Търсене:

 

Начало > Инфо > Кърмене > Съпругът и кърменето

Съпругът и кърменето

Всеки баща се нуждае от подкрепа, кураж, информация, сигурност и средства, които да са му от помощ, за да участва възможно най-пълноценно в новото си семейство. Нашият татко експерт, Армин Брот, автор на книгите “Бъдещият татко: факти, съвети и мнения” и “Новият баща: какво да очакваме през първата година”, ще ви даде съвети за вашето увеличаващо се семейство.

Бащите и отношенията при кърмене

Знаете колко полезно е кърменето, нали? Това, че не струва пари, че никога не свършва, че бебешките пелени не миришат толкова неприятно са основните предимства. Но има още много. Дава на вас и вашето дете една изключителна връзка. Кърмата е перфектното съчетание от хранителни вещества за вашето бебе. При кърмените бебета рискът да развият алергия, да заболеят от чревни или дихателни болести или да страдат от затлъстяване като възрастни, е много по-малък отколкото при изкуствено-хранените. Също така вашият имунитет към някои болести може да се предаде на бебето чрез кърмата. Всички са на мнение, че ако е възможно, трябва да кърмите най-малко една година.

Колкото и странно да ви звучи: вие и вашето бебе не сте единствените, които имат отношение към решението ви да кърмите – тук трябва да включим и вашия съпруг. Когато той се включи, неговото влияние е от много голямо значение. Няколко проучвания доказват, че когато бащата подкрепя кърменето, техните съпруги са много по-заинтересовани, имат по-голям шанс за успех и кърмят по-дълго.

Преди раждането на детето, почти всички бъдещи бащи чувстват, че това е най-добрият начин за хранене на бебето и че техните партньори трябва да го правят възможно най-дълго. Въпреки това, след раждането на детето много бащи си променят мнението. Не че не подкрепят кърменето: те все още мислят, че е най-доброто за всички заинтересувани. Само ако не се чувстваха толкова изоставени...

“Кърменето продължава изключителната връзка между майка и бебе, която е започнала по време на бременността,” казва д-р Памела Джордън – една от малкото, която е правила изследвания на ефекта от кърменето върху мъжете. Като резултат, вашият съпруг може да чувства едно или няколко от следните неща:

  • Страх, че е все по-трудно да създаде и поддържа връзка с детето
  • Чувство на непълноценност, че каквото и да направи, то никога няма да може да се сравни с вашите гърди
  • Някакво чувство на “омраза” към бебето, което е застанало между вас
  • Чувство на облекчение, че най-после отбивате бебето и ще има възможност да навакса
  • Чувство, че понеже вие кърмите, притежавате знанието и умението, които ви правят естествено по-добрия родител (което разбира се означава, че той не е подходящ за същата длъжност)

И така, какво можете да направите? Започнете с разбиране на чувствата му (независимо дали ги изразява или не). Ако кърмите, тогава вие сте на първо място от родителите и имате възможността съпругът ви да се включи и той или да го изключите. “Също както бащата е основната подкрепа при отношението майка-бебе,” казва д-р Джордан, “така и майката е основна подкрепа при отношението баща-бебе... ако подкрепим бащата по време на кърмене, то ще направим бащата щастлив от кърменето, а по този начин ще направим и майката по-щастлива. Кърменето ще бъде по-продължително, а адаптацията на двамата родители като такива ще е по-успешна”.

Армин Брот
По материали на http://sheknows.com
превод от английски: Анелия Донева