Търсене:

 

Начало > Инфо > Кърмене > Наистина ли кърмата ви недостига?

Наистина ли кърмата ви недостига?

На първо място – наистина ли не стига кърмата ви? Често майките си мислят, че кърмата им е намаляла, когато в действителност не е. Ако бебето ви добре наддава само на кърма, това значи, че нямате проблем с количеството кърма.

Важно е да се отбележи, че това как усещате гърдите си, поведението на бебето, честотата на кърменията, усещането на рефлекса за потичане на млякото или количеството, което успявате да изцедите с помпата не са достоверни начини да определите дали имате достатъчно мляко за вашето бебе.

А какво да се прави, ако не сте сигурни как наддава бебето в момента (може би не е било мерено скоро)? Ако бебето има адекватно количество мокри и нацапани памперси (бел.прев. – 4-5 солидно мокри памперса за 24ч), тогава следните неща НЕ означават, че нямате достатъчно мляко:

 • Бебето суче често. Кърмата се усвоява бързо (обикновено за 1.5-2 часа), така че кърмените бебета имат нужда от по-често хранене в сравнение с изкуствено хранените. Много бебета изпитват силна необходимост да сучат. Също така бебетата често имат нужда от продължителен контакт с мама, за да се чувстват сигурни. Всички тези неща са нормални и не можете да разглезите бебето, като откликвате на нуждите му.
 • Бебето внезапно увеличава честотата и/ли продължителността на сучене. Това най-често е скок в растежа. Бебето суче повече (това обикновено трае няколко дни до седмица), като така увеличава произвежданото мляко. Не предлагайте на бебето добавка, когато се случи нещо подобно – добавката ще ивформира тялото ви, че бебето няма нужда от допълнително мляко и съответно кърмата ви ще намалее.
 • Бебето суче по-често и е плачливо вечер.
 • Бебето не суче толкова продължително като преди. С порастването си бебетата се научават да сучат добре и много по-успешно изпразват гърдата.
 • Бебето ви е плачливо. Много бебета имат ревлив период през деня – често вечер. Някои бебета са ревливи през повечето време. Това може да се дължи на много причини и понякога преминава преди да сте открили какво го причинява.
 • Бебето ви поглъща шише с формула или изцедена кърма след кърмене. Много бебета с удоволствие приемат шишето дори след пълно хранене на гърдата. Естествено, ако редовно давате добавка след кърмене, млякото ви ще намалее.
 • Гърдите ви вече не текат или текат съвсем малко, или спират да текат. Спонтанното изтичане на мляко няма нищо общо с количеството кърма. Често изтичането спира, когато гърдите ви се нагодят към нуждите на бебето.
 • Гърдите ви внезапно се усещат меки. Това също се случва обикновено когато количеството произведено мляко се нагоди към нуждите на бебето.
 • Никога не усещате спускането на млякото или усещането не е толкова силно като преди. Някои жени никога не го усещат. Това няма нищо общо с количеството кърма.
 • Когато изцеждате, количеството е съвсем малко или не успявате да изцедите нищо. Количеството изцедено мляко не е точна мярка за това колко кърма имате. Бебе, което суче добре, изцежда гърдата много по-добре от всяка помпа. Освен това изцеждането е умение (различно от кърменето) и зависи много от вида на помпата. Някои жени с изобилна кърма не могат да изцедят нищо с помпа. В допълнение, съвсем обичайно и нормално е количеството изцедено мляко да намалява с течение на времето.

С кого да се свържете, ако подозирате, че кърмата ви не стига

Ако сте притеснена, че нямате достатъчно мляко, от голяма помощ ще е да се свържете с лидер на Ла Лече Лига или с консултант по кърмене. Ако бебето ви не наддава или губи от теглото си, трябва да поддържате постоянна връзка с лекаря си, тъй като е възможно причината да е някакъв медицински проблем. Може да е необходимо по медицински причини да давате добавка на бебе, което губи от теглото си, докато се увеличи кърмата ви. Ако има медицински причини за даване на добавка, най-добре е да давате собственото си изцедено мляко.

Потенциалните причини за недостиг на кърмата са:

 • Даване на добавки. Кърменето се базира на принципа на търсене и предлагане. Мляко се образува, когато бебето суче и количеството, което изсуква, показва на тялото ви колко е необходимо. Всяко шише (с формула, сок или вода), което бебето ви изпива, означава, че тялото ви получава сигнал да произведе по-малко мляко.
 • Объркване на зърното. Пиенето от шише изисква друг вид сучене, различно от това на гърдата и за бебето е по-лесно да изсуче млякото от шишето. В резултат на това даването на шише може или да обърка бебето и да причини проблем с правилното сучене на гърдата, или да му създаде предпочитание към постоянното и по-бързо изтичане на мляко от шишето.
 • Биберон – залъгалка. Залъгалките също могат да предизвикат объркване на зърното. Освено това могат значително да намалят времето, което бебето прекарва на гърдата , което може да резултира в намаляване на кърмата.
 • Протекторите за зърна могат да доведат до объркване на зърното. Също така може да намалят стимулацията на гърдата и да попречат на слизането на млякото, което става пречка за цикъла търсене – предлагане.
 • Режимът на хранене нарушава принципа търсене – предлагане и може да доведе до недостиг на кърма, като понякога това става не веднага, а след няколко месеца. Кърмете бебето винаги, когато е гладно.
 • Сънливо бебе. Първите няколко седмици някои бебета са много сънливи и сучат нередовно и кратко. Докато бебето се окопити и започне да суче редовно, го кърмете най-малко на всеки 2 часа през деня и на 4 часа нощем, за да си осигурите достатъчно кърма.
 • Ограничаване времето на гърдата. Да прекратите храненето преди бебето само да е спряло може да наруши цикъла търсене – предлагане. Освен това съдържанието на мазнини се увеличава към края на храненето, което помага на бебето да наддава и да издържа по-дълго време между храненията.
 • Предлагане само на едната гърда. Това не е проблем, ако продукцията на кърма е вече установена и бебето наддава добре. Но ако се опитвате да увеличите количеството кърма, оставете бебето да изсуче едната гърда и предложете другата.
 • Здравословни или анатомични проблеми при бебето може да попречат на доброто изпразване на гърдата и оттам да намалят производството на мляко.

Как да увеличите количеството кърма

Производството на мляко се подчинява на принципа търсене и предлагане. Ако трябва да увеличите количеството кърма е важно да разбирате как се произвежда млякото – това ще ви помогне да вземете правилните мерки за увеличаване на продукцията.
Ключът към ускоряване производството на мляко и
увеличаване на количеството е отстраняване на повече мляко от гърдата, и то често, така че в гърдата да се натрупва по-малко мляко между храненията. А сега към нещата, които ще помогнат да увеличите количеството кърма:

 • Уверете се, че бебето суче ефективно. Това е тази част с “отстраняване на повече мляко от гърдата” за увеличаване на количеството. Ако млякото не бъде ефективно отстранено от гърдата, производството намалява. Ако поставянето на гърда и захващането на бебето не са правилни, тогава вероятно бебето не може да изсуква ефективно млякото. Сънливото бебе, употребата на протектори за зърна или различни здравословни или анатомични проблеми при бебето може да нарушават способността му ефективно да изсуква млякото. За бебе, което не суче ефективно, опитът да изпразни гърдата е все едно да опитва да изпразни басейн, като смуче през сламка – това може да трае безкрайно. Неефективното сучене може да доведе до това бебето да не получава достатъчно мляко или да го кара да суче постоянно, за да получи необходимото количество. Ако бебето не суче добре, тогава е важно майката да изцежда млякото след или между храненията, за да поддържа количеството мляко, докато се разрешат проблемите с кърменето.
 • Кърмете често и докогато бебето суче активно. Запомнете – целта ви е да отстраните колкото е възможно повече мляко от гърдите, и то често. Ако бебето има проблем с наддаването, поставете си за цел да кърмите на всеки 1.5-2 часа през деня и поне на 3 часа през нощта.
 • Земете си ваканция за кърмене. Вземете бебето с вас в леглото за 2-3 дена и не правете нищо друго освен кърмене (често) и почивка (е, може и да хапвате!).
 • Предлагайте и двете гърди на всяко хранене. Оставете бебето само да свърши с едната страна и предложете другата.
 • Редувайте гърдите. Сменяйте гърдите 3 или повече пъти на всяко хранене, всеки път, когато бебето заспи, започне да суче само за успокоение или загуби интерес. Използвайте всяка гърда поне два пъти на хранене. Опитайте компресия на гърдата, за да накарате бебето да суче по-дълго. Това може да е особено ефикасно за сънливи или разсейващи се бебета.
 • Избягвайте залъгалки и шишета. Цялото сучене на бебето трябва да е на гърдата. Ако временно се налага по медицински причини бебето да получава добавка, тя може да бъде давана с лъжичка, чашка или капкомер.
 • Давайте на бебето само кърма. Избягвайте всички твърди храни, вода и адаптирано мляко, ако бебето е под 6-месечна възраст и обмислете намаляване на количеството твърда храна, ако бебето е по-голямо. Ако използвате повече от 100мл добавка адаптирано мляко на ден, постепенно я намалете, за да предизвикате гърдите си да произвеждат повече мляко.
 • Грижете се и за мама. Почивайте. Спете, когато бебето спи. Релаксирайте. Пийте течности само колкото ви се пие (не пийте насила – допълнителното количество вода не увеличава кърмата) и се хранете здравословно и балансирано).
 • Изцеждайте. Добавянето на изцеждане след или между кърменията може да е много ефикасно – изцеждането е особено важно, когато бебето не суче ефективно или достатъчно често и при всички случаи ще ускори нещата. Целта на изцеждането е да се отстрани повече мляко от гърдите и/ли да увеличи честотата на изпразване. Когато се изцеждате за увеличаване на млякото, продължавайте да изцеждате с помпата 2 – 5 минути след последната капка мляко, за да сте сигурни, че помпата е изцедила оптимално количество мляко от гърдата. При всички случаи добавянето на допълнително изцеждане (увеличаване честотата, макар и без пълно изпразване на гърдите) е от полза.
 • Помислете за употребата на лактогонно средство. Лактогонно средство е всяка субстанция (билка или лекарство), която увеличава кърмата.  

По материали на http://www.kellymom.com
превод от английски: Христина  Янева