Търсене:

 

Начало > Инфо > Кърмене > Предно и задно мляко

Предно и задно мляко

Предно мляко (обикновено с по-малко съдържание на мазнини) е млякото в началото на храненето; задното мляко е млякото в края на храненето и то е по-богато на мазнини от предното мляко от същото хранене. Не съществува рязка граница между задното и предно мляко – промяната е много плавна. Изследване на групата на Питър Хартман ни показва, че съдържанието на мазнини в млякото зависи най-вече от това колко са пълни гърдите: колкото по-малко мляко има в тях, толкова то е по-богато на мазнини. Всъщност женските гърди произвеждат само един вид мазно мляко, което ние наричаме задно. Докато млякото се произвежда, мастните капчици се прилепят една за друга и към стените на алвеолите (където се произвежда млякото). Между храненията млякото се събира в гърдите и постепенно се придвижва към зърната като оставя мазнините “залепнали” назад в млечните каналчета. Колкото по-големи са интервалите между храненията, толкова по-малко съдържание на мазнини в предното мляко в началото на храненето.

След като се стартира рефлекса на потичане на млякото (чрез сукането на бебето или чрез изпомпване), млякото се стича по каналчетата докато достигне до бебето. По време на стичането производството не е по-бързо, само притокът е по-бърз. По време на едно хранене има няколко стичания, въпреки, че майката усеща само първото.

Когато гърдата започва да се изпразва, мастните капчици започват да се отлепят и придвижват по каналчетата (рефлекса на стичане подпомага този процес). Колкото по-напредва храненето, толкова повече съдържание на мазнини, тъй като мастните капчици изтласкват навън. Крайният резултат е, че с напредване на яденето, съдържанието мазнини се увеличава.

Гърдите ви не решават в някакъв определен момент да произвеждат задно мляко, вместо предно. Вместо това си представете началото на кърменето като пускане на кран с топла вода.
Първата вода, която изтича от крана не е гореща, а студена. Докато водата тече, тя става все по-топла и по-топла; това става и със съдържанието на мазнини в гърдите на майката – то се увеличава към края на храненето. 
  

Тъй като съдържанието на мазнини е пряко свързано с това колко са пълни гърдите, в зависимост от начина на кърмене е възможно в началото на някое хранене, съдържанието на мазнини да е по-високо отколкото в края на друго ядене.

А сега отново помислете за кранчето за топла вода. Ако за дълъг период не сте използвали кранчето за топла вода, то вие преминавате през процеса “студено-топло” още веднъж; но ако пуснете водата сравнително скоро след използването на крана, то тя е или топла, или направо гореща, в зависимост преди колко време е ползвано кранчето за топла вода.
Така е и с майчиното мляко – колкото по-голям е интервалът между храненията, толкова по-малко съдържание на мазнини в началото на следващото хранене. Ако храненията са с малки интервали, започвате храненето с мляко с по-голямо съдържание на мазнини.  

В процеса на хранене, съдържанието на мазнини се увеличава, количеството мляко и притокът намаляват, а производството се ускорява.
Тъй като всяко бебе се различава по това колко време му отнема да изсуче по-мазното мляко в края, никога не сменяйте гърдата докато то все още суче активно. 

По материали на http://www.kellymom.com
превод от английски: Анелия Донева