Търсене:

 

Начало > Инфо > Кърмене > Отбиване

Отбиване

Деби Донован е квалифициран консултант по кърмене и отговаря на следните въпроси, свързани с отбиването на детето:

Кога е естествената възраст, когато децата се отбиват?

Въпрос:
“Не бързам да отбивам 20-месечния ми син, който е щастлив, здрав и развива чувство за сигурност и независимост. Кърменето определено му помага да преодолява детските му проблеми, така че предпочитам отбиването да стане по естествен начин. Въпреки това съм любопитна: На каква възраст обикновено се отбиват децата и за какви знаци трябва да следя?
Отговор:
Чудесно е да чуя, че кърменето върви така добре при вас и сина ви. Кърменето на дете над една година определено може да е страхотно преживяване. За съжаление, в нашето общество не можем да видим открито кърмене на деца над една година и много майки правят “тайно кърмене”, за да избегнат конфронтацията с роднини, приятели или непознати. Разбира се, естествената възраст за отбиване варира от дете до дете.

“В общества, в които на детето се позволява да суче “толкова дълго, колкото то желе”, децата се отбиват естествено на възраст между три и четири-годишна възраст, без борби или емоционални травми. Най-ранната предвидима възраст на самостоятелно отбиване е две години и половина, а най-късната: седем години.” Д-р Катрин Детуайлър, доцент по антропология и хранене в университета А&М, Тексас и автор на “Кърмене: биокултурни перспективи”.
Когато отбиването се прави според детето, то става много постепенно и намаляването на производството на мляко едва се забелязва. Изведнъж може да забележите, че вашето дете не е искало да суче няколко дни. Това се случва, когато се следва “плана” на детето. Ако и двамата сте удовлетворени от кърменето, няма защо да гледате за знаци за отбиване. То ще се случи от самосебе си и когато му дойде времето. Незабравими моменти в майчинството!

Кой да определи отбиването: майката или детето?

Въпрос:
Срещала съм много противоположна информация за това кога трябва да отбия бебето. Трябва ли аз да започна процеса или да го оставя сам да се отбие?
Отговор:
Тъй като всяко отношение, свързано с кърменето е уникално, решението кога да се отбие детето се различава от семейство до семейство. Няма определено и валидно за всички време, когато детето трябва да се отбие.

Кърмата е перфектната храна за вашето бебе през неговата първа година. Първите 5-6 месеца се препоръчва изключително кърмене (кърмене без даване на каквото и да било друго: вода, сок или храна, бел. пр.). По време на втората половина от първата година, бавно се въвежда твърда храна, но млякото трябва да съставлява 75% от храната на бебето. Много кърмещи майки мислят, че отбиването е края на кърменето, но фактически то започва, когато се даде нещо различно от кърма (в България повечето бебета започват да се отбиват от първия си ден, когато им се дава подсладена вода или от 40-я ден с даването на сок, бел. пр.). Естественото отбиване обикновено е много плавен процес и така е най-лесно за майката и бебето.
В САЩ повечето бебета са кърмени само до една година. Майките, които продължават да кърмят децата си след една година, често са подложени на натиск да отбиват от роднини, приятели и дори лекари. В “Клинична педиатрия”, декември 1995г., се съобщава, че сред жените, които кърмят дълго, се наблюдава отбиване между две и половина и три години. Изследователите заключават, че продължителното кърмене има доказани ползи за бебето и лекарите могат уверено да подкрепят майките, които решават да кърмят децата си след една година.
В много случаи се препоръчва отбиване, когато това не се налага наистина. Може да се предпише лекарство или диагностичен тест и да се препоръча отбиване (повечето лекарства и тестове са съвместими с кърменето). Майката може да забременее и да се опасява, че кърменето ще навреди на бебето, което расте в нея (по време на нормална бременност няма причина да се отбива детето). Майката или детето могат да се разболеят или хоспитализират (ако бебето е болно, анти-възпалителните свойства на кърмата са особено важни. Ако майката е болна, с внезапното отбиване могат да настъпят по-големи усложняния, напр. мастит).
Не се препоръчва рязко отбиване. То е свързано с внезапни хормонални промени за майката, особено в първите месеци след раждането, и може да доведе до депресия. Гърдите са много болезнени, тъй като тялото продължава да произвежда мляко. Може да доведе до мастит. Внезапното отбиване може да е мъчително за бебето, което е свикнало с близостта от кърменето.
Ако сте решили да отбивате детето, то това не трябва да е съчетано с други стресиращи фактори. Премахнете едно по едно храненията, но интервалът между премахването не трябва да бъде по-малък от три дни, за да се пригодят гърдите, а и бебето. При по-голямо бебе (над 9 месеца) това трябва да се съчетае със заместване с подходящи напитки и храна, но също и с много нежност и любов.
Когато и да решите да отбивате, късмет!

5 съвета, които да ви помогнат да спрете производството на мляко

Въпрос:
Скоро родих и имах трудно раждане, в съчетание с обезболяващи лекарства, също така не получих помощ от сестрите и поради тези причини кърменето не се получи. Започнах да изпомпвам мляко и сега съм на ръба на отчаянието. Не мога да разбера защо изпомпването е толкова болезнено. Искам да спра всичко. Как да спра производството на мляко?
Отговор:
Съжалявам, че кърменето не се е получило с теб и твоето малко бебе. Ако все още изпомпваш млякото вместо храненто на твоето бебе и искаш да спреш, най-добре е да го направиш постепенно, точно както би го направила ако бебето сучеше от гърдата. Така ще е по-добре за твоето тяло. Няма да усещаш гърдите си толкова болезнени, ще си по-малко склонна към инфекция на гърдите и няма да усетиш рязката хормонална промяна както би я почуствала ако спреш рязко. Тази хормонална промяна при някои майки се изразява в тъга или депресия.

5 начина, по които да се почустваш по-добре (и да намалиш производството на мляко).

  1. Спрете едното кърмене/изпомпване, след три или четри дни следващото. Изцеждайте само малко мляко, колкото да успокоите гърдите. Това плавно отбиване от гърдата/помпата дава шанс на тялото да се приспособи към намаленото стимулиране.
  2. Наложете компреси със студени зелеви листа. Сложете два “компреса” във всяка от чашките на сутиена си, те ще ви облекчат. Слагайте замразени зелеви листа на всеки два часа или след като се стоплят, докато намалее производството на мляко. Това е добро лечение за сериозно препълване. Често жените чустват облекчение само след два часа (“Кърмене: Ръководство за медицински работници”, Рут Лорънс, МД, 1994). Можете да продължите с това лечение докато се налага.
  3. Не стягайте гърдите си. Това е остарял метод, от който може да се почуствате много зле и да си причините запушване на канал или дори инфекция на гърдата. Носете удобен, но поддържащ сутиен, който е изцяло от памук, и който не пречи на кръвообръщението. През този период може да ползвате спортен сутиен, но той не трябва да прилепва плътно.
  4. Вземете нещо за болката. Пробвайте обезболяващо, което е съвместимо с кърменето. Посъветвайте се с лекар преди да вземете обезболяващо лекарство.
  5. Опитайте лед. Ледът може да намали подуването и да ви облекчи, докато намалявате производството на мляко. Добър вариант са торбички със замразен грах за всяка гърда (но не яжте граха, тъй като той ще се размразява и замразява неколкократно). Налагайте леда върху гърдите си по 15-20 минути, поне 4 пъти на ден или колкото се нуждаете от облекчение.

По материали на http://www.parentsplace.com
превод от английски: Анелия Донева