, в случай, че преустанови кърменето за няколко дни или седмици. Тя може да изпомпва кърмата си и да я хвърля, за да запази количеството и, докато бебето пие замразена от преди заболяването на майката кърма или адаптирано мляко.

Лекарствата, които никога не трябва да приема майката докато кърми са:

 • Bromocriptine (Parlodel): Лекарство за Паркинсонова болест, то също намаления количеството на майчиното мляко.
 • Повечето химиотерапевтични лекарства срещу рак: понеже те убиват клетки в майчиното тяло, също така могат да навредят на бебето.
 • Ergotamine (за мигрена и главоболие): Предизвиква повръщане, диария и гърчове при новородените.
 • Литий (за лечението на депресия): Чрез кърмата може да попадне в бебето.
 • Methotrexate (за артрит): Може да потисне развитието на бебешката двигателна система.
 • Употребата на наркотични вещества: Някой наркотици, като например кокаин и PCP, могат да опиянят бебето. Други, като например амфетамините, хероина и марихуаната, могат да предизвикат множество различни реакции на бебето, включително раздразнителност, безсъние, треперене и повръщане. Бебетата могат да развият дори зависимост към опиатите.
 • Тютюнопушене: Кърмачките би трябвало да избягват тютюнопушенето. Никотинът може да предизвика повръщане, диария и безпокойство на бебето, както и да доведе до намаляване количеството на кърмата. Активното и пасивното пушене на кърмачката може да доведе до нарастване риска на синдрома на внезапната детска смърт (SIDS) и увеличаване на дихателните и ушни зарази.

Невъзможност за кърмене

В случай, че вие, скоро след раждането трябва да се върнете на работа или искате да преустановите кърменето, би трябвало да се опитате да кърмите вашето бебе поне първите 12 - 16 седмици от неговия живот, по този начин то може да има само полза от защитните свойства на кърмата.  Може би всички знаят, че няма по-добра храна за бебето от майчиното мляко, но понякога кърменето е невъзможен и труден процес за някои майки или е непрактично за други.  Аз не познавам жена, която да се чувства безгрижна и доволна, ако кърменето на нейното бебе е проблем. В тези случаи на невъзможност да се кърми бебето трябва да се храни с адаптирано мляко.

Необходими хранителни вещества, витамини и минерали за кърмачката

 

Кърмене (0 – 6 месеца)

Кърмене (6 – 12 месеца)

Общо количество калории

+ 550 C

 400 C

Протеини

+ 25 g/d

+ 18 g/d

Мазнини

45 g/d

45 g/d

Въглехидрати

 

 

Калций

1000 mg/d

1000 mg/d

Желязо

30 mg/d

30 mg/d

Витамин А (Retinol)

950 IU

950 IU

Витамин А (Beta-carotene)

3800 IU

3800 IU

Витамин В1

+ 0.3 mg/d

+ 0.2 mg/d

Витамин В2

+ 0.3 mg/d

+ 0.2mg/d

Витамин В5

10 mg

10 mg

Витамин В6

2.5 mg/d

2.5 mg/d

Витамин C

80 mg/d

80 mg/d

Фолиева киселина

150 mg/d

150 mg/d

Витамин В12

1.5 mg/d

1.5 mg/d

Витамин D

10 mg

100 mg

Витамин E

15 I.U.

15 I.U.

Магнезий

350 mg

350 mg

Манган

1.0 mg

1.0 mg

Мед

1.0 mg

1.0 mg

Фосфор

125.0 mg

125.0 mg

Цинк

7.5 mg

7.5 mg

По материали на http://www.womenfitness.net