Търсене:

 

Начало > Инфо > Кърмене > Кърмене след цезарово сечение

Кърмене след цезарово сечение

Изследвания показват, че успехът в кърменето на жените, родили с цезарово сечение е също толкова голям, колкото и на майките, родили вагинално, стига да имат нужната мотивация. Въпреки това, след цезарово сечение може да мине малко повече време, докато бебето засуче, а и млякото на майката слиза малко по-късно след хирургическо раждане. Това може да е конкретен резултат от операцията или  да се дължи на това, че майките с цезарово сечение имат по-малък шанс да слагат рано и често бебето на гърдата.

Ако знаете преди да родите, че раждането ще е с цезарово сечение, говорете предварително с лекаря си за това да държите и накърмите детето веднага след раждането. Дори ако цезаровото сечение не е начинът, по който очаквате да родите, все още можете да направите много за първите хранения на вашето бебе. Ще се нуждаете от допълнителна помощ, тъй като имате двойна задача: да се възстановите и да храните бебето. Използвайте тези съвети, които са се доказали с времето, за да кърмите успешно след цезарово сечение.

 • Поискайте да видите и подръжте бебето си възможно най-скоро след раждане. С помощта на медицинските сестри или партньора ви, може да се наслаждавате на контакта “кожа-до-кожа” и да дадете възможност на бебето да се гуши в гърдата ви.
 • Планирайте да кърмите бебето си в стаята за възстановяване преди анестезията да е прекратила действието си. С помощта на сестрите или партньора можете да поставите бебето на гърдата, дори ако трябва да не ставате от леглото.
 • Докторът може да ви предпише лекарства, които не влиаят на бебето. Болката подтиска производството на мляко и пречи да се наслаждавате пълноценно на новороденото. За да намалите постоперативната болка, говорете с анестезиолога си да ви даде лекарства, с които ще се чувствате най-добре, но и активни, след операцията. Аналгетиците с продължително действие (например Duramorph), инжектирани в гръбнака веднага след раждане, могат значително да облекчат следродилната болка.
 • Обсъдете с лекаря си възможността за аналгезия, която се контролира от пациента, т.е. вие поемате болкоуспокояващо когато се нуждаете от такова. Не се притеснявайте да използвате болкоуспокояващи: вие и вашето бебе ще се наслаждавате един на друг само ако вие се чувствате по-добре.
 • Планирайте да кърмите рано и често. Когато бебето е гладно или неспокойно, помолете някой от помощниците (сестрата или съпруга) да ви донесат бебето и да го настанят така, че да захапе добре гърдата.
 • Помолете консултанта по кърмене или медицинската сестра да ви покажат как да кърмите докато лежите на една страна или в позиция, при която бебето е в страни и вие го придържате с ръка. При тези техники тежестта на бебето не е върху разреза. Ако лежите докато кърмите, това е начин да почивате и  да се отпуснете.
 • Когато кърмите легнали настрани, заобградете се с възглавници. Поставете една или две възглавници между гърба и страничната част на леглото, друга възглавница между коленете, една възглавница под главата и друга под бебето. За да предпазите разреза докато лежите на една страна, вмъкнете малка възглавничка (тънък дунапрен или дори нагъната хавлия) между леглото и корема си.
 • Ако кърмите седнали в леглото, използвайте много възглавници, за да придържате тялото си. Сложете възглавници под коленете си, за да облекчите напрежението от корема и гърба си. Възглавниците в скута ви под бебето ще предпазват разреза. Може да откриете, че е по-удобно да се кърми на стол отколкото на леглото.
 • Нека партньорът ви също гледа как професионалистите ви показват как да кърмите. Те трябва да му покажат как да ви помага в болницата и по-късно в къщи. Особено важно е таткото да се научи как да ви помогне, за да изкарате долната устна на бебето навън.
 • Доколкото е възможно, бебето трябва да е с вас в стаята след цезарово сечение. Съвместното съжителство е възможно дори след раждане с операция. Поискайте помощ от таткото, баба или приятел – някой, който може да е болницата през повечето време и да помага с бебето.
 • Решенията и детайлите около раждането с цезарово сечение могат да бъдат доста трудни понякога. Нека това не ви откъсва от безценното време с новороденото ви. Направете всичко възможно, за да се наслаждавате на тези първи дни заедно.

По материали на http://www.askdrsears.com
превод от английски: Анелия Донева