Търсене:

 

Начало > Инфо > Кърмене > Да си мама на двама (или повече)

Да си мама на двама (или повече)

Направете времето за кърмене специално за всички

Едва сте се настанили да кърмите бебето, когато изведнъж чувате „Мамо! Мамо!” от по-голямото си дете, което ви дърпа за ръкава и иска да му обърнете внимание. Какво да направи кърмачката?

Бъдете предвидливи

Дъщерята на Сюзан Полак от Роквил, Лили, била на 2 години, когато се родила втората им дъщеря Маделин. „Опитвах се да се погрижа предварително за всичко, което евентуално би могло да се случи през следващите 30 минути – като слагане на каката на гърнето – преди да започна да кърмя”, казва Полак. „Също така давах на Лили задача, например да изхвърли памперса, да донесе още мокри кърпички, кърпи за попиване и възглавници. Повечето малки деца обичат да помагат”. Тази подготовка може да включва също да се уверите, че голямото дете е снабдено със закуска или някакво занимание, преди да започне кърменето.

В зависимост от удобството ви, друг начин за разсейване е да оставите голямото дете да гледа видео или телевизионно предаване.

Ако предпочитате да се занимавате повече с детето, може да му четете книжка, докато кърмите, предлага Джан Ейкен, медицинска сестра с повече от 36 години опит в гинекологията и 15 години като международно сертифициран консултант по кърмене. Тя добавя следните идеи, за да ви помогне да се подготвите за кърмене:

  • Оцветявайте с детето или играйте игра с пионки или проста игра на карти, ако можете да кърмите с една ръка
  • Направете си чаено парти по време на кърменето
  • Давайте на голямото дете специално лакомство, което ще му се дава само по време на кърмене

Очаквайте забавяне

Да срещате трудности с голямото дете е просто естествено. „То може просто да иска да види дали нуждите му ще бъдат задоволени, така че може да изпитва майката и да види дали ще получи от нея каквото му е необходимо”, казва Ейкен.

Това се случила при Шейн Грант от Бъфало, Ню Йорк. „Когато се роди Оливър, Андрю се превръщаше в малък дявол в минутата, когато сядах да кърмя, разхвърляше гримовете ми, правеше всичко възможно да привлече вниманието ми, за да спра да кърмя и да го гоня”, казва тя. „Трябваше да кърмя в затворено безопасно място като стаята за игра, където са играчките на Андрю – а не в спалнята ни”. Андрю все пак се опитвал понякога да привлече вниманието, но понеже бил в стаята за игра, нямало какво да повреди – само играчки. Когато майката престанала да реагира на поведението му, то също престанало; Андрю вече не получавал отговор от мама.

Ейкен препоръчва да се обясни на голямото дете, че ще правите нещо заедно, докато бебето е на гърдата и се храни. Планирането на нещо специално за времето на кърмене ще предотврати негативните емоции. „Открих, че голямото дете наистина се чувства изоставено и иска да знае, че е важно”, казва тя. „Когато голямото дете се увери, че не е пренебрегвано и изоставено, обикновено започва да се държи добре”.

Ако не е възможно да подготвите някаква дейност или ви трябват и двете ръце за бебето, обяснете на голямото дете, че когато свършите с кърменето, ще направите нещо заедно, казва Ейкен. „В този случай е много важно наистина да го направите, иначе когато отново стане време за хранене на бебето, бъдете сигурни, че голямото дете ще ви създаде ядове”, казва тя.

Понякога си струва да апелирате към напъпващото разбиране на детето за причина за нещата. Джен Кнудсен от Портланд, Орегон, попитала дъщеря си Алиса: „Харесва ли ти звука, когато сестричката ти плаче?” Когато Алиса отговорила не, Кнудсен й казала: „Тогава трябва да я нахраня ей така, за да спре да плаче. Иначе тя ще продължи да реве, а ние не искаме да слушаме този плач, нали?” Може би това е малко опростяване, казва Кнудсен, но тя искала да бъде максимално реалистична за това защо и как кърми малката сестричка на Алиса.

Ако детето продължава да се бунтува, Ейкен съветва да използвате тайм-аут. Детето има нужда да знае, че вие контролирате нещата и че цялото пищене на света няма да му помогне да постигне целта си.

Използвайте слинг

Макар че може да не проработи добре за всеки, използването на слинг е още един начин за справяне. Бебето е на място, а двете ви ръце са свободни за игра с другите ви деца, докато кърмите. Ейкен препоръчва да проучите различните видове, тъй като някои от тях са по-добри за определен тип телесна структура от други. Това е хитът за справянето с много задачи, казва Керъл Стивънсън от Стивънсън Ранч, Калифорния, която има три деца, родени за 3,5 години. „Слингът е чудесна инвестиция за второ и следващо дете”, твърди тя.

Ако сте минавали през тези кърмачески проблеми и преди, вече сте ветеран. Стивънсън казва, че й е било от помощ и това, че вече се е чувствала много комфортно, когато се родило третото й дете. „Можех да кърмя и да се разхождам из къщата – носейки слинга или просто с бебето в едната ръка”, казва тя. „Ако не можех да изпълня това, което по-големите искаха от мен, просто им казвах, че трябва да изчакат, докато свърша с храненето на бебето. За щастие, не мисля че това им е навредило психологически”.

От помощ е също да имате съпруг, който ви подкрепя. Съпругът ви може да се занимава с другите деца, за да осигури на вас и бебето малко спокойствие.

В края на краищата, важно е да запомните кои са причините за държанието на голямото ви дете и да направите каквото можете, за да го промените. Когато ангелското държание на дъщерята на Ейкен се променило при раждането на третото им дете, тя се обадила на педиатъра си да го попита какво да прави. Ето какво й казал той: „Вашата дъщеря не може да повярва, че можете да обичате сина си и все пак да имате място в сърцето си и за нея, затова ви изпитва с опити да привлече вниманието ви. Веднъж като се увери, че получава внимание – все едно дали в положителна или отрицателна насока – тя е щастлива”.

Лиза Голдщайн
По материали на http://breastfeed.com
превод от английски: Христина  Янева