Търсене:

 

Начало > Инфо > Кърмене > Въпроси и отговори за кърменето

Въпроси и отговори за кърменето

Защо трябва да кърмя?


Ето някои от многото причини защо една жена трябва да кърми своето бебе:

  • Майчиното мляко е най-пълноценната храна за новородените. То съдържа точното необходимо количество от мазнини, захар, вода и протеин, които са необходими за растежа и развитието на бебето. Повечето бебета усвояват майчиното мляко по-лесно, отколкото всяко адаптирано.
  • В кърмата има антитела, които защитават новороденото от бактерии и вируси. Кърмените бебета имат по-големи съпротивителни сили и са по-защитени от инфекции и заболявания като: диария, ушни инфекции, алергии и астма. Те боледуват по-рядко.
  • При кърменето се "изгарят" допълнителни калории, което спомага за възстановяване на теглото от преди бременността. То също така помага на матката да се събере до нейния нормален размер и намалява кръвотечението, което жената би могла да има след раждането.
  • Кърменето понижава риска от рак на гърдата и може да понижи риска от рак на яйчниците.
  • Кърменето може да заздрави връзката между майката и бебето. Физическият контакт е важен за бебето и му позволява да се чувства по-сигурно и по-комфортно.

Колко дълго трябва да кърмя?

Най-новите америкаски проучвания показват, че най-добрата храна за бебето до 6 месечна възраст е кърмата.
Времето за кърмене е добре да е минимум 6 месеца, а максимум 1 година. Новородените трябва да се кърмят често, най-малко на всеки 2 часа, тъй като това ще стимулира гърдите на майката да произвеждат обилно количество мляко. Кърмените бебета се хранят по-често отколкото тези, хранени с адаптирани млека. Причината за това е, че кърмата се усвоява много по-лесно от адаптираните млека. Захранването може да започне между 4 и 6 месец. Бебетата на кърма не се нуждаят от допълнително количество вода.

Кога жената не трябва да кърми?

Някои жени мислят, че когато са болни не трябва да кърмят. Изстинката, грипа и диарията не могат да се предават чрез майчиното мляко. Например, ако майката е настинала, кърмата и ще съдържа антитела, които ще защитят бебето от заразяване със същата болест. Някои вируси могат да бъдат предадени чрез майчиното мляко, виросът причиняващ СПИН е един от тях. Жените, които са серопозитивни не би трябвало да кърмят.
Бебета родени със заболявнето galactosemia (т.нар. първична лактозна недостатъчност) не могат да приемат майчиното мляко, защото не могат да преработят лактозата. Бебета с това заболяване трябва да бъдат хранени с адаптирани млека, несъдъргащи лактоза.
Кърмещата майка не би трябвало да пуши и взима наркотици. Понякога се наблюдава реакция на бебето на храна, консумирана от майката (например някои люти храни). Това не оаначава, че бебето е алергично към майчиното мляко. Ако майката спре да консумира храната, влияеща на бебето, проблемът обикновено изчезва от самосебе си.

Безопастно ли е да се приемат лекарства по време на кърменето?

Повечето лекарства не са тествани върху кърмещи жени. Никой не знае как точно определено лекарство ще се отрази на кърмачето. Преди да вземете каквото и да е лекарство, посъветвайте се с Вашия лекар! Може да намалите влиянието на някои лекарства на бебето, кето ги взимате веднага след кърмене или преди детето да заспи. Дори майки, които трябва да приемат лекарства ежедневно, например при епилепсия, диабет или високо кръвно налягане биха могли да кърмят. Предварително се консултирайте с Вашият лекар.

Мога ли кърмя, ако гърдите ми са малки?

Разбира се! Големината на гърдите не е свързана с възможностите им да произвеждат мляко. Големината на гърдите се определя от количеството мастна тъкан, а не от количеството мляко в тях. Повечето жени, със всякакви размери на гърдите могат да осигурят достатъчно мляко за техните бебето.

Може кърменето да ме предпази от забременяване?

Когато една жена кърми, яйчниците и могат да спрат отделянето на яйцеклетки, което прави забременяването по-трудно. Менструалният цикъл също може да спре, но няма гаранции, че жената не може да забременее докато кърми. Единственият начин за да се предпазите от забременяване е да използвате контрацептиви. Повечето противозачатъчни таблетки не са безопастни за кърмачки. Консултирайте се с Вашият лекар, кое е най-доброто за Вас средство за предпазване от забременяване докто кърмите.

Уморително ли е кърменето?

Не съвсем! Кърменето може да бъде удобно без значение къде се намирате, защото не е необходимо да носите с Вас допълнително шишета, вода и адаптирано мляко. Бебето е единственото от което се нуждаете. Ако искате да излезете без бебето, бихте могли предварително да изцедите кърма и да я оставите на някои друг от семейството да го нахрани.

Колко струва една помпа за гърди и от какъв вид помпа се нуждая?

Цените на помпите за гърди варират в много високи граници. Ако няма да бъдете само няколко часа седмично до бебето си може да си закупите ръчна помпа или някоя по-евтина. Ако мислите отново завръщане на работа, по-добре е да инвестирате в качествена електрическа помпа.

Как мога да кърмя на публично място дискретно?

Един от начините, който ще Ви помогне да кърмите дискретно на публично място са специалните дрехи за кърмачки, които осигуряват лесен достъп до гърдите. Препоръчително е да накърмите бебето преди да започне да нервничи, за да заемете удобна поза за кърмене. Пробните на магазините също могат да свършат работа.

Ако реша да кърмя, има ли правилен начин за това?

Има различни техники за кърмене. За да избегнете най-често срещаните проблеми трябва да запомните следното: кърмете често; бебето трябва да е обхванало с устата си зърното и ареолата, не само зърното.

Когато кърмя ще изпитвам ли болка?

Кърменето НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА БОЛИ.
Ако Вашето бебе е поставено правилно на гърдата, не би трябвало да чувствате болка. Устата на бебето трябва да е широко отворена за да може да поеме колкото е възможно повече от ареолата. Това минимизира болезността за майката. Бебето не трябва да суче само от зърното. Ако чувствате болка, то това означава , че бебето е поставено неправилно на гърдата.

 Мога ли да давам биберон докато кърмя?

Биберони (залъгалки и за шишета) не би трябвало да се дават кърмачето - до 4 - 6 седмици след раждането. Бибероните изискват различен начин на сучене от този на кърменето. Бебето ще бъде объркано как да суче от гърдата и как от биберона.

По материали на The National Women's Health Information Center (NWHIC)