Търсене:

 

Начало > Инфо > Кърмене > Отслабването и кърмещата майка

Отслабването и кърмещата майка

Много жени са нетърпеливи да си върнат формата от преди забременяването колкото е възможно по-скоро. Но има информация, която всяка майка трябва да знае, преди да започне да отслабва.

Кърменето може да ви помогне да се възстановите по-бързо от раждането. То стимулира хормони, които помагат на матката да се контрахира и да се върне във формата и размерите си от преди бременността. Кърменето също така помага да се предпазите от следродилни кръвоизливи. Кърменето може да ви помогне и да губите от теглото си, без да спазвате диети.

Средната жена има нужда от прием на около 2000 калории, за да запази теглото си, плюс допълнителни 500-800 калории, за да произвежда мляко за бебето си. Запасите от мазнини, натрупани по време на бременността са основният източник на енергия за поддържане на кърменето.

Метаболизмът на всеки човек е различен, което оказва влияние върху това как всеки от нас изгаря калории и излишните мазнини. Някои жени бързо свалят допълнителните килограми, докато други може да ги запазят повече от година. В общи линии тялото ви има нужда от 9 до 12 месеца, за да се върне в състоянието си от преди бременността.

Неправилните диети може да намалят кърмата. Адекватният прием на калории и хранителни вещества е есенциално важен, за да можете да произвеждате необходимото за вашето бебе. В зависимост от това колко тежи бебето ви, ще произвеждате 450-1000 мл кърма ежедневно. За да го постигнете, ще имате нужда от 90-100 допълнителни калории на ден за всеки килограм от теглото на детето. Не ви препоръчваме драстични диети или диети с “помощни вещества”; те може да са вредни за здравето ви и това на бебето. Тези диети може да ограничат определени храни, които съдържат важни вещества или може да са твърде бедни на калории. Свалянето на повече от половин кг на седмица обикновено не е окончателно смъкване на килограми и може да ви завърти на въртележката от смъкване и качване на килограми. В допълнение бързата загуба на тегло може да причини мобилизация на пестицидите, складирани в мастните клетки и да ги пренесе в кърмата. Диетичните напитки и диетичните програми може да са твърде ограничаващи за кърмачката. Винаги се консултирайте с лекаря си, педиатър и фармаколог, преди да ги употребявате.

Кърменето повишава апетита. Това може да ви кара да мислите, че е невъзможно да отслабнете, но спомнете си голямото количество допълнителни калории (500-800 на ден), които се изискват за производството на мляко.

Как да започнете безопасна и разумна диета?

  • Образовайте се за съдържанието на калории в храните, които ядете. Четете етикетите и намерете таблици. Отслабването е игра на числа. Загубата на кг е равна на изразходваните калории минус внесените. Калориите се изразходват от метаболизма ви, производството на кърма, нивото на физическа активност и упражнения.
  • Започнете в продължение на няколко дни да водите дневник за храните, които приемате. Може да откриете, че лесно може да елиминирате някой лош избор или да коригирате някои вредни хранителни навици.
  • Яжте разнообразни храни, като наблягате на плодовете и зеленчуците; нискомаслените млечни продукти, крехки меса, пилешко, риба, пълнозърнести хляб и закуски. Намалете ролята на месата с високо съдържание на мазнини в планирането на менюто. Не прахосвайте калории за храни с високо съдържание на мазнини и захар. Намаляване съдържанието на мазнини в диетата ще има за резултат равномерно сваляне на килограми. В едно изследване на университета в Корнел, 13 жени изяждали колкото искат от 41 нискокалорични храни за закуски и основни хранения. За 11 седмици те свалили средно по 2750гр без глад, непреодолими желания за определени храни или депресия.
  • Опитайте се да включите в дневния си режим упражнения под някаква форма. Упражненията изгарят калории, помагат да облекчите стреса и ще ви помогнат да се харесвате. Това ще повиши шансовете ви за успешно сваляне на килограми.
  • Не разчитайте на изкуствени подсладители, за да намалите излишните калории. Не е доказана безопасността им в периода на кърмене. Вместо това, превъзпитайте вкуса си за сладки неща, като намалявате количеството използвана захар в рецептите. Избирайте зърнени закуски с намалено съдържание на захар. Избирайте мармелади, подсладени с плодов сок. Добавяйте плодове към обикновено кисело мляко, вместо да купувате подсладени плодови млека. Избирайте лакомства, които са по-малко захарни, като кифла с канела и стафиди вместо донат, плодови кексчета вместо кейк и грахам-бисквити вместо сладки с шоколад. Скоро ще започнете да предпочитате по-малко сладките неща.
  • Продължавайте да кърмите по време на тази диета! Всъщност това е идеалното време да започнете план за смъкване на килограми, тъй като лактацията повишава мобилизацията на мастните депа от ханша и бедрата.
  • Помнете, че търпението при свалянето на килограми ще се изплати. Успешното смъкване на килограми става за по-дълъг период от време. В идеалния случай кърмачката трябва да сваля не повече от половин кг на седмица. Вместо да се фокусирате върху желанието си да сте слаба, се концентрирайте върху нуждите на бебето си и на останалите членове на семейството. Като установите здравословни навици за хранене вие ги предавате също и на останалите в семейството ви.
  • За повече информация се консултирайте с диетолог или посетете книжарницата. Има голям брой отлични книги за готвене на леки ястия и здравословно хранене. Местната ви група Weight Watchers също има план за кърмачки и помага да си формирате нови доживотни хранителни навици.

По материали на http://www.nursingmoms.org
превод от английски: Христина  Янева