Търсене:

 

Начало > Инфо > Кърмене > Подготовка за кърмене преди раждането на бебето

Подготовка за кърмене преди раждането на бебето

Няма най-добър начин да се подготвите за кърмене. Зърната на гърдите не могат да загрубеят предварително, нито можете да предвидите дали и какви проблеми ще срещнете с кърменето. Затова най-важното е да се информирате и подготвите добре предварително. Това може да стане по различни начини:

 • Намерете педиатър, който подкрепя кърменето  (бел.прев. – всички педиатри принципно са за кърменето, но изключително малко от тях могат да дадат адекватен съвет при проблемите,които среща кърмещата майка – затова се погрижете да имате координатите на такъв лекар, дори да не го ползвате или да се обръщате към него само при конкретен проблем)
 • Говорете с доктора, който следи бременността ви за вашето желание да кърмите. Опитайте се да намерите болница,която ви позволява бебето да е при вас денонощно и в която има консултант по кърмене (бел.прев. – тъй като в България такива все още няма, питайте за отзиви други мами – дали някой в конкретната болница им е помогнал при кърменето и им е дал добри съвети). В плана си за раждането включете и вашето желание да закърмите бебето непосредствено след раждането (бел.прев. – не е позволено и няма условия за това в българските болници, освен в частните клиники).
 • Нека лекарят прегледа гърдите ви преди раждането. Необходимо е лекарят да прегледа гърдите и зърната ви преди раждането. Ако имате плоски или хлътнали зърна, попитайте доктора или специалист по кърмене за информация и ръководство какво да правите.
 • Подгответе гърдите си. Избягвайте да миете ареолата и зърната със сапун или душгел, които ще изсушат кожата. Обикновено изплакване с вода е всичко, от което имате нужда. Ако имате суха кожа и чувствате зърната си сухи и сърбящи, през третия триместър на бременността можете да ги мажете леко със 100% модифициран ланолин, за да ги овлажните и да ги запазите меки (“Лансинох за кърмещата майка” е добър избор.Той е най-чистият ланолин, който се предлага и е одобрен от La Leche League. Бел.прев – Намира се и в българските аптеки).
 • Образовайте се. Четете книги, листовки, статии по списания (и в интернет) и говорете с други кърмещи майки.
 • Помолете за подкрепа членовете на семейството и приятелите. Осигурете си подкрепата им преди раждането на бебето. Организирайте ги да ви помагат с домакинството, така че да можете да посветите времето и енергията си да се грижите за вашето новородено бебе.
 • Поглезете се! Поглезете се с фризьор, маникюр, козметик или каквото друго ви кара да се чувствате добре. Поръчайте си няколко сутиена за кърмене, подложки за попиване на млякото и риза за кърмене. Купете си няколко комплекта удобни пижами с копчета отпред или в по-голям размер, понеже ще прекарвате по-голямата част от времето си облечена в тях през първите дни.
 • Пригответе си списък с места, където можете да намерите информация за кърмене. Добре е да знаете предварително къде да се обърнете в случай на проблем. Подгответе си списък с телефонни номера (например на хора, подкрепящи кърменето; на организации, консултанти по кърмене, водещи курсове за бременни, лекари, акушерки) докато сте още бременна, така че да избегнете трескаво търсене на помощ след раждането на бебето.

Кога да не кърмим

Има изключително малко ситуации, в които е препоръчително майката да не кърми бебето си, макар че – ако майката има сериозен здравословен проблем или е зависима от наркотици – кърменето може да бъде противопоказно. Ако имате съмнения относно здравето си и дали е препоръчително да кърмите при това положение, консултирайте се с лекаря си или с консултант по кърмене, който може да отговори на специфични въпроси относно дали е редно да се кърми при специални индивидуални обстоятелства.

Подготовка за кърмене по време на рискова бременност

Майките с рисковa бременност имат толкова много въпроси: Колко дълго ще продължи бременността? Как ще се справя? Ще бъде ли болно бебето? Те имат контрол над толкова малко неща. В тези периоди от помощ е да можете да контролирате поне дребни неща. Едно от тях е да планирате да кърмите независимо от това колко малко и болно може да е бебето.

Какво да НЕ правите:

Има различни начини майката, желаеща да кърми, да се подготви за това преживяване. Но майките, които са застрашени от преждевременно раждане, трябва да избягват някои от техниките, препоръчвани в книгите по кърмене – стимулацията на зърната по какъвто и да е начин може да предизвика раждане. Затова например преди 38-ма седмица майката НЕ ТРЯБВА да дърпа или разтърква зърната, да масажира гърдите или да ги стимулира по време на секс (който обикновено също е забранен в тези случаи).
Нарастващият слой кератин и лубрикантната субстанция върху зърната трябва да бъдат запазени. Затова трябва да се избягва миенето на зърната и ареолите със сапун. Майката трябва да внимава върху тях да не капе и шампоан по време на миенето на косата. Сапуните нарушават основно-киселинния баланс (ph) на кожата. Леко киселата среда, която се създава върху зърното притежава естествени защитни свойства срещу инфекции, които алкалните сапуни разрушават. Обикновено изплакване с вода измива достатъчно.
Всяка майка,която иска да кърми, трябва да избягва търкането на гърдите и зърната с гъба или кесия за къпане, както и търкането им с кърпа при сушене. Това може да премахне овлажняващия слой и кожата да стане суха и напукана. Трябва да се избягват също изсушаващи субстанции като спирт, бензоева тинктура и т.н. Ако се запази естествения баланс, няма нужда от никакви овлажнители или кремове.
В някои книги се препоръчва да се изцежда коластрата през последните месеци на бременността. Това не е препоръчително за майките с рискова бременност, защото може да предизвика преждевременно раждане. Всъщност тази практика може да направи гърдите по-възприемчиви към инфекции и бактерии, така че не се препоръчва изобщо.

Има толкова техники, които рисково бременните не могат да прилагат.А как могат да подготвят гърдите си?

Може:

 • Гърдите да се излагат на въздух и слънце (това стимулира производството на кератин)
 • Да се използва само вода за миене
 • Да се махнат найлоновите слоеве в сутиените за кърмене, за да може гърдите да дишат и да се предпазят от развитие на бактерии
 • Да се носят сутиени за бременни и кърмачки, които поддържат, но не притискат гърдите
 • Да се храним балансирано с достатъчно мазнини и протеини, които да осигурят достатъчно производство на кърма

След 38-ма седмица с лекарско разрешение може:

 • Да се издърпват нежно и леко да се разтъркват зърната, за да се стимулира кръвоснабдяването и да се разпредели равномерно овлажняващия слой
 • Нежно да се масажират гърдите, за да може майката да се запознае с тях и да свикне удобно да се оправя, а също и да се стимулира кръвоснабдяването.

Хлътнали зърна

Зърната на гърдите трябва да могат да бъдат поети в устата на бебето. Ако сложите пръстите си от двете страни на зърното и нежно ги притиснете напред, при което зърното се изгубва навътре, значи зърната са хлътнали. Те трябва да се тренират да заемат правилна позиция! Най-простият начин това да се направи е последните 2-3 месеца от бременността да се носят специални пластмасови дискове в сутиена (продават се в специализираните бебешки магазини,а също и в аптеките,където ги наричат пластмасови колектори за кърма – бел.прев.). Тези пластмасови дискове поставят зърното в правилна изпъкнала позиция. Майката може да започне да ги носи първоначално за кратко, а впоследствие да удължи времето до 8-10 часа, колкото е необходимо. Важно е в тези случаи да се носи сутиен, който е най-малко един номер по-голям, така че да не се притискат гърдите.
Ако хлътналите зърна не се диагностицират по време на бременността, дисковете могат да се носят за кратко преди кърмене (тогава събират и изтичащото от гърдите между кърменията мляко). Електрическите или ръчни помпи за кърма също са ефективни за изтегляне на хлътналите зърна. Преди кърмене могат да помогнат и студени компреси.

Умствена подготовка

Може би най-критично важната част от подоготовката за кърмене по време на рискова бременност е умственият аспект. Макар че повечето майки се притесняват от потенциални проблеми с кърменето, през рисковите бременности има и допълнителен стрес заради бременността и потенциалния й край. В допълнение към физическата подготовка рисковите бременни биха имали полза

 • Да съберат информация за кърменето чрез четене и говорене с приятели, които са имали положителни преживявяния с кърменето
 • Да си направят кът за кърмене в някое спокойно ъгълче в дома с удобен стол, много възглавници и столче за подпиране на краката
 • Да помислят за причините защо искат да кърмят и да си осигурят подкрепата на съпруга, семейството и приятелите

Жената, която има рискова бременност трябва да е подготвена за възможността да роди преждевременно. Колкото и да е неприятно, да погледнеш смело тази вероятност и да научиш какви може да са последствията помага да се подготвиш психически и емоционално. Както се казва – трябва да си подготвен за най-лошото и да очакваш най-доброто.

Когато новороденото бебе е в болница по каквато и да е причина, то може да не е в състояние да се храни на гърда от самото начало. Неговата майка също не може просто да чака това да стане. Тя трябва да излъже тялото си да произвежда мляко като използва “заместител на бебето”,т.е. някакъв вид помпа за кърма. Има електрически, такива с батерии и ръчни помпи, или майката може да изцежда на ръка. Да научите за тези алтернативи и как да ги изпозвате преди да сте започнали да кърмите може да направи по-лесна цялата ситуция. 

По материали на http://www.storknet.com
превод от английски: Христина  Янева