Търсене:

 

Начало > Инфо > Кърмене > Лесно кърмене

Лесно кърмене

Кърменето е уникално преживяване за всяка жена и нейното бебе, и тя трябва да намери своя собствен своя начин за ежедневно кърмене, своята най-добра организация, както и най-добрата поза за бебето за да постигне максимални резултати. Днес много майки се връщат на работа след раждането на техните бебета, като организацията, която са изградили за кърмене в дома, трябва да се промени. Много жени продължават да кърмят успешно с помощта на помпа за гърди. Независимо то това дали ще решите да останете вкъщи и да се грижите за Вашето бебе или ще предпочетете да се върнете на работа, тук ще намерите някои съвети, които биха Ви помогнали да направите кърменето по-лесно и по-безопасно за Вас и Вашето бебе.

Преди раждане

Вид на зърното

Още преди раждането е добре да научите какъв тип са Вашите зърна.
Tака нареченото плоско зърно е разположено наравно с ареолата (по-тъмната кръгова област около зърното) вместо да е изпъкнало навън, както при нормалното зърно. Обърнатото зърно изглежда така, като че ли е навътре в ареолата. При плоското и обърнатото зърно намирането на подходяща поза за кърмене е по-трудно, защото на бебето му е трудно ги поеме в устата си. Едно от решенията е да носите специални “чашки” за гърди (пластмасова обвивка, която се поставя около гърдата) в сутиена за да навлажни областта около зърното, което му помага да се се издаде напред, за по-лесно захапване от бебето. Може да носите “чашката” докато кърмите, за да помогнете на бебето да поеме зърното в устата си.

Нормално, плоско и обърнато зърно

 Лекарства

Още преди раждане на бебето, трябва да знаете как лекарствата, които приемате или можете да започнете да приемате след раждането, ще окажат въздействие върху бебето чрез майчиното мляко. Говорете с Вашият лекар за безопасността на бебето и за възможна алтернатива на лечение, което не би му навредило. Ако се разболеете, докато кърмите и трябва да приемате лекарства, задължително уведомете лекаря си, че кърмите. Възможно е временно да изпомпвате и изхвърляте мляко, докато приемате лекарства. През този период от време може да използвате предварително съхранена кърма или адаптирани млека, за да храните бебето, но ще поддържате отделянето на кърма на ниво достатъчно, за да посрещне нуждите на бебето, когато лечението завърши.

Семейна подкрепа

Бащите, а също така и останалите членове на семейството могат да бъдат включени в процеса на кърменето. Кърменето е нещо повече от начин да нахраните бебето, то се превръща в начин на живот. Тъй като никой друг, освен майката на бебето, не можа да му осигури кърма, би било полезно за тях, ако бащата или друг член на семейството окуражава тази здравословна връзка. Бащите или други членове на семейството играят важна роля в процеса на кърменето, чрез тяхната подкрепа и чувствителност. Те могат да окуражат кърменето, когато майката се чувства уморена или обезкуражена. Те могат да покажат тяхната любов, одобрение, разбиране за ролята на майката и времето, което отделя за кърмене. Те биха могли да бъдат добри слушатели и да проявят разбиране към необходимостта от кърмене на бебето в къщи или някъде на път. Цялата тази подкрепа помага на майката да се чувства по-добре и да се гордее, че дава на бебето си най-доброто. Освен това много хора чувстват топлина, любов и релаксират просто като седнат до майката, докато кърми. Бащите или другите членове на семейството могат да помогнат, когато майката отделя бебето от гърдата и му предложат бутилка, купичка или играчка.

Изпомпване

Без значение каква е Вашата професия, ако се върнете на работа след раждане на бебето, възможно е да отделяте малко време за да изпомпвате кърмата. Бихте могли да обясните на Вашият работодател, защо кърменето е важно, защо е необходимо изпомпване на млякото и как планирате да впишете изпомпването на млякото в работния си ден. Изпомпването на мляко, когато сте далеч от бебето по същото разписание, по което то е се е хранило преди да се върнете на работа Ви подсигурява, че Вие ще задържите отделянето на мляко на ниво, достатъчно да посрещне нуждите на бебето. Ако предпочитате да останете в къщи и да се грижите за бебето, една ефективна помпа също ще Ви бъде от полза. Вие може да я използвате, когато гърдите са препълнени, особено когато млякото идва за първи път или се налага да бъдете далече от бебето за по-дълго време (например вечер, прекарана навън с партньора). Ако трябва временно да приемате лекарства, които могат да навредят на бебето можете да изпомпвате и изхвърляте млякото през този период.

  • Подготовка за изпомпване на млякото, преди да се върнете на работа.Уведомете Вашия работодател, че кърмите и му обяснете, че когато сте далеч от бебето ще се нуждаете от почивки по време на работния ден за да изпомпвате кърмата, която ще давате на бебето по-късно. Попитайте го дали ще можете да изпомпвате кърмата, когато сте на работа и му обяснете, че за целта Ви е нужно тихо, чисто и спокойно кътче. Също така не забравяте, че трябва да съхранявате на студено изпомпената кърма. Дискутирайте как планирате да впишете изпомпването във Вашия работен ден. Можете да предложите на работодателя различно работно време, като на пример да идвате малко по-рано или да си тръгнете малко по-късно, за да компенсирате всяка загуба на работно време, ако това се превърне в проблем. Ако работите близо до дома си, може би ще имате възможност да кърмите бебето, вместо да изпомпвате кърмата. Дискутирайте с Вашият работодател ползите от кърменето и особено факта, че кърмещите майки отсъстват по-рядко от работа. Според законодателството кърмачката има право на почивки за кърмене през работния ден.
  • Някои майки започват да изпомпват и съхраняват млякото преди времето, когато ще се върнат на работа, за да осигурят мляко за първата седмица, когато ще са далеч от бебето. Броят изпомпвания на млякото зависи от времето, през което сте отделени от бебето. Обикновено не е нужно да превишавате повече от три часа без изпомпване на мляко от гърдите. Ако бебето Ви е много малко и се храни често, може би ще трябва да изпомпвате млякото първоначално по-често, така че гърдите Ви да не стават болезнени или да изпускат мляко.
  • Изцеждането на млякото чрез изпомпване е умение, което се научава и има както физически, така и психологически аспект.Изпомпването отнема почти същото време, както кърменето, освен ако не използвате мощна автоматична помпа. Рефлексът на слизане на млякото е важен по време на изпомпването, за да може да изцедите достатъчно количество мляко. Ако имате проблем със слизане на млякото, в началото на изпомпването може би ще Ви помогне снимка на бебето в близък план. Бихте могли да изпробвате други стимулатори на този рефлекс, като поставяне на топъл влажен компрес на гърдите, нежно масажиране на гърдите или просто да поседите известно време, релаксирайки. Опитайте да се избавите от стресиращи мисли. Използвайте комфортно кресло или възглавници. Веднъж започнали да изпомпвате млякото, мислете за бебето си.
  • Най-добре е да измиете ръцете си, преди изпомпване на млякото, както и да се уверите, че масата или мястото, където изпомпвате също е чисто. Всеки път, след като привършите с изпомпването е най-добре да измиете помпата със сапун и вода и да оставите да изсъхне на въздух. Това ще попречи на бактериите да попаднат в изцеденото мляко.

Съхраняване на млякото

Важно е да сте запозната с основните правила за правилно съхраняване на кърмата, така, че винаги да давате на бебето прясно мляко. Всеки съд, използван за съхранение на мляко трябва да бъде чист и стерилен. Винаги оставяйте около 2,5 см от върха на съда, тъй като замразеното мляко се разширява. Надписването на съда за съхранение на млякото след изпомпване ще Ви бъде от полза. Винаги използвате първо млякото с най-стара дата на изпомпване. Коластрата или първото изцедено мляко (в първите няколко дни след раждането) може да бъде съхранявано на стайна температура до 12 часа. Кърмата, която идва след 6 ден от раждането може да бъде съхранявана по един от следните начини:

На стайна температура:

  • При 15,5 градуса C – за срок от 24 часа
  • При 18,8 – 22,2 градуса C – за 10 часа
  • При 26 градуса – за срок от 4 до 6 часа

В хладилник:

  • При 0 – 4 градуса C – до 8 дни

Във фризер:

  • В камерата на хладилник:до 2 седмици. В отделна камера на хладилника – 3 - 4 месеца. Във фризер с дълбоко замразяване – 6 – 12 месеца.

*Желателно е да се замразяват малки количества мляко (в отделни торбички или шишета) – приблизително равни на количеството за едно хранене на бебето.

Бутилки и контейнери

Може да съхранявате изцеденото мляко в бутилките, които се завиват на помпата за изцеждане на кърмата. След изпомпването, просто отвийте помпата, сложете капачето на бутилката, надпишете я и я приберете в хладилника.
В научните среди няма единно мнение как е по-добре да се съхранява изцедената кърма – в стъклен или пластмасов съд. Въпреки това шишетата или контейнерите от стъкло са най-добри за замразяване на изцеденото мляко, защото предлагат най-добра защита от замърсяване. Вторият избор е прозрачна твърда пластмаса и последният е контейнер от непрозрачна твърда пластмаса. Не затягайте до края капачките, докато млякото не замръзне напълно.

Размразяване и използване на млякото

Нормално е съхранената кърма да се раздели в контейнера на две части, едната изглежда като крем, а другата да е по-светло оцветено мляко. Цветовете на човешкото мляко варират, то може да бъде синкаво, жълтеникаво или кафеникаво. Просто нежно разклатете млякото за да смесите двете части. Размразяването и затоплянето на кърмата не отнема много време. Никога не поставяйте бутилка или контейнер с кърма в микровълнова печка. Млякото не се загрява равномерно в микровълнова печка и Вие няма да имате контрол над температурата на млякото и може да изгорите бебето. Всичко, което трябва да направите е да поставите бутилката или контейнерът със замразеното мляко първо под студена и след това под топла вода за няколко минути. Ако не разполагате с течаща, гореща вода бихте могли да затоплите вода в домакински съд на печката. Дръпнете съда от огъня и поставете контейнера в топлата вода. Никога не загрявайте контейнера директно на котлона. Разклатете млякото, след това го тествайте на китката си, за да се уверите, че е достатъчно добре затоплено. Веднъж размразена кърмата може да бъде охлаждана, но не и замразявана отново.

Дрехи за кърмачката

Бихте могли да използвате специално пригодени за този период от живота Ви дрехи (с повече отвори за да можете свободно и спокойно да имате достъп до гърдите) или свободни, меки дрехи. Желателно е да ползвате и специално предназначени за кърмачки сутиени, които не притискат гърдите (те имат свалящи се чашки и са подсилени за поддържане на гърдите). В случай, че има изтичане на кърма бихте могли да използвате подложки за еднократна или продължителна употреба.

По материяли на The National Women's Health Information Center (NWHIC)