Търсене:

 

Начало > Инфо > Кърмене > Ръчно изцеждане на кърмата

Ръчно изцеждане на кърмата

Ниско-технологичният подход: изцеждане на ръка

Цеденето на ръка работи много добре за някои жени. Това е удобно когато:

 • Вие сте някъде с пълни и напрегнати гърди, а вашето бебе или помпата не е с вас. Вие ще бъдете способни да облекчите препълването на гърдите и ще избегнете проблема с овразувалото се напрежение в тях.
 • Вие не трябва да изцеждате млякото редовно.
 • Чувствате неприятен допира от пласмасовите части на помпата до вашата кожа.

Ето шест лесни стъпки да изцедите ръчно млякото от вашите гърди:

 1. Поставете ръката си на вашата гърда, палецът да е отгоре, а пръстите отдолу на гърдата около 2.50 -3.50 см до зърното. Ако вашата гърда беше часовник, вашият палец щеше да бъде в 12 часа, а вашите пръсти в 6 часа. Не притискайте гърдата в ръката си. Вместо това, вашият палец и пръсти трябва да се движат плавно и леко към зърното.
   
 2. Натиснете палецът и пръстите назад по тъканта на гръдта, към стената на вашия гръден кош. Не ги премествайте настрани. Просто натиснете назад към гръдта.
   
 3. Завъртете вашите пръсти и палецът напред за да изцедите мляко от млечните жлези, които са разположени под ареолата зад зърното. Не търкайте палецът или пръстите по кожата - това бързо ще доведе до болка или разраняване.
   
 4. Повтаря се тази последователност – първоначална позиция на ръката, предвижване на пръстите към зърното, завъртане - докато струята от мляко спре. Тогава преместете вашата ръка така че палеца и пръстите са разположени по часовника в 11 и 5 часа и повторете отново движенията. Използувайте двете ръце да работят около едната гърда тогава преминете към другата страна докато изпразните всички млечни жлези. Докато вие виждате мляко пръскащо от вашето зърно, вие знаете, че изпомпвате мляко. (тава също е позицията където венците на бебето трябва да бъдат при ефектно изтегляне на млякото.)
   
 5. Трикът на ръчното цедене е в позицията на пръстите. Експериментирайте докато намерите правилното място. Ако някой ви покажете как се прави, също ще е много полезно.
   
 6. Цеденето на ръка комбинирано с масаж на гърдите може да бъде много ефектен начин за да се  стимулира рефлекса за изтичане на млякото -. Масажирате първо, тогава изцеждате. Масажирате отново и повтаряте процедурата с изцеждането на ръка.

" Когато аз се отпуснех и успокоих, аз можех да помпам повече мляко. Приятел, който е мандраджия ми каза, че кравите дават по-малко мляко когато те са в лошо разположение или ако бъдат доени от непознат."

Как да събирам млякото

Когато вие изцеждате млякото пръска навън във всички посоки.

 • Ако вие изцеждате за да успокоите гърдите си, вие можете да се наведате над мивката или да се изцидите в кърпа.
 • Ако вие искате да запазите млякото, вие ще имате нужда от нещо в което да го събирате. Някой майки успяват да се изцедят направо в бебешката бутилка. Може да се опита съд с по-широко гърло, като чаша за кафе или малък буркан. Когато чашата се напълни, прехвърлете млякото в съда за съхранение на млякото.

По материали на http://www.askdrsears.com
© 2004 превод от английски: Краси Николова