Търсене:

 

Начало > Инфо > Кърмене > Как да се справим с детето, което хапе при кърмене

Как да се справим с детето, което хапе при кърмене

Петмесечното ни бебе хапе, докато го кърмя и ме боли. Как мога да го спра?

Бебетата хапят гърдата, която ги храни. Още щом перленобелите млечни зъбчета започнат да дразнят венците (това може да започне още през третия месец), детето естествено се обръща към любимата си залъгалка – мама. А което е още по-притеснително, дразнещото гризване идва точно когато сте започнали да чувствате ефекта от естествените транквилизиращи хормони, които се отделят при кърменето и се чувствате сякаш грубо са ви прекъснали дрямката. Опитайте тези предложения за да намалите хапането:

  • Реагирайте както се чувствате. “Ауу”, изкрещявате, отлепвайки малките челюсти на бебето, за да спасите скъпоценната си нежна плът. След като сте спасили зърното си, наблюдавайте лицето на бебето. Чувствителните бебета ще ревнат от реакцията на майката. Успокойте детето и веднага му дайте да суче отново. Ако отново ви ухапе, постъпете по същия начин. Така бебето ще започне да свързва хапането с нежелана реакция и ще спре да хапе.
  • Прекратете храненето. Ако бебето ви хапе и вие прекъсвате преждевременно храненето, то ще започне да свързва хапането с край на кърменето, което ще действа като спирачка пред хапането.
  • Привлечете бебето плътно до вас. Вместо да изпищите, както интуитивно е първата ви реакция, в момента, в който усетите, че детето захапва, го притиснете плътно до гърдите си и то автоматично ще спре, за да може да отвори устата си и да освободи нослето, така че да може да диша. Не се опитвайте да освободите зърното си от стиснатите челюсти на бебето. То само ще отхлаби захапката, като усети, че не може едновременно да диша и да хапе. След неколкократно повторение на този трик да притискате бебето до себе си, когато хапе, то ще установи, че хапането предизвиква този неприятен ефект и ще спре да хапе. Помнете – вашата цел е да го обезкуражите, а не да го плашите.
  • Предпазният пръст. След като разберете, че бебето е навлязло във фазата на хапането, дръжте единия си пръст в ъгълчето на устата му, готови да нарушите вакуума, когато усетите, че се опитва да захапе.
  • Опитайте техниката “отдръпване и слагане да лежи”. Ако бебето ви ухапе, веднага го махнете от гърдата и го сложете да легне, не като наказание, но с достатъчно твърдост, за да свърже хапането със слагането да лежи.
  • Предложете алтерантиви. Никненето на зъбките предизвиква силно желание за дъвкане и всичко, което влезе в устата на бебето, се счита за законна дъвкателна плячка. Дръжте във фризера някоя чесалка за зъбки, замразен банан или просто парче плат, което да му дадете да дъвче преди и след края на кърменето. Ако знаете от опит, че бебето хапе в края на кърменето, оставете го да завърши кърменето смучейки пръста ви или някакъв студен заместител.

Тези техники ще научат бебето на добри маниери по време на кърмене и ще спасят зърната ви.

По материали на http://www.askdrsears.com
превод от английски: Христина  Янева