Търсене:

 

Начало > Инфо > Кърмене > Диета на кърмачката при съмнения за алергия на бебето

Диета на кърмачката при съмнения за алергия на бебето

Тази диета се препоръчва от Марта Сиърз (съпруга на д-р Сиърз, известен американски педиатър) в нейната практика като консултант по кърменето във всеки случай, когато съществуват съмнения  че коликите на дадено бебе може да са причинени от чувствителност към храна, консумирана от майката-кърмачка. Диетата е разработена от д-р Уилиъм Грук (William G. Crook, M.D). („Отгкриване на скритите алергии”,1987), и има няколко вариации според това доколко обезпокоителни са симптомите. Използваният от д-р Сиърз вариант е базиран на хранене с най-малко алергенната храна от всяка хранителна група. Може да се наложи да я спазвате две седмици в чист вид, защото толкова време е нужно да бъдат изхвърлени алергените от вашия организъм и този на бебето. Ето вариантът, който помага на майките да постигнат най-бързо и сигурно облекчение за болката на бебетата.

Храната на майката включва единствено пуешко или агнешко (по възможност биологично чисто), печени и и варени картофи и сладки картофи (подправени само със сол и пипер), като зърнена храна – ориз и просо, тиквички и тиква като зеленчук и плод – круши и сок от круши. На този етап не бива да използвате соева напитка като заместител на млякото, а само оризова – налични в магазините за диетична храна (в Америка – бел.прев.). Приемайте допълнително калций.

След две седмици или по-рано, ако коликите изчезнат, постепенно започнете да добавяте други храни км диетата си, по една на всеки три-четири дни, започвайки с най-малко алергенните (слънчогледово семе, моркови, цвекло, сьомга, овес, грозде, авокадо, праскови). Изчакайте известно време преди да добавите пшеница, говеждо, яйца, ядки и царевица. Най-дълго избягвайте млечните и соеви продукти, фъстъците, мидите, кафе, чай, кола и други съдържащи кофеин напитки, шоколади газообразуващи зеленчуци (броколи, карфиол, зеле, лук, зелени чушки) домати и цитрусови плодове. Често зеленчуците и плодовете се приемат по-добре в готвен, отколкото в суров вид.

Записвайте си храните, които добавяте в диетата си, и евентуалните проблеми на детето; опитайте се да намерите връзка между периодите на безпокойство и плач на бебето и храната, която сте консумирали през последното денонощие. Това ви дава ясна перспектива и ви помага обективно да прецените нещата, което иначе е трудно да се направи когато сте уморени и лишени от сън. Това е особено важно, ако бебето остане раздразнително и ревливо и след четиримесечна възраст.

Не гладувайте. През първите дни може да ви се струва че не получавате достатъчно храна; въпреки това диетата ви все още е хранителна. Просто трябва да консумирате повече от „безопасните” храни докато определите какво бебето ви може да толерира и какво не.

Бебетата с колики обикновено откликват на промените в диетата на майката драматично и бързо, често в рамките на един-два дни. При по-голямо бебе което има проблеми с нощни събуждания, може да се наложи да почакате повече за резултати. Обикновено, майките откриват че щом променят диетата си, бебето спи по-добре за няколко дни, после има влошаване за няколко дни или седмица преди окончателното подобрение. Важно е да знаете това, за да не се изкушавате да се откажете когато ви се струва че диетата „не действа”.

По-големите деца често са по-малко чувствителни към плодове и зеленчуци в диетата на майката (и своята), така че на този етап се препоръчва основно елиминация на протеиновите алергени – мляко и млечни изделия, говеждо, яйца, миди, пилешко, соя, царевица, пшеница и фъстъци (и евентуално други храни, които сте открили че дразнят бебето). Проучванията показват, че някои чужди протеини навлизат в кърмата на един майки по-лесно отколкото в кърмата на други, и разбира се чувствителността на всяко дете към тях е различна.

По материали на http://www.askdrsears.com
превод от английски: Анна Иванова