Търсене:

Начало > Инфо > Кърмене > Кърмене ноу-хау

Кърмене ноу-хау

Как се отделя млякото?

Анатомия на гърдата
Познаването на процеса на създаване на мляко в гърдата е полезно за разбирането на цялостния процес кърмене. Гърдите започват да се подготвят през първите няколко г.с. още преди раждането. Млечната жлеза, жлезата която произвежда мляко не е пълно функционална докато не започне кърменето. Когато гърдите на жената се увеличат по време на бременността това е признак, че млечната жлеза е готова за работа. Гърдата сама по себе си е жлеза, която е съставена от няколко части: жлеза, съединителна тъкан, кръв, лимфа, нерви и мастна тъкан. Мастната тъкан е частта, която оказва най-голям ефект върху големината на гърдите. Размерът на гърдите не оказва влияние нито върху количеството, нито върху качеството на отделяното от гърдите мляко.

Млякото е секрет от алвеолните клетки. Когато алвеолните клетки се стимулират от хормони, те контрахират и изтласкват млякото в каналчетата и надолу в по-голямата млечна жлеза. Тези млечни каналчета са зад зърното и ареолата и се разширяват за да събират мляко. Тези разширени каналчета се наричат млечни или мляко отделящи синуси. Когато венците на бебето натиснат ареолата и зърното, млечните синуси се оказват под по-голямо налягане и изпускат млякото в устата на бебето. С течение на времето зърното изпъква повече и става по-твърдо, което прави захапването му от бебето по-лесно. От фигурата по-горе е видно, че всяка млечна жлеза формира т.нар. лоб (дял) в гърдата. Всеки лоб (дял) се състои от единичен клон от алвеоли, млечни каналчета и млечни синуси, които се стесняват преди да се отворят в зърното. Всяка гърда има около 15 – 25 лоба.

Ролята на хормоните
Хормоните играят важна роля при кърменето. Увеличеното ниво на естроген по време на бременността стимулира нарастването на каналчетата. След раждането нивото на естроген намалява и остава ниско първите няколко месеца от кърменето. Увеличаването на прогестерона по време на бременността стимулира алвеолите и лобовете към увеличение. Пролактинът, известен още като майчин хормон е друг хормон, който е увеличен по време на бременността и е една от причините за нарастване на гърдите. Нивата му също намаляват по времето на кърмене поради стимулацията на зърното. Тъй като пролактинът се отделя от мозъка в кръвния поток на майката през периода на кърмене, алвеолните клетки отговарят като произвеждат мляко. Окситоцинът е друг хормон, който играе важна роля, защото е необходим за предизвикване на рефлекс за слизане на кърмата. Той стимулира контрахирането на алвеолите клетки, така че млякото да бъде изтласквано в каналчетата. Освен това окситоцинът контрахира мускулите на матката по време на и след раждането, което помага на матката да се върне до нормалния си размер и намалява кръвотечението, което жената би могла да има след раждането. Отделянето на пролактин и окситоцин е причина за силното желание на майката да бъде със своето бебе.

Съвети
Кърменето може да бъде чудесно преживяване за бебето и майката. Важно е да не се разстройвате ако имате проблеми. Това което помага на една майка и бебето и може да не помогне на друга, така че се фокусирайте върху намирането на удобна поза за Вас и бебето.
Започнете по-рано. Започнете кърменето възможно най-рано след раждането (в рамките на 1 или 2 часа, ако е възможно), когато новороденото е будно и смукателния инстинкт е силен. Дори ако млякото Ви не дойде до няколко дни, гърдите Ви изпускат специална плътна жълтеникава течност, наречена коластра, която усилва съпротивителните сили на новороденото. Не се отказвайте.
Използвайте правилна поза за кърмене и поставете коректно бебето на гърдата. Устата на бебето трябва да бъде широко отворена. Може да погалите устните на бебето със зърното, за да го накарате да отвори широко устата си. Поставете зърното възможно най-дълбоко в устата на бебето и го приближете към тялото си, така че коремчето му да докосва Вашия корем. Устните и венците на бебето трябва да са около ареолата (по-тъмно оцветената повърхност зърното). Бебето никога не трябва да смуче само зърното. Ако бебето е поставено правилно на гърдата, неговите устни ще бъдат обърнати навън, а не опънати над венците. Може да видите челюстта на бебето да се движи назад и напред и да чувате тих звук от преглъщане. Носа на бебето ще докосва гърдите Ви, но въпреки това ще може да диша добре. ПОМНЕТЕ: АКО БОЛИ НЕЩО НЕ Е КАКТО ТРЯБВА. Свалете бебето от гърдата и опитайте отново. Прекъснете кърменето като нежно поставите пръст в ъгъла на устата на бебето.

Как да сложим бебето на гърдата?

  • Погалете устните на бебето със зърно за да отвори устата си.
  • Когато отвори широко уста, поставете бебето на гърдата, така че устата му да е около зърното и ареолата и коремчето му да е обърнато към вашия корем.
  • Когато бебето е поставено добре носът и брадичката му докосват гърдата.

Правилно положение на устата на бебето около зърното.

Отбележете, че устните на бебето са около зърното И ареолата и носът и брадата докосват гърдата. Устните на бебето са обърнати навън.

 Пози за кърмене

Тук са дадени няколко пози за кърмене. Бихте могли да изпробвате всички и да изберете тази от тях, която е най-подходяща за Вас и бебето. Без значениие коя поза сте избрали трябва да внимавате коремчето на бебето да е обърнато към Вашия корем. За по-голямо удобство може да използвате възглавница под вашите ръце, лакти, врат или гръб, или под бебето.

1.Поза люлка (лесна и общо използвана поза.)

2.Модифицирана люлка (осигурява на бебето допълнителна опора на главата, като му помага да остане на гърдата. Подходяща е за преждевременно родени бебета и при бебета с проблеми при захапване на зърното.)

3.Футболна топка (позволява на майката да вижда и контролира по-добре главата на бебето. Подходяща е за майки с големи гърди или обърнати зърна).

4.Легнала странично (позволява на майката да си почива докато бебето суче. Подходяща е за майки, родили с цезарово сечение. Тази поза не натоварва раната от операцията.)

5.Странична поза (може да помогне при бебета, които предпочитат да сучат само от едната гърда да сучат и от другата.)

Кърмете при нужда. Новородените имат нужда да бъдат кърмени често. Кърмете най-малко на всеки два часа и когато показват признаци на глад, като например стават по-шумни или активни смукателни движения с уста, или се въртят (въртят глава в търсене на зърното). Плачът е явен признак на глад. Кърмете около 10 – 15 минути на всяка гърда. Кърмените бебета могат да се хранят по-често, от колкото тези на адаптирано мляко. Това е така, защото майчиното мляко се усвоява по-лесно от адаптираното.

Хранете бебето само с кърма. Кърмените бебета не се нуждаят от вода, подсладена вода или адаптирано мляко. Хранете бебето по възможност само с кърма поне през първите 6 месеца. Даването на други течности на бебето намалява приема на витамини от майчиното мляко.

Забавете даването на биберон (бутилка или залъгалка). Новороденото се нуждае от време за да се научи как да суче. Най-добре изчакайте докато новороденото развие добри смукателни навици преди да му дадете биберон. Бибероните изискват различен начин на сукане, от колкото само от гърдите. Сукането от бутилка може също да обърка някои бебета, докато те се учат да сучат от гърдите. Ако след раждането е необходимо бебето да бъде отнето за по-дълъг период от време и трябва да бъде хранено с адаптирано мляко, помолете сестрите да използват спринцовка или чаша за да се предотврати объркване на бебето.

Кърмете Вашето болно бебе по време на и след заболяването. Често болни бебета ще откажат да ядат, но ще продължат да сучат. Майчиното мляко ще даде на Вашето бебе необходимите му хранителни вещества и ще предотврати дехидратиране.

Грижете се за зърната на гърдите си. Веднага след раждането, докато зърната Ви не са загрубели оставяйте ги да изсъхнат след всяко кърмене за да ги предпазите от напукване. Напукването може да доведе до инфекции. Ако гърдите Ви се напукат, намажете ги с кърма или други естествени омазнители (като течен витамин Е или ланолин), за да им помогнете да се възстановят. Не е необходимо да използвате сапун за Вашите зърна, тъй като това може да отстрани полезните естествени омазнители, които се отделят от жлезите montgonery, които са разположени в ареолата. Сапунът може да изсуши и напука зърната.

Внимавайте за инфекции. Признаците за инфекция на гърдата включват температура, възпаление, болезнени бучки и червенина по гърдата. Трябва незабавно да потърсите лекарска помощ, ако имате някои от тези симптоми.

Очаквайте препълване. Една родилка “произвежда” много мляко, което прави нейните гърди големи, твърди и болезнени за няколко дни. Това се нарича препълване. Когато това се случи майката трябва да храни бебето често. С течение на времето нейното тяло ще се настрои да “произвежда” количеството мляко, необходимо за нейното бебе. За да облекчите това състояние може да сложите топли мокри компреси на гърдите си и да вземете топъл душ за да облекчите болката. Ако препълването е в по-тежка форма поставянето на торбички с лед на гърдите между кърменията може да помогне. Задължително говорете с Вашия лекар ако имате този проблем.

Хранете се и почивайте достатъчно. Кърмещата майка има нужда от здравословна диета, която включва 500 допълнителни калории дневно (около 2700 калории общо) и 6 – 8 чаши течности. Това ще и помогне да осигури достатъчно добро мляко за нейното бебе. Тя се нуждае от достатъчно време за почивка. Това ще помогне за предотвратяване на инфекция на гърдата, които се усложняват от умората.
Жени, които са на строга вегетарианска диета може да се нуждаят от допълнителен прием на витамин В12 и трябва да говорят с техния лекар. Новородени, кърмени от жени, които са на такъв тип диета могат да покажат признаци на недостатъчност на витамин В12.

Храни ли се бебето достатъчно. Повечето родилки се притесняват дали техните бебета приемат достатъчно мляко. Общите признаци, че бебетата приемат достатъчно мляко са:

  • Най-малко 6 мокри пелени дневно (всеки 24 часа) в зависимост от възрастта на бебето.
  • От 2 до 5 изхождания по голяма нужда дневно (всеки 24 часа) по време на първите 6 седмици. По-големите бебета могат да имат и повече изхождания.
  • Устойчиво увеличаване на теглото след първата седмица. От раждането до третия месец типичното нарастване на теглото е от 120 до 240 гр. на седмица.
  • Бледожълта урина, не тъмно жълта или оранжева.
  • Добър сън на бебето.

Запомнете, че колкото по-често и ефективно кърмите бебето, толкова повече мляко ще имате. Гърдите отделят мляко в директен отговор на нуждите на бебето.

Проблеми. Ако продължавате да имате проблеми с кърменето след следването на тези съвети, задължително е да говорите с Вашия лекар.

По материали на The National Women's Health Information Center (NWHIC)