Търсене:

 

Начало > Инфо > Кърмене > Кърмене на осиновено бебе

Кърмене на осиновено бебе

Вие ще осиновите дете и искате да го кърмите? Чудесно! Това не само е възможно, но е сравнително лесно и има големи шансове да произвеждате значително големи количества мляко. Въпреки това, процесът е по-различен от този, при който сте носили бебето девет месеца.

Кърмене и кърма

Всъщност целите ви са две: първата е да накарате осиновеното си бебе да суче, а втората е да произвеждате мляко. Важно е да поставите очакванията си на разумно ниво. Тъй като кърменето е по-важно от количеството мляко, много майки са щастливи да кърмят, без да очакват да произвеждат всичкото мляко, от което детето им се нуждае. Много майки търсят особената връзка, особената близост и биологичната привързаност. Една майка, която ще осинови дете казва: “Искам да кърмя! Ако детето ми получава кърма, това ще е чудесно!”

.

Да научим бебето да суче

Въпреки че много хора мислят, че ранното въвеждане на шише може да попречи на кърменето, ранното въвеждане на изкуствени зърна наистина може да попречи. Колкото по-рано след раждането на бебето можете да го сложите на гърдата, толкова по-добре. Въпреки това, бебетата се нуждаят от нещо, което да тече, за да стоят на гърдата и да продължават да сучат, особено ако са свикнали да бъдат хранени с шише или по някакъв друг начин (с чашка, с пръст). И така, какво можете да направите?

  1. Говорете с екипа от болницата, където ще се ражда бебето и споделете с главната сестра и консултанта по кърмене плана си да кърмите. Те трябва да уважат желанието ви и да хранят бебето с чашка или пръст, ако не можете да вземете бебето веднага след неговото раждане. Всъщност все повече и повече са случаите, когато се правят уговорки осиновителката да присъства на раждането и веднага да го поеме и кърми. Колкото по-скоро започнете, толкова по-добре.
  2. Някои биологични майки нямат нищо против да кърмят първите няколко дни. Някои социални работници считат, че това ще доведе до промяна в мнението на биологичната майка. Това е напълно възможно и вие може да не искате да поемете риска. Въпреки това, ако бебето е кърмено в началото, то поема коластра и не се налага даването на изкуствено мляко.
  3. Когато майката няма достатъчно от наличното мляко, правилното поставяне на гърдата е дори по-важно отколкото при нормална ситуация. Правилно поставяне на гърдата означава безболезнено кърмене. Правилното поставяне на гърдата означава, че бебто ще изсуква повече мляко, независимо дали кърмата ви е много или в минимално количество.
  4. Ако е нужно даването на допълнителна храна, това трябва да става така, че да подпомага кърменето и добавката да става по време на кърмене. Бебетата се учат да сучат докато се кърмят, а не ако им се дава мляко от чаша, пръст или шише. Разбира се, като добавка можете да използвате млякото, което сте изцедили предварително. След вашето собствено мляко, най-добро за бебето е кърма от банка.
  5. Ако имате трудности със засукването на бебто, веднага трябва да се обърнете за помощ към болницата.

Произвеждане на кърма

След като сте решили да вземете бебе, свържете се с клиника за кърмене и започнете да се подготвяте да произвеждате кърма. Моля разберете, че е възможно никога да нямате всичката необходима кърма за бебето ви, но също така е възможно и това да се случи. Не трябва да се отчайвате от количеството, което изпомпвате преди раждането на детето, защото никоя помпа не е толкова добра, колкото бебе, което е суче добре и е поставено правилно на гърдата. Причината да изпомпвате мляко преди раждането на детето е да започнете промените в гърдите си, които ще ги накарат да произвеждат мляко, а не да направите резерв, въпреки, че и това е добра идея.

Ако знаете за бебето от рано, например от 6 или 7 месеца, третирането с естроген и прогестерон (като хапче анти-бебе, но без пауза), плюс домперидон ще имитира по някакъв начин бременност и ще ви позволи да произвеждате повече мляко. Набавете си информация за този научен опит от болницата.

  1. Изцеждане. Ако имате възможност, наемете електрическа помпа с два накрайника. Изцеждането на двете гърди  едновременно не само отнема два пъти по-малко време, но така се произвежда повече мляко. Започнете да изцеждате веднага, след като знаете за бебето, независимо, че това може да продължи 4 месеца. Не трябва да изцеждате често и по график. Ако в началото имате възможност да изцеждате два пъти на ден, изцеждайте два пъти. Ако можете да изцеждате веднъж на ден през седмицата и шест пъти на ден през уикендите, това също е добре. Партньорите също могат да помагат със стимулацията на зърната.
  2. Домперидон. Това лекарство може да ви помогне да произвеждате повече мляко. То не е абсолютно необходимо, за да кърмите осиновеното си дете, но помага ако искате да произвеждате повече мляко за по-кратко време. Няма лекарство, което да е 100% сигурно. Ако решите да го вземате, дозата е 20 мг 4 пъти дневно. Прочетете листовката за повече информация. Питайте в болницата. Като използват изцеждане и домперидон, повечето осиновителки успяват да произведат кяпки мляко след две или четири седмици.

И все пак ще произвеждам ли всичкото мляко, което е необходимо за бебето?

Може би, но не разчитайте изцяло на това. Ако не произвеждате цялото необходимо мляко, въпреки това кърмете, за да се насладите вие и вашето бебе на тази особена връзка. При всички случаи малко кърма е по-добре от никаква.

Внимание: ако решите да започнете прием на лекарства (хормони и/или домперидон), вашият личен лекар трябва да знае какво вземате и защо. Значителни странични ефекти са изключително редки, но това не означава, че нищо не може да се случи. Вашият лекар трябва да ви следи и след като бебето е при вас, неговият лекар трябва да знае, че го кърмите и да следи развитието му както на всяко друго бебе.

Д-р Джак Нюман
По материали на http://www.breastfeedingonline.com
превод от английски: Анелия Донева