Търсене:

 

Начало > Инфо > Кърмене > Влияние на начина на живот върху майчиното мляко

Влияние на начина на живот върху майчиното мляко

Вашият начин на живот включително и начинът Ви на хранене и други фактори, могат да повлияят на майчиното мляко, а следователно и на бебето. Важно за всички кърмачки, да се грижат за себе си за да могат да осигурят най-добрите грижи за техните бебета. Това включва достатъчно почивка и правилно хранене, така че да имате достатъчно енергия да се грижите за Вашето бебе и да предотвратите заболяване. Някои жени мислят, че когато са болни не трябва да кърмят. Най-често срещаните заболявания като настинки, грип или диария не могат да бъдат предадени чрез майчиното мляко. Де факто ако майката е болна майчиното мляко ще съдържа антитела в себе си. Тези антитела ще помогнат на нейното бебе да бъда по-добре защитено от заразяване със същата болест. Тук са изброени някои други фактори, които оказват влияние върху майчиното мляко:

Вируси

Ограничен брой вируси могат да бъдат предадени чрез майчиното мляко. HIV, вирусът, който причинява СПИН е един от тях. Жените, които са серопозитивни не би трябвало да кърмят. Също  жени с Хепатит С биха могли да предадат вируса с майчиното мляко, но това не е много сигурно. Кървящи или разранени зърна на гърдите на жена с Хепатит С подлагат на риск бебето от заразяване с вируса.

Хранене

Кърмачките, които се хранят правилно осигуряват достатъчно добро мляко за техните бебета, дори от време на време да се хранят нередовно. Но хронично не дохранените жени, които консумират храна бедна на витамини и минерали и имат ниски нива от тях в организма си, отделят мляко с по-ниско от нормалното съдържание на някои витамини, особено A, D B6 или B12. Тези майки могат да помогнат нивото на витамините в тяхното мляко да се върне до нормалното чрез подобряване на тяхното хранене или чрез приемане на допълнително количество. Препоръчително е да приемат около 2700 калории дневно (около 500 калории повече от жена, която не е бременна и не кърми).

Течности

Много жени мислят, че трябва да пият много течности за да имат достатъчно мляко. Това всъщност не е вярно. Една кърмеща жена трябва да пие достатъчно течности за да бъде добре хидратирана и силна за да се грижи за бебето си по най-добрия начин. Винаги пийте течности, когато сте жадна, това е сигнала на Вашето тяло, че се нуждае от течности. Лесно може да запомните, че трябва да приемате достатъчно течност, ако пиете чаша вода, мляко или сок всеки път, когато кърмите бебето.

Кофеин

Много кърмачки си задават въпроса как кофеина ще окаже влияние върху тяхното бебе. Резултати от научни изследвания показват, че увеличения прием на кофеин изнервя бебето и му пречи да спи добре. Умерения прием на кофеин обикновено не причинява проблеми на повечето кърмени бебета.

Алергии

Понякога бебето може да има реакция на нещо консумирано от майката (като люти храни, храни, които причиняват газове или млечни продукти). Симптоми на алергия към храна консумирана от майката са диария, обрив, нервност, газове, суха кожа, зелени изпражнения със слуз или когато бебето си сгъва крачетата и пищи. Това не означава, че бебето е алергично към майчиното мляко. Ако майката спре да консумира това, което оказва влияние на бебето проблема обикновено отшумява от само себе си.
За да познаете, че нещо от храната Ви оказва влияние върху бебето:
Запомнете: усвояването и абсорбцията на храната, която сте консумирали и “преминаването” и в майчиното мляко отнема от около 2 до 6 часа.

  • Ако сте вечеряли към 17 часа и бебето Ви показва симптомите, изброени по-горе около 21 часа помислете какво сте яли за вечеря. За да сте сигурни, че тези храни  причиняват проблем трябва отново да ядете от тях и да видите дали бебето ще има същата реакция.
  • Ако бебето е много нервно опитайте си да си спомните с какво сте се хранила и какво сте пила.
  • Говорете с Вашия лекар за възможна връзка между определени храни и симптомите на бебето.
  • Ако мислите, че определена храна причинява проблем спрете консумацията и за известен период от време и вижте дали бебето се чувства по-добре. По-късно може да опитате да въведете малки количества от тази храна в менюто си. Ако видите, че бебето не реагира на това следващия път може да опитате по-голямо количество.

Понякога бебето може да се роди със заболяване наречено галактосемия, при което то не може да бъде хранено с майчино мляко. Това е така, защото те не могат да разграждат лактозата, вид захар, съдържаща се в млякото на хората и животните. Симптомите включват диария и повръщане. Бебета с такова заболяване трябва да бъдат хранени със специални адаптирани млека без лактоза.

Тютюнопушене

Кърмачките не би трябвало да пушат или взимат наркотици. Тютюнът от цигарите съдържа наркотик наречен никотин, който освен че се предава с млякото може да причини и намаляване на количеството отделено мляко. Рискът от синдрома SIDS е многократно по-голям когато, кърмачката пуши или бебето е изложено на пасивно пушене. Активното и пасивното пушене също така увеличават респираторните и ушни инфекции при бебета. Ако пушите и кърмите говорете с Вашия лекар какво може да направите за да спрете пушенето. Ако не можете да спрете кърменето си остава най-доброто решение, защото ползите от майчиното мляко са по-големи от рисковете от никотина.

Наркотици

Някои наркотици като кокаин и PCP могат да окажат въздействие и опиянят бебето. Други наркотици като хероин и марихуана причиняват раздразнителност, лош сън, треперене и повръщане. Бебетата могат да се пристрастят към тези наркотици.

Алкохол

Той се приема от бебето с майчиното мляко, като е установено пик на концентрацията му около 30 до 60 минути след консумацията му или 60 до 90 минути ако алкохолът е приеман с храна. Ефектът от алкохола върху кърменото бебе е директно свързан с количеството консумирано от кърмачката. Умерено до тежко консумиране на алкохол пречат на нормалното отделяне на мляко. Алкохолът уврежда развитието на двигателната система на бебето и причинява по-ниско увеличение на теглото. Ако знаете, че ще консумирате алкохол, като малко вино с вечерята може предварително да изцедите мляко и да го дадете на бебето след като сте консумирала алкохол. След това изцедете и изхвърлете млякото, което е засегнато от алкохола.

Лекарства

Повечето лекарства не са тествани върху кърмачки. Никои не знае точно как дадено лекарство ще въздейства върху кърменото бебе. Винаги преди употребата на лекарство се посъветвайте с Вашия лекар. Ако е необходима употребата на медикаменти бихте могли да намалите въздействието им, ако ги вземате веднага след кърмене или преди бебето да заспи. Дори майки, които взимат ежедневна доза лекарства за заболявания като епилепсия, диабет или високо кръвно налягане биха могли да кърмят.
Някои лекарства могат да бъдат взимани от кърмачки ако се спре кърменето за няколко дни или седмици. Тя може да изцежда млякото и го изхвърля през този период за да запази неговото произвеждане. През това време бебето може да се храни с предварително замразена кърма или с адаптирано мляко. Тези медикаменти включват радиоактивни лекарства, използвани за диагностициране на някои заболявания, антиметаболити и някои химиотерапевтични агенти. Съществуват и друга група лекарства, които не могат да бъдат приемани от кърмачки.

По материали на The National Women's Health Information Center (NWHIC)