Търсене:

 

Начало > Инфо > Кърмене > Приучаване на бебето да пие от шише

Приучаване на бебето да пие от шише

Моето бебе отказва да пие от шише. Какво да правя?


Това, че бебетата имат свое собствено мнение относно това откъде идва млякото, ни най-малко не трябва да ви изненадва. Шишето и биберонът не са като гърдата, дори ако те бъдат предлагани от сигурни и любящи ръце. Все пак, бебетата могат да се научат да пият от шише докато майката я няма. Но какво да правим ако бебето отказва шишета? Някои бебета не приемат нищо освен гърдата. Не изпадайте в паника. Това е проблем, който може да бъде разрешен. Не трябва да променяте плановете си за започване на работа. Нито да оставяте бебето гладно докато се примири (това в никакъв случай не е добра идея). Тук има някои съвети и идеи как да накарате кърменото бебе да приеме шише. Ако единия метод не проработи, пробвайте друг:

 • Не предлагайте на бебето шише преди да е станало на четири седмици, “за да свиква”. Преди тази възраст има опасност от т. нар. объркване на зърното и справянето с този проблем в ранната възраст е много по-трудно отколкото да научите малко по-голямо бебе да пие от шише. Проблемите с объркване на зърното могат лесно да доведат до край на кърменето. Не мислете, че вие, майката, трябва да учите детето на шише. Няма нищо лошо да прехвърлите това задължение на детегледачката. Кърменето е важна част от взаимоотношенията между вас и вашето бебе. Храненето с шише е част от взаимоотношенията между бебето и човека, който се грижи за него.
 • Предложете шишето две седмици преди да се завърнете на работа. Ако предложите шишето по-рано, не го правете всеки ден. Бебето не се нуждае от шише всеки ден, за да развива уменията си. Два пъти на седмица е достатъчно за поддържане на практиката.
 • Кърмените бебета може да не приемат шише от майките си (защо да посягам към нещо изкуствено след като истинските неща са на разстояние няколко дрехи?). Някои хитри бебета дори ще се инатят на шишето, ако майка им е в същата стая. В такъв случай може би е най-добре, ако бащата или някой друг предлага шишето. Не обръщайте внимание на хората, които ви казват: “Казах ти, че така ще се получи. Трябваше да даваш шише от самото начало”. Шишетата през първите седмици водят до ранно отбиване поради объркване на зърното или поради вмешателство в производството на нужното количество мляко. Вярно е, че този проблем нямаше да съществува ако бяхте дали шише, когато бебето е било на 2 седмици, но този проблем нямаше да съществува поради простата причина, че нямаше въобще да кърмите.
 • Бащите са логичният избор, когато става дума кой да предложи шишето на бебето, но ако бебето не приема шишето и от него, не разстройвайте допълнително нещата, а повикайте някой, който има опит с храненето с шише. Това може да е баба, детегледачка или приятелка с опит с изкуствено хранене. След като бебето се е научило да приема шишето, бащата може да поеме храненията от него.
 • Може да се наложи малко да експериментирате, за да откриете някои специфични предпочитания на бебето и човекът, който ви замества при храненето трябва да се въоръжи с малко търпение. Храненето с шише може да се окаже предизвикателство, върху което трябва да работят и бебето и човекът, който го гледа. Но в никакъв случай не трябва да стане война между тях и волята им.
 • Експериментирайте с различни пози за хранене с шише. Някои бебета предпочитат тези хранения да наподобяват кърменето: позната обстановка, подобна поза, контакт с кожата, много общуване. Други намират храненето с шише като различен вид дейност: може първо да искат да са изправени в скута на хранещия, понякога може дори да искат да гледат настрани, отколкото хранещия човек.
 • Опитайте се да се разхождате докато предлагате шишето. Използването на плат за носене на бебе през рамото (baby sling) може да улесни нещата.
 • Не чакайте докато бебето огладнее много или докато има нужда от сукане за успокоение. Както за възрастните, така и за бебетата е по-лесно да се справят с нови неща, когато са отпочинали и не се чувстват нервни.
 • Пробвайте биберони с форма, която най-много наподобява формата на ареолата и зърната ви. Използвайте биберон с широка основа, която постепенно се стеснява към дупката, така както ареолата постепенно се оформя в зърното. Избягвайте малки биберони само с един сантиметър гума за захапване.
 • Притокът на мляко, с който повечето бебета могат да се справят е една капка за секунда. За да прецените колко тече биберонът, обърнете изцяло шишето надолу и гледайте как млякото тече. По-бързият приток може да затрудни бебето, което е свикнало да бъде кърмено. По-бавният поток на мляко ще му отнеме повече време за сукане.
 • Ако на бебето не му харесва биберонът, пробвайте нов. Въпреки твърденията по опаковките на бибероните, никой от тях не е като майчината гърда.
 • Затоплете биберона под течаща топла вода преди да го предложите на бебето. Или го изстудете в хладилника, ако на бебето му растат зъби.
 • Вместо да вкарате изкуствения биберон в устата на бебето, по-добре е да го поставите до устните му и да го накарате само да го лапне с широко отворена уста, както прави с гърдата. Уверете се, че то не захапва само малкия край на биберона, но е лапнало и широката основа. Ако бебето започне да използва мързеливо захапване на зърното, което то е научило от изкуствения биберон, когато го кърмите, то ще ви разрани.
 • Не оставяйте бебето без надзор. Това не само е опасно, тъй като може да се задави и да има нужда от помощ, но също така сученето в легнало положение позволява на млякото да влиза в средното ухо чрез евстахиевата тръба и по този начин причинява ушни инфекции (особено ако там попадне изкуствено мляко). Запомнете, че храненето на бебето е социално общуване. “Сучене” означава едновременно хранене и успокоение, независимо дали е от шише или кърмене. Винаги трябва да има някой, който да следи бебето.

Освен това, има алтернативи на шишето. Бебетата могат да се хранят с чашка, с пръст и някакво приспособление за капене на мляко, или те могат да поемат мляко от лъжица или капкомер. Бебетата, които са започнали захранването, могат да ядат такава докато майката отсъства.

По материали на http://www.askdrsears.com
превод от английски: Анелия Донева