Търсене:

 

Начало > Инфо > Кърмене > Има ли запек моето кърмeно бебе?

Има ли запек моето кърмeно бебе?

Този материал е съставен от Международната организация Ла Лече Лига. В него се съдържа информация по въпроси, които често възникват при родителите на кърмени деца. Не всичко от това, което е написано тук, ще отговаря напълно за вашия случай. Ла Лече Лига не дава съвети или медицински препоръки. Ла Лече Лига само споделя с вас информация за кърменето. Ако при вас е възникнал сериозен проблем с кърменето, обърнете се направо към местния лидер на Ла Лече Лига. Непременно се съветвайте с лекаря си по всеки медицински въпрос. Лидерите на Ла Лече Лига не са медицински работници.

Бебето ми има запек. Трябва ли да му давам нещо разхлабващо? То е на 3 месеца, а ака само веднъж на 3 дни.

Количеството мръсни и мокри пелени на кърмачето е много важен показател за неговото здраве. Вариациите на нормата за консистенция (плътност) и честота на изхожданията са много широки.

Първите дни от живота

В първите 2-3 дни от живота на бебето е нормално то да намокри само 1-2 пелени на ден. Но с увеличаване количеството майчино мляко значително нараства и броят мокри пелени. В първите дни след раждането аките са тъмни и гъсти и се наричат мекониум. Той се натрупва в организма на бебето още преди раждането. А когато бебето започне да получава кърма, мекониумът се отделя от храносмилателния тракт и след няколко дни изхожданията стават по-меки и значително по-светли. Обичайно аките на кърменото бебе са жълти, жълто-зелени или жълто-кафяви. Счита се за нормално също така, ако понякога са чисто зелени. Миризмата им не трябва да е силна или особено отблъскваща. Консистенцията им може да бъде описана като рядка каша, грахова кремсупа или горчица. Често в аките може да се видят малки частички, приличащи на семенца.

Първите 6 седмици

След първите няколко дни и приблизително до 6-тата седмица повечето бебета изпразват стомахчето си от 2 до 5 пъти дневно. Количеството е с обем приблизително колкото орех. Някои бебета изпразват червата си по-често, други – по-рядко. Ако бебе на възраст под 6 седмици се изхожда по-малко от 2 пъти дневно, това може да е в рамките на нормата при условие, че то пишка достатъчно често и нормално наддава на тегло и разбира се, при условие, че общият обем на изхождането е съществен.
След идването на млякото изцяло кърменото бебе трябва да мокри 6-8 платнени пелени или 5-6  памперса на ден (за 24 часа). За да проверите обема на урината, налейте 2-4 супени лъжици (30-60 мл) вода на сух памперс. Приблизително такъв трябва да се усеща мокрия памперс на бебето. Естествено, по-лесно е да се види, че бебето е мокро, когато то носи платнени пелени. Ако използвате памперси, имайте придвид, че памперсите на различните фирми се усещат по различен начин на тегло. Тези на някои фирми изобщо няма да се усещат мокри, други ще бъдат пълни догоре при еднакво количество влага. За да определите безпогрешно мокър ли е памперса можете да сложите в него късче салфетка.

След шестата седмица

След шестата седмица честотата на изхожданията при кърмачето обикновено намалява. Това става, когато коластрата, която има слабителен ефект, напълно бива заменена от зряло мляко. За дете на тази възраст  е нормално да продължи да цапа пелените повече от 5 пъти дневно, в някои случаи даже след всяко хранене. Също така се счита за нормално изцяло кърменото бебе на възраст над 6 седмици да изпразва стомахчето си само веднъж на няколко дни. Някои абсолютно здрави деца акат всичко на всичко веднъж седмично! Ако детето мокри често пелените, обемът на изхождането трябва да бъде значителен. Докато бебето добре наддава на тегло, напишква достатъчно количество пелени и се държи нормално, не трябва да се притеснявате и не трябва да давате на бебето разхлабващи средства, сок или да оказвате друга “помощ”. Напротив – опитвайки се да предизикате дефекация може сериозно да навредите на бебето.
След 6 седмици бебето може да мокри само 5-6 пелени дневно, но при това положение те трябва да са тежки и много мокри. Съответно на ръста, пикочния мехур на бебето е способен да преработва и задържа по-голям обем течност. За да определите тежестта на мократа пелена на бебе на тази възраст, излейте 8 супени лъжици вода (120 мл) върху суха пелена. Това ще ви помогне да определите тежестта на нормалната мокра пелена при бебе на тази възраст.

След захранването

Когато в менюто на бебето се включи храна или започнете да давате допълнителни течности, може да забележите промяна в режима на пишкане и изхождане. Аките придобиват по-неприятен мирис, променят цвета и консистенцията си. Понякога в памперса може да се намерят цели късчета храна. Това не трябва да предизвиква безпокойство, предвид, че дори варените зеленчуци са трудно смилаеми. След захранването бебето може да започне да страда от запек или разстройство, което трябва да е сигнал за родителите, че току-що въведената храна не е подходяща за стомахчето му.

По материали на http://www.lalecheleague.org
превод от английски: Христина  Янева