Търсене:

 

Начало > Инфо > Кърмене > Получава ли бебето ми достатъчно мляко?

Получава ли бебето ми достатъчно мляко?

Кърмещите майки често се питат как да разберат дали бебетата получават достатъчно мляко. Гърдата не е като бутилката и не е възможно да видиш колко унции или милилитра мляко е изпило бебето. Обсебеното ни от числа общество прави много трудно за някои майки да приемат, че не могат да видят точно колко получава бебето. Все пак има начини да се разбере дали бебето получава достатъчно. В далечен план доброто наддаване е най-добрият показател дали бебето получава достатъчно мляко, но стойностите, отнасящи се за изкуствено хранените деца може да не са подходящите за кърмените бебета.

Как да разберем

 • Сукането на бебето е характерно. Бебе, което получава достатъчно мляко на гърдата, суче по съвсем характерен начин. То отваря широко уста, докато суче и ритъмът е бавен и постоянен. Устничките му са обърнати навън. При максималното отваряне на устата има чувствителна пауза, която можете да забележите, ако наблюдавате брадичката му. След това бебето затваря отново уста. Тази пауза не се отнася до интервалите между засукванията, а е пауза по време на едно засукване, когато бебето отваря максимално уста. Всяка една от тези паузи индикира пълна с мляко уста и колкото е по-голяма паузата, толкова по-голямо количество мляко е получило бебето. Понякога на бебето може дори да бъде чуто да преглъща и това е окуражаващо, но понякога то може да получава много мляко и без да се чува никакъв звук. Обикновено сученето се променя по време на храненето и описаният по-горе начин на сукане се сменя със сукане, което може да се опише като “гризкане”. Това е нормално. Бебе, което суче по гореописания начин с няколко минути пауза, суче на всяко хранене и пуска гърдата задоволено,  получава достатъчно мляко. Бебе, което само “гризе” или само за кратко има описаното нормално сучене, най-вероятно не получава достатъчно. Това е най-добрият начин да разберете дали бебето получава достатъчно. Този тип сучене може да бъде наблюдаван още първия ден от живота му, макар че няма де е толкова ясно изразен като по-късно, когато майката има повече мляко.
 • Храносмилането на бебето. Първите няколко дни след раждането бебето отделя мекониум, тъмнозелена, почти черна субстанция, която се е събрала в червата му по време на бременността. Към третия ден изпражненията започват да изсветляват, защото се приема повече кърма. Обикновено към петия ден те са типичните за кърмено бебе – кашави до воднисти, с цвят на горчица и слаб мирис. Все пак видът им може значително да варира и да се отличава от описания. Може да са оранжеви или зелени, да съдържат слуз или пресечени частици мляко, или да приличат на пяна за бръснене като консистенция заради многото газови мехурчета. Вариациите в цвета не означават, че нещо не е наред. Бебе, което се кърми изцяло и чиито изпражнения започват да изсветляват след третия ден от раждането, е добре.
  Без да ставате обсебени на тази тема, наблюдаване честотата и качеството на изпражненията е един от най-добрите методи да се уверите дали бебето получава достатъчно мляко. След първите 3-4 дена изпражненията трябва да се увеличат така че към края на първата седмица да се отделят минимум 2-3 пъти на ден съществено количество бледожълти аки. В добавка много бебета цапат памперса на всяко хранене. Бебе, което още отделя мекониум на четвъртия – петия ден след раждането трябва да бъде заведено на лекар още същия ден. Бебе, което има само кафяви изпражнения, може би не получава достатъчно мляко, но това не е сигурно. Някои кърмени бебета след 3-4 седмици може внезапно да променят маниера на изхождане от много пъти на ден до веднъж на три дни или даже по-рядко. Някои бебета са издържали и 15 дена без изхождане. Докато бебето иначе изглежда и се чувства добре и изпражненията са жълти, меки и кашави както обикновено, това не е запек и не е повод за притеснение! Никакво лечение не е необходимо и не е желателно, защото лечение не е необходимо и желателно за нещо, което е напълно нормално.
  Все пак всяко бебе на възраст между 5 и 21 дни, което не се е изходило поне веднъж за 24-часов период трябва да бъде заведено на лекар още същия ден. В общи линии, малко количество и нередовно изхождане на тази възраст означава недостатъчно хранене. Има определени изключения и всичко може да е нормално, но за всеки случай е по-добре да се консултирате с лекар.
 • Уринирането. Ако бебето има поне 6 подгизнали памперса (не само мокри) за 24 часа след 4-5 ден от живота му, можете да сте сигурни, че то получава много мляко. За нещастие новите “ултрасухи” памперси не се усещат мокри дори когато са пълни с урина. Но когато са напоени обилно, те са тежки. Очевидно е, че това не може да бъде показател, ако давате на бебето вода (което при всички случаи е ненужно за кърмените бебета, особено ако я давате с шише, което има последствия за кърменето). Урината на бебето трябва да бъде бистра като вода след първите няколко дни, макар че по-тъмна урина от време на време не е повод за притеснение.
  През първите 2-3 дена след раждането някои бебета отделят розова или червена урина. Това не е причина да се паникьосате и не означава, че бебето е обезводнено. Никой не знае какво означава и дали е ненормално. Свързва се с по-малкият прием на течности и мляко на естествено хранените бебета в сравнение с изкуствено хранените, но изкуствено хранените бебета не са стандарта, по който трябва да се равняват кърмените деца. Все пак появата на урина в този цвят трябва да последва от внимателно поставяне на бебето на гърдата, за да се уверите, че то захваща добре и че наистина суче.
  През първите дни от живота му само правилно поставеното на гърдата бебе ще има достъп до млякото на майката. Даването на вода от чашка или шише през този период няма да оправи проблема. Бебето ще напусне болницата само ако урината му е чиста. Да оправите начина, по който бебето засуква на гърдата и да увеличите натиска обикновено оправя нещата. Ако промяната в начина на засукване и натискането на гърдата не дадат резултат, има начини да се даде вода без да се прибягва до биберон. Ограничаването на времето и честотата на кърмене (бел.прев. - както се практикува в българските болници) също може да доведе до такова намалено поемане на мляко.

Следните неща НЕ са добри показатели дали бебето поема достатъчно мляко

 • Гърдите ви не се усещат пълни. След първите дни или седмици е нормално за повечето майки да не усещат гърдите си пълни. Вашето тяло се нагажда към нуждите на бебето. Тази промяна може да стане доста внезапно. Някои майки, които са кърмили безпроблемно, никога не са усещали гърдите си напрегнати или пълни.
 • Бебето спи през цялата нощ. Не непременно. Бебе, което спи през цялата нощ на десетдневна възраст например, може да не получава достатъчно мляко. Бебе, което е твърде сънливо и трябва да бъде будено за хранене и което е “прекалено добричко” може да не получава достатъчно мляко. Има и много изключения, но по-добре бързо потърсете помощ.
 • Бебето плаче след хранене. Макар че е възможно бебето да плаче от глад, има също и много други причини, поради които може да плаче, например колики. Не ограничавайте времето за сучене!
 • Бебето се храни често и/или дълго време. За някои майки хранене през около три часа може да е често, за други з часа между храненията може да е много дълъг период. За някои ако храненето продължава 30 минути, това е твърде дълго, за други е кратко. Няма правила за това колко често и колко дълго трябва да бъде кърмено бебето. Не е вярно, че бебето получава 90% от млякото през първите 10 минути на храненето.  Оставете бебето да определи навиците си на хранене и нещата обикновено се оправят сами, ако бебето суче и пие на гърдата и има поне 2-3 съществени изхождания на ден. Ако при вас е така, кърменето само на едната гърда за едно хранене (или поне сукане достатъчно дълго на едната преди да смените на другата) често удължава времето между храненията. Запомнете, че бебето може да е седяло на гърдата два часа, но ако в действителност  се е хранило (отваряне на устата, пауза, затворено сучене) само две минути, то пак ще е гладно,когато пусне гърдата. Ако бебето бързо заспива докато го кърмите, можете да натискате гърдата, за да увеличите притока на мляко. Консултирайте се с лекар или съветник по кърмене, но изчакайте преди да започнете да давате добавки. Ако се окаже, че добавка е действително нужна, има начини да се дава без да се използва биберон (бел.прев. – на Запад съществуват системи за даване на добавка, при които бебето суче на гърдата, а получава хуманизирано мляко или изцедена кърма през тънка тръбичка, прикрепена на гърдата – по този начин то стимулира гърдата достатъчно, за да се поддържа лактацията, и едновременно с това учи начина за сучене, без да му е трудно да стигне до млякото, докато порасне достатъчно и се научи да суче правилно).
 •  “Успявам да изцедя само трийсетина грама мляко”. Това не означава нищо и не трябва да ви влияе. По тази причина и не трябва да изцеждате гърдите си само за да видите колко мляко имате. Повечето майки имат много мляко. Проблемът обикновено е, че бебето не достига до това мляко или защото не засуква правилно или защото суче неефективно или и двете заедно. Тези проблеми обикновено лесно могат да се решат с потърсване на помощ при специалист по кърмене.
 • Бебето няма нищо против да си хапва и от шишето след кърмене. Това не означава непременно, че бебето е гладно. Не е добър тест и не е добра идея да се прави, тъй като предлагането на мляко от биберон може да повлияе негативно кърменето.
 • Петседмичното бебе се дърпа от гърдата, но изгрежда гладно. Това не означава, че млякото ви е пресъхнало или намаляло. През първите дни от живота си кърмачетата често заспиват на гърдата, когато притокът на мляко намалее и се забави дори и да не са успели да се нахранят съвсем. Когато пораснат малко (на 4-6 седмици) вече не са склонни да заспиват, а се дърпат и плачат. Количеството мляко не се е променило – но бебето се променя. Натискайте гърдите, за да увеличите притока на мляко.

Забележка: Случва се понякога инцидентно да се дава добавка на кърмено бебе. Ако това става с биберон, проблемът с кърменето само става по-лош. В такива случаи като временно решение се дава описаната по-горе система за даване на добавка. В спешен случай допълнително мляко може да се дава с лъжичка, чашка или капкомер.

Забележка относно теглилките

Теглилките са различни. Документирани са значителни разлики от една теглилка до друга. Понякога теглото също се записва погрешно. Подгизнал памперс може да тежи 250 грама, така че бебето се мери винаги голо.
Правилата за наддаване на тегло са правени чрез наблюдение на изкуствено хранени бебета. Те не отговарят напълно за естествено хранените. Бавно наддаване за начало може да бъде компенсирано от бързо наддаване впоследствие, след като се преодолее първоначален проблем с кърменето. Таблиците за растеж са само ориентировъчни.

За автора: Д-р Джак Нюман е педиатър от Торонто, който практикува от 1970 година. През 1984 той основава първата клиника за кърмене в Канада към Педиатричната болница в Торонто. Сега той ръководи няколко такива клиники към болници в различни райони на Торонто. Джак е консултант към инициативата “Болници подходящи за бебета” на Уницеф и е изнасял доклади на конференции по целия свят. Той е баща на 3 деца, всичките успешно кърмени. Д-р Нюман е автор на книгата “Книга на отговорите за кърменето”

Какво да правим при недостатъчно мляко

Това е начинът, по който аз процедирам, когато става въпрос за “недостатъчно мляко” (всъщност повечето майки имат много мляко, но проблемът е, че бебето не достига до наличното мляко).

 • Сложете бебето на гърдата така, че да може да засуче възможно най-добре. Това трябва да ви бъде показано от някой, който знае как се прави. Всеки може да погледне бебето на гърдата и да каже, че добре е засукало.
 • Трябва да знаете как да раберете дали бебето получава мляко (отваряне на устата, пауза, затворено сучене).
 • След като бебето спре да пие само, натискайте гърдата за да увеличите притока на мляко.
 • Когато бебето спре да пие и с притискане на гърдата, сложете го на другата гърда и повторете процеса. Продължавайте докато бебето откаже да пие дори с притискане на гърдата.
 • Опитайте билковите чайове за увеличаване на лактацията.
 • Вечер, когато бебетата искат да са на гърдата дълго време, потърсете помощ и начин, по който да кърмите легнала. Оставете бебето да суче и може и вие да заспите. Или си пуснете видеото и гледайте филм, докато то суче.
 • Често не е лесно да се прецени дали бебето има нужда от добавка. Понякога по-бързият растеж го налага. Ако е възможно, използвайте донорска кърма от млечна банка (има и в България! – бел.прев.) Ако няма начин, използвайте адаптирано мляко. Все пак в повечето случаи бавен, но постоянен растеж е приемлив и не налага добавки. Основната причина да се безпокоите за наддаването е, че доброто наддаване е признак за добро здраве. Бебе, което добре наддава, обикновено е здраво. Но това не винаги е така. Бебе, което наддава по-бавно, не е болно, а просто докторите се безпокоят когато бебето наддава по-бавно от нормата.
 • Ако решите да давате добавка, най-добрият начин е на гърдата със система за кърмене, не с биберон, чаша или друго. Давайте добавка чак след като сте изпробвали стъпка 3 и 4 и бебето е сукало и на двете гърди. Бебето се учи да суче само чрез сукане и кърменето е нещо повече от просто хранене. Дръжте бебето на гърдата!
 • Ако бебето е по-голямо от 3-4 месеца, добавка на адаптирано мляко не е нужна, защото допълнителните калории се осигуряват от твърдите храни. Първите твърди храни могат да са пасиран банан, пасирано авокадо, пасиран картоф, бебешка каша – толкова, колкото бебето поема и винаги след като е сукало, ако още е гладно.
 • Лекарството Домперидон е една възможност за увеличаване на лактацията, но не е панацея (това е лекарствено средство, съдържащо допамин, което предизвиква засилено отделяне на хормона пролактин, отговорен за лактацията). 

превод от английски: Христина  Янева