Търсене:

 

Начало > Инфо > Кърмене > Психология на кърменето

Психология на кърменето

Възраст

Начин на хранене

Взаимоотношение между майката и детето по време на кърмене

1 месец

Кърмене на поискване, хаотично. Бебето може да прекара много време на гърдата, посуквай я в продължение на час-час и половина.

Съвместният сън с майката в съчетание с непрекъснато сучене осигурява на детето чувство за безопасност, необходимо за формиране на пълноценна и уравновесена психика.

2  месец

Кърмене на поискване. Детето все още хаотично търси да суче, без изразен режим. Честото поставяне на гърдата, осигуряващо на бебето психоемоционален комфорт може да бъде до 4 пъти на час. В същото време пълноценното сучене е с интервал от 40 минути до 3,5 часа. Между 3 и 5 са нощните кърмения, а между 8 и 20 дневните, като от тях около 5-7 са пълноценни. Бебетата като правило се нуждаят от поставяне на гърдата преди заспиване и по време на събуждането им.

В тази възраст бебето чувства себе си в единно цяло с майката и се стреми към постоянен контакт с нея. Ето защо много често е в ръцете й. Намирайки се у мама, бебето изисква специално внимание, спокойно и търпеливо понася всяка промяна на позата. То дава сигнали само, когато се почувства дискомфортно или възникне някаква нужда. Освобождавайки го от дразнителя и удовлетворявайки потребностите му,  то отново ни освобождава вниманието за други задачи. По такъв начин, намирайки се постоянно при мам, детето получава информация за околния свят

3  месец

Остановява се режим на кърмене: 6-8  пъти на ден и 2-4 пъти през нощта. Все по-рядко е необходимо извънредно поставяне на гърдата. Може да се появи по-продължителна нощна пауза, до 5 часа, но по-често промеждутъците продължават да са 2.5-3.5 часа. В тази възраст, тялото на бебето се закръгля.

Бебето вече може по мъничко да изчаква поставянето на гърдата, вземането на ръце и т.н. Но търпението му все още не е голямо. В тази възраст настъпва момент, когато по време на кърмене то обхваща с ръце гърдата на майката, което й носи приятни усещания.

4  месец

Храненето продължава изключително да е кърма, без въвеждане на вода и каквито и да било други добавки. Бебето започва по-рядко да търси гърдата и си изгражда доста стабилен режим. От тази възраст, при определени обстоятелства е възможно въвеждането на захранване.

Бебето започва силно да притиска и бута майчините гърди, което може да предизвика болезнено усещане. Това е първото действие на бебето, в посока на отделяне на собственото „Аз” от майката. Поведението на майката в ситуация на дискомфорт, помага на детето да разбере, че майката и то не са едно и също нещо и се държат и реагират по различен начин. По време на кърменето детето започва често на се отделя от гърдата, демонстрирайки своята важност. То казва: моята майка, моята гърда, никъде не могат да ми избягат. Този важен момент от поведението на бебето трябва да се поощрява и да не се отделя от гърдата, смятайки, че се е наял.

5  месец

На тази възраст бебетата имат 6-8 дневни кърмения и 2-3 нощни. Бебе, на което майка му го взема със себе си на масата, може да започне да проявява активен интерес към вода и към храната на възрастни, дърпайки мамината лъжица, чиния или чаша и настоявайки да опита. Може да му позволите да го направи, подавайки му само да близне от продуктите.

На тази възраст бебетата лесно се разсейват и се отдръпват от гърдата по време на кърмене. Всеки незначителен шум или движение привлича вниманието им и може да стане причина детето да се отдръпне буквално след 2-3  сукателни движения. Даже ако майката се опита да осигури спокойно кърмене, уединявайки се, това като правило не помага особено, защото бебето въпреки всичко намира повод да се разсея. Тази особеност просто трябва да се приеме. Подобно накъсано сукане не пречи на детето да наддава на тегло и да се чувства прекрасно.

6  месец

Кърменето се запазва като основен начин на хранене, но започва да се въвежда педагогическо захранване. Режимът се променя: бебето започва най-активно да суче през последните 2-3 часа преди да се събуди от нощен сън. Периодът на дневно бодърстване условно може да се раздели на две части: сутрешен, когато накърменото бебе рядко търси да суче и вечен, когато сукането зачестява. Общо взето се оформят 6-8 дневни и 3-4 нощни кърмения. У детето се появява интерес към храната, който се състои в желание да опитва храната на възрастните. Ако детето е здраво, добре наддава на тегло и се развива, то все още не се нуждае от допълнителна храна, на него напълно му е достатъчно майчиното мляко. Проявяването на активен интерес към храната не е сигнал, че не му достига поеманата кърма. Просто възниква потребност да се запознае с нови продукти, които се използват в неговото семейство.

По време на кърмене, детето започва да се отблъсква с ръце от майката. Така то открива своите физически възможности и това е началото на отделянето от майката.

7  месец

Запазва се кърменето, съчетано с педагогическо захранване. Детето активно опитва всичко сложено на масата за възрастните и в продължение на целия ден може непрекъснато да смуче и бавно да предъвква парче ябълка, например. Режимът остава същият: 5-7 дневни и 2-4 нощни кърмения.

Настъпва поредният етап от отделянето на собственото „Аз” от майчиното: детето започва по време на кърмене на хапе майчината гръд.

8  месец

Тъй като детето е заето с висока двигателна активност и е много заето с усвояване на окръжаващото пространство, през деня то забравя да търси гърдата. В тази връзка броят на дневните кърмения се съкращава до 4-6 пъти и детето компенсира увеличавайки нощните кърмения 2-5 пъти. В тази възраст е възможно да се въведе първото хранене, т.е. едно от дневните хранения изцяло да се замести с друга храна. Такова смесено хранене винаги трябва да започва или да завършва с кърмене. Майчиното мляко помага да се усвои другата храна, доставяйки необходимите за това ферменти.

Детето може да започне да щипе гърдите на майката по време на кърмене, ако не е започнало това по-рано, продължавайки процеса на отделяне от майката. Прави самостоятелни опити да намери майчината гръд и да засуче, когато то изпита нужда от сукане.

9  месец

В тази възраст едно от дневните кърмения може да се допълни с друга храна, както и в предния месец. Освен това у детето може да възникне нужда от постоянно дъвчене: сега активно се развиват зъбите и челюстите и за това им е необходима повишено дъвкателно натоварване. За това на детето редовно трябва да се дава за дъвчене парчета твърда ябълка, сухар, бисквита и др.

 

10  месец

В тази възраст детето може да учести търсенето на гърдата. През деня пълноценните кърмения са 4-6 и още толкова са поставянията на гърдата по различни други поводи. През нощта кърменията са между 2 и 4, като по-активно започва да сучи на разсъмване. През деня, между храненията, той постоянно нещо дъвче и търси парченца храна, когато ядат възрастните.

Детето започва да се отнася доста свободно към процеса на кърменето. Сега то не само самостоятелно търси, но и се добира до майчините гърди, опитвайки се да ги освободи от дрехите. По време на кърмене, детето може да изважда гърдата от устата си с ръка и да я поставя обратно, а също така произволно да променя позата по време на кърмене по свое желание. Вече може да суче от най-невероятни положения.

11  месец

Детето продължава активно да опитва всичко от масата. В тази възраст се появяват 1-2 други хранения, които трябва да завършват с кърмене. Пълноценните дневни кърмения стават 3-4, но се появяват повече кратковременни, а също се запазват активните нощни кърмения, особено преди събуждане в периода между 4 и 8 часа сутринта.

 

12  месец

Режимът на кърмене и сън остават същите. Храненето е основно кърмене с дохранване 1-2 пъти дневно. При това детето често се поставя на гърдата и постоянно опитва вкуса на различни храни, като стремежът не е да се насища, дори с храна, която видимо му се услажда.

 

След годинката

Децата стават активно хранещи се. Примерно към година и три месеца вече се хранят не само в съответствие със собствения си режим, но и се присъединяват към всеки член от семейството, който се храни. Към година и четири месеца започват активно да пият вода. Също така започват да пият вода по време на хранене.

Още една особеност: децата не могат да изядат цялата си порция храна, спокойно седейки на масата. Те поглъщат храната си, движейки се. Това изглежда така: мама седи и се храни, а детето притичва до нея, взема хапка и бяга, а после се връща за още.

Най-активният период на сукане е между 4 и 8 сутринта. През деня кърменето се свежда до кратки поставяния на гърдата. Пълноценните кърмения са само 1-2 и като правило са свързани със слагането на детето да спи и пробуждането му след дневния сън.

Детето свободно и често отива при майката, за да посуче буквално „на бегом”. То може да се сгуши в мама и да посуче по-дълго, а може да го направи само за няколко секунди и да продължи със заниманията си. Ако взаимоотношенията между майката и детето са доброжелателни, а достъпът до гърдата е безпрепятствен, то детето вижда в майчината гърда и мамините обятия гарантирана защита от беди и нещастия. За това ако е паднал, обиден, ухапан от оса, например, за успокоение е достатъчно да се постави на гърдата.

По материали на http://www.rojana.mix.ru
превод от руски: Златина Димитрова