Търсене:

 

Начало > Инфо > Кърмене > Кърмене навън

Кърмене навън

Няма нужда да стоите в къщи само защото кърмите. Майките кърмят бебетата си навсякъде и по всяко време, и вие можете да се научите, нали?

Дискретно кърмене

Кърменето в къщи през първите седмици включва много допир между кожата на майката и бебето и “всичко е навън”. Кърменето в магазина, музея или в къщата на свекървата изисква по-различен подход. Наистина няма нищо лошо в оголването на гърдата, за да може бебето да суче, но на много обществени места хората се чувстват по-удобно, ако майката кърми дискретно. Доброто възпитание предполага, че трябва да се съобразявате с чувствата на останалите, но разбира се вашето бебе е на първо място. Когато е гладно или има нужда от успокоение, то се нуждае от гърдата!

Полезни и изпитани съвети за кърмене навсякъде и по всяко време

Ако добре обмислите всичко предварително, кърменето навън ще се превърне в много лесно и естествено нещо. Тук има някои съвети за това какво да носите, как да започнете да кърмите, приучване на бебето към добри “обноски” при кърмене, къде да кърмите, какво да правите ако някой се скара и как вие и околните да се чувствате удобно. Не забравяйте първо да потренирате в къщи!

Какво да носим

 • Обикновени дрехи с достъп до гърдите са ключът към кърменето навън. Носете дрехи, които правят кърменето дискретно.
 • Най-подходящи са дрехи от две части с широки горнища. Можете да повдигнете блузата отдолу така, че бебето да достигне гърдата. Останалия плат ще се спуска около бебето и ще закрива майчината плът.
 • Ако носите риза или блуза, която се закопчава, по-добре е да разкопчаете копчетата отдолу нагоре, отколкото отгоре надолу.
 • Представете си кърменето като скриване на бебето под дрехите си, а не като изваждане на гърдата.
 • Свободно яке или жилетка може да осигури допълнителна защита.
 • Докато кърмите може да покриете рамото си и бебето с леко одеалце или шал.
 • Може да облечете допълнителна тениска или блуза, за да осигурите по-добро прикритие и да защитите тялото си от студено течение. Изрежете дупки в тениската на нивото на гърдите. Когато повдигнете горната блуза, тениската остава на мястото си.
 • Превръзката за носене на бебе е истински благодат за дискретно кърмене. Можете да се разхождате из магазините или да играете с малко дете в парка докато бебето суче зад плата на превръзката.
 • На плажа носете широка тениска, за да кърмите дискретно. Или потърсете специални бански костюми за кърмачки.
 • Ако толкова много искате да носите рокли, потърсете специални модели за кърмещи, със скрити отвори на гърдите. Можете да ги намерите в каталози или в магазини за майки. Или пазарувайте онлайн.
 • Сутиени за кърмачки с чашки, които лесно се разкопчават с една ръка може да улеснят бебето ви да започне да суче, но за да закопчеете сутиена често се изискват две ръце. Може да се наложи да изчакате със закопчаването докато си намерите уединено място – това е причина да избягвате прилепнали или прозрачни дрехи докато сте навън с бебето.
 • Широките дрехи и тези с шарки прикриват потичането на кърма и петната от повърнато.

Как да започне сукането

 • Един от най-добрите начини да не привличате внимание е да следите за знаци, които бебето ви подава, че е гладно и да го нахраните преди да се разпищи от глад. То ще захапе по-лесно и няма да гледате хора, които ви се мръщят докато вие се опитвате да спрете шума.
 • Очаквайте да храните бебето докато пазарувате или на гости у приятели. Не хранете бебето като последен изход, след като всички останали опити да го развличате са пропаднали.
 • Може да заголите гърдата за кратко докато мъникът ви захапва. Това е по-скоро проблем за малки бебета, отколкото за опитни сукалчета. Може да се обърнете с гръб в стаята, докато бебето захапва или за кратко да се преместите в друга стая и после да се върнете, когато всичко е дискретно покрито с одеала и дрехите са подредени. Или може да наметнете одеалце върху гърдата и ръката докато бебето захапва.
 • Може би най-доброто решение е да използвате превръзка за бебе, в която да носите бебето си докато сте навън. Когато бебето ви иска да суче, придърпайте плата върху него докато започне да суче.
 • Ако седите на пейка или стол без подпора за ръцете, използвайте чантата си, сгънат пуловер или палто или нещо друго в скута си, за да повдигнете бебето на нивото на гърдите. Повече ще се наслаждавате на кърменето навън, ако не се прибирате с разранени зърна или схващане на ръцете или гърба, причинени от неправилно поставяне на гърдата.

Да научим бебето на “добри маниери”

Запомнете: бебето играе най-важната роля в прикриването на гърдата докато суче. Докато то суче, наблюдавайте бебето, ако то е от типа, който обича да се надига и да ви се усмихва от време на време. Подгответе си риза, която да наметнете в такива моменти на нежност.
Ако бебето ви обича да дърпа пуловера ви до ключицата, опитайте се да държите свободната бебешка ръка при кърменето навън.
Ако бебето е по-голямо, възпитавайте го на добри маниери, когато сте в къщи. В катеренето върху скута ви може да няма нищо лошо докато сте на дивана във всекидневната, но вероятно това поведение няма да ви се понрави на семейна среща.

Къде да отидем, когато е време за хранене

Тук има някои съвети за различни места:

 • Изберете място за кърмене ако е възможно в страни от пътя, ако разбира се, това има значение за вас.
 • В ресторанта помолете да ви разположат в сепаре, което да е в края отколкото в средата на всички. Ако седите с гръб към ресторанта, това ще ви подсигури допълнително уединение.
 • Ако не искате да кърмите пред всички, които минават, в магазина потърсете места за сядане със скрити местенца или големи растения наоколо. Или изберете удобно място за сядане, където можете да наблюдавате хората докато кърмите.
 • Спрете за кратка закуска и кърмете в ъгъла на ресторанта.
 • Ако магазинът не е много пълен, използвайте съблекалнята.
 • Някои жени считат кърменето в църква за истинско препятствие. Но в много църкви ще сте по-уединени и ще получите по-малко коментари от минаващи хора, отколкото в дамска обществена тоалетна или дори яслите. Яко нахраните бебето преди да се е разплакало, повечето хора няма да знаят какво правите.
 • Много обществени места осигуряват специални кътчета, където майките да кърмят бебетата си. Потърсете ги, използвайте ги и ако имате възможност, напишете бележка с вашата положителна оценка. Но не се чувствайте длъжни да се криете на тези места за кърмене ако например посещавате голям парк. Ще бъде удобно да накърмите бебето си където и да сте.

Какво да правим ако някой недоволства

Много щати са прокарали специални закони, които утвърждават правото на жената да кърми бебето си на обществени места, без да се притесняват, че някой ще ги обвини в “неприлично поведение” или подобни нелепости. Също така за тази цел съществува федерален закон http://www.house.gov/maloney/breast.htm, който се отнася за кърменето на държавна собственост. Докато майките, кърмещи в ресторанти, магазини или около обществени басейни може да предизвикат противоречия с местните власти, никой не е осъден за кърмене на обществено място. Кърменето на обществени места никога не е било незаконно.
За щастие, общественото мнение относно кърменето се променя към положителна страна, тъй като преимуществата на кърменето все повече се популяризират. Понякога в заглавията в пресата се появяват истории на майки, които са помолени да не кърмят в ресторанти и след шумотевицата, която предизвикват, повечето коментари са в защита на кърмещата майка. Частните и обществените места могат да провеждат успешна обществена политика като осигурят помещения, отговарящи на нуждите на семейства с кърмачета.
Хиляди и хиляди майки в Съединените Щати кърмят бебетата си всеки ден в магазина, в парка или на басейн и хората или не забелязват, или не ги интересува, или се усмихват с одобрение. Милиони други майки по света считат за нормално кърменето където и да си. Най-вероятно е никой да не ви притеснява, ако кърмите на обществено място (поне от непознатите, семейството и приятелите са друга тема). Ако някой изрази недоволство, бъдете учтиви, бъдете твърди, но няма нужда да бягате и да се криете, дори няма нужда да се извинявате. Все пак, това е 21 век и вие храните бебето си по технологично най-добрия начин!

Как вие и околните да се чувствате удобно

За някои майки, най-голямата пречка за кърменето навън е техният манталитет: “кърменето на обществени места може да е добре за някой друг, но просто не е за мен.” Може да не се почувствате веднага удобно да кърмите навсякъде и по всяко време, но свиквайте по малко и опитвайте. Веднъж след като сте изпитали свободата да грабнете няколко пелени и да излезете, може да решите, че щом става въпрос за удобство, кърмата е най-добрата “бърза закуска”, хранене, което няма нужда от предварителни приготовления.
Понякога хора, които не са свикнали да са около сучещи бебета, не знаят къде да гледат докато бебето се храни. Можете да помогнете на тези хора като установите контакт с очите докато бебето захапва гърдата. Това ще помогне на наблюдателите да се концентрират върху лицето ви и да избегнат погледите върху гърдата ви, което определено ще ги накара да се чувстват по-удобно. Някакъв положителен коментар за вашето кърмено бебе ще помогне на хората, които са нови в света на бебетата да се почувстват по-спокойни.
Много майки се чувстват по-удобно като кърмят пред непознати отколкото сред приятели или техни роднини. Какво ще направите ако свекър ви напусне стаята докато кърмите? Или съпругът ви не одобрява да кърмите бебето пред приятелите му по софтбол? Всичко зависи от взаимоотношенията, но в повечето случаи за хора, незапознати с кърменето се изисква време да свикнат. Всъщност, хората, които са загрижени за вас и вашето бебе ще се съобразят с вас. Ако се чувствате удобно да кърмите докато гледате телевизия със стари и нови приятели, те също скоро ще свикнат да се чувстват удобно.
Когато за първи път се осмелите да кърмите бебето си на обществено място, вземете си приятел. Кърмеща майка с повече опит ще ви осигури спокойствието, от което се нуждаете. Същото може да направи и съпруг, който ви подкрепя. Усмихвайте се гордо. Правите най-доброто за бебето си.  

По материали на http://www.askdrsears.com
превод от английски: Анелия Донева